Forum

Lenivec v meni- ajda

Črnogorce bije glas, da takim, ki počivajo zelo radi pridejo pomagat.Mnogo Štajercev bi ti prišlo na pomoč, če bi le vedeli kako je treba z lenivcem ravnati.Vendar v takih trenutkih, se človek sam hitro opomore, kajne. Lep pozdrav v nedeljsko popoldne. Tomi
 

gabriel stormer

Poslano:
09. 08. 2009 ob 17:32

Lenivec v meni avtor ajda

Vabim vse lenivce na eno hladno pivce :D:D:D:D ...

lpgs

Zastavica

ajda

Poslano:
09. 08. 2009 ob 18:56

Hehe, zanimivo, da ne vedo kako treba ravnat z lenivcem:))))))). Mislim, da se ga da lepo odgnati, če hočeš kakšno žensko osvojit:))), gabriel, lenivec me je že zapustil, uh ..., kje je že to:))))).

lp, ajda

Zastavica

Dule Metulj

Poslano:
09. 08. 2009 ob 20:03

krasno si opisala prebujanje :)))
Gabriel, pivce pa bo ;) :D:D

Zastavica

ajda

Poslano:
09. 08. 2009 ob 20:07

Dule, pa še res je bilo tako kot sem zapisala. K sreči sem lenivca odgnala in dan se je dogajal tako kot sem si zamislila. Kaj bi šele bilo, če bi kosmata ž'val res bila v moji postelji:))))). Hvala za komentar. Ja, Nuška, Silvy in jaz bomo kofetkale, samo zmenit se moramo še za termin, glede pivca se pa lahko tudi zmenimo, pa se dobimo kje izmedju:))))).

lp, ajda

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
09. 08. 2009 ob 20:58

Pozdravljena Ajda,

vidim, da si se poskusila s precej drugačno obliko, kot se je lotevaš običajno. Menim, da si uspešno zakoračila v drugačen slog.

Nekaj malih pripombic bi rada napisala, ki pa si jih nikar ne vzemi k srcu, če ti niso všeč. Saj veš, tudi v svojih mnenjih smo vedno subjektivni.

Napisala si celo zgodbico, ki je duhovita in prav dobro opisuje lenobno jutro, ko vemo, da je treba vstati, a še ne bi :-)

Lenivec je prav fina prispodoba, še posebej mi je všeč, ker si to posebno živalco postavila na nekaterih delih pesmi zunaj sebe (razumem kot neobvladljivo). In prav o tem bi bilo vredno razmisliti, ker je prav v tem pesem nekonsistentna.

Na začetku ga opisuješ, da ga imaš v glavi, potem ga uporabiš, kot da ti lenivec sedi na prsih (kar je očitna prispodoba, potem ti s kosmatimi rokami zakrije oči, kasneje pa se lenivec obnaša po svoje (zvije se v klopčič in zaspi), ti greš pa v kopalnico.


Predlagam, da razmisliš, ali bi ti bilo sprejemljivo, da ga v celi pesmi opišeš kot zunanji moteči element (metaforični izgovor), ki te proti tvoji volji zavaja v lenobo.

