Forum

Jokam na tvojem grobu - Neža Matjaževič

Tole Jokam na tvojem grobu avtor Neža Matjaževič je pa totalen odfuk, ki mi je všeč, čeprav ne teče povsod povsem gladko, a ne vem točno kje vse se zalomi.
Maš pa jajca - to ti je pa za priznat.

Lp
 

abram

Poslano:
10. 09. 2009 ob 11:54

Za popizdit. Dobra!

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
10. 09. 2009 ob 16:58

Ja, odkrita in ne izbira fraz, pove, kar pride v trenutku iz dna nečesa.

Ko bi jo malo zreducirala (predvsem skrajšala), bi bila pesem več kot (samo) "totalni odfuk", kot je napisal Tomaž.

LP, Lidija

Zastavica

abram

Poslano:
10. 09. 2009 ob 18:22

Tomaž Mahkovic

Povej mi prosim, kaj misliš s totalnim odfukom, predvsem tega, kaj naj bi bil odfuk, ne razumem. Morda nisem edini, a kaj?

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
10. 09. 2009 ob 18:30

Odfuk - odklop z odjebom po novoreku

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
10. 09. 2009 ob 21:03

V forumu ni prepovedano uporabljati takoimenivanega "novoreka". Včasih tudi v kakšno pesem sodi, vendar je uporaben samo, ko pesmi doda določen pomen, podton, pritisne pričakovani pečat, namerno barvana izraz zato, da doseže pričakovan efekt. Vulgarizmi zaradi smetenja pa niso zaželeni. Vsi skupaj pričakujemo malo strpnosti, abram, to ni puritanski portal, straniščni tudi ne, čeprav kakšna straniščna kdaj pa kdaj gor pade. "Razumeti" nekaj, "hoteti razumeti" ali pa "absolutno zavračati" so trije povsem različni pojmi. Kaj od tega si mislil ti?

Zame je "odfuk" izraz, ki oriše počutje, oziroma stanje človeka, ki si zaradi določenih dogodkov vsakodnevnost destruktivno zbanalizira, ali pa to pač skanalizira v svoj pesniški izraz.

Lidija

Zastavica

abram

Poslano:
11. 09. 2009 ob 16:11

kočijaž

S temi tvojimi stališči se sto odstotno strinjam. In hočem, želim razumeti. In cenim, kar si napisala. Z vulgarizmi je bolj tako kot z gobami. Ni treba pretiravati in veliko neužitnih je vmes. Sam, na primer (pre)večkrat sproščeno napišem: Ma, pizda, kje jaz živim? Pa tudi kaj podobnega.

Tega odfuka pa ne sprejemam prav rad. Mislim, da gre za nepravilen prevod srbizma (zajeb), kar najbolj pogosto v tistih jezikih pomeni (večjo) napako ali nepravilnost in redko kaj drugega. Zato bom opisani pojem opredelil kot popizditis. Mislim , da je to nekaj podobnega. :)

Lp,

Abram

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
11. 09. 2009 ob 16:17

No, jaz bom pa to lepo razložila :-)

Odfuk pomeni, da nekdo naredi nekaj popolnoma po svoje. Gre za nek ekstremni odmik od navadnega, obiičajnega, utečenega.

Lp,
Zalka

Zastavica

abram

Poslano:
11. 09. 2009 ob 16:29

Zalka

Hvala! Pomen OK. Lepo pa res ni. :)

Lp

Zastavica

Komentiranje je zaprto!