Recimo:
V jutru sem se prebudila
z lenivcem na glavi. Počasi sem se obrnila proti
urinim kazalcem
(sprememba je samo zato, da se glava ne ponavlja 2x zapored), ki so se
sumljivo pomikali po nič kaj dostojni
uri za dvigniti leno rit. Lenivec me je
ošvrknil s pogledom in mi s svojo kosmato
dlanjo zaprl oči. Prebudil me je, ker se je vsedel na moje prsi, me
grel in ni razmišljal
, da je poletje in
da ne rabim termoforja. Odvrgla sem odejo
s sebe, vsa pregreta in vroča kot sveže
pečen kostanj in misli so se mi za hip
zbristrile. (Tu že drugič pogledaš na uro in ugotavljaš, da je pozno, dobro bi bilo nekako dugače izpeljati, da bo zanimivo. Na nek način moraš stopnjevati, torej ti veš, da je še huje, lenivca pa to bolj malo briga) Vrgla sem pogled na uro,
bolje da ne povem, koliko so kazali kazalci,
ker sem zardela kot sveže nabran paradižnik in
se vsedla na posteljo. Ja, kje pa imam kompas
sem rekla, da mi pokaže pot v kopalnico in potem
v kuhinjo? Nič odziva, /le/ (Le bi jaz črtala, ker ni on zdaj "le", ampak tvoja glavna ovira) lenivec se je
zvil v klopčič in zaspal. Počasi sem blodila proti
kopalnici, oči, ki bi mi jih zavidal še krt (ne vem, če je učinkovito v tako kratko pripoved vpeljati še drugo žival - meni se ne zdi potrebno, ampak ni ključno),
so le slutile pot do školjke, ki me je malo (zelo domiselno in učinkovito, ker vsi poznamo ta občutek. Se pa sprašujem, ali je to res malo? Mogoče je to prvi jutranji šok? Mogoče se ti naježi koža?)
predramila s svojim hladnim dotikom,
voda v kotličku je zarenčala (Zelo zelo mi je všeč! Voda je zarenčala! Ampak renčanje je grožnja, ni logično, da si počasi odprla oči. Bolj bi bilo smiselno, da si jih razprla in so spet padle skupaj ali pa ti jih lenivec pomirjujoče zapre nazaj) le toliko,
da sem počasi odprla oči
odprla pipo in si umila roke v hladini (tu si najbrž jemlješ pesniško svobodo, ker hladina ni v SSKJ - je samo pripomba, nikakor kritika).
Kakšen balzam (spet se mi zdi nelogično. Balzam pomirja, voda poživlja) za zlepljene veke
in zaspane ude. V hipu je lenivec izginil (če se boš odločila, da ga postaviš zunaj sebe, bi bilo smiselno, da mu privoščiš bolj duhovit odhod)
in kompas se je po čudežu vklopil
in mi pokazal pot v kuhinjo.
Kava še ni zadišala.


Ne zameri, ker sem napisala toliko pripomb. Pesem res ponuja zelo duhovito pripoved, ki pa jo je treba obedlovati na zgodbarski način. Ker so to kratke oblike, je še posebej treba gledati na logičnosti/nelogičnosti, nedoborodošlo je, da se ponavljajo enake besede preveč pogosto ali enake situacije, npr. pogled na uro. Treba je stopnjevati napetost in učinkovito zaključiti. Zaključek tvoje pesmi je zelo poetičen in fajn, vendar pa v nasprotju z vso pesmijo, zelo minimalistečen, zato malo pade ven iz zgodbe. Če bi ga majčkeno obrnila, bi se pa hitro vklopil v percepcijo časa, ki je tudi poanta pesmi. Npr: Kava pa še zadišala ni. - Sama razum, da se je zaključilo zelo hitro. Znebila si se lenivosti (lenivca), še preden si spila kavo.


Lp,
Zalka

Zastavica

ajda

Poslano:
09. 08. 2009 ob 21:06

Zalka, si pa vzela tega mojga lenivca pod drobnogled. In dober občutek, da si se mu posvetila in napisala svoje pripombe. Hvala ti res! Priznam, da sem lenivca pisala direktno v okence, popravila le v nebo vpijoče napakce, a se mu prepustila kot je želel. Seveda je zato tudi potreben obdelave, otesave in še marsičesa. In znebila sem se ga, še preden sem spila kavo, ja. Sem pa razmišljala ali naj sploh objavim ta prozni zapis ali ne, a vseeno me je potegnil v svoj tok, nisem pa hotela spreminjati toka, ki je brzel v svoji hitrosti naprej, da bi ga napisala kot poezijo. Zdaj pa grem nad lenivca, da ga lepo obrobim. Zalka res, iskrena hvala za komentar in tvoj trud.

lp, ajda


Ja, zdajle berem bolj podrobno, si mi pa dala dela Zalka:))))))). Bom skušala kar se rešiti da:)

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
09. 08. 2009 ob 21:30

Tale lenivec je vreden truda! Vzemi si čas! Sem si ga tudi jaz za komentar :-))))

Me prav veseli, da si zabredla še v drugačen slog.

Lp,
Zalka

Zastavica

Tomaž Mahkovic

Poslano:
09. 08. 2009 ob 21:36

Ajda všeč mi je tale 'nabita' atmosfera, ki veje iz pesmi s takim ritmom, da skoraj ne opaziš, da je v prozni obleki.

Zalka, ne bom komentiral tvojih opomb, ki so na mestu, le tole bi razjasnil: hladina res ni v SSKJ-ju, je pa zabeležena v Besedišču.

Lp obema

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
09. 08. 2009 ob 21:40

Aha, Tomaž, hvala!
Res sem preverila samo v SSKJ.

lp,
Zalka

Zastavica

ajda

Poslano:
09. 08. 2009 ob 21:47

Hvala tudi tebi Tomaž.

Zalka, zdaj sem ga malo preoblekla:), nisem pa še sigurna za zaključek.

lp, ajda

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
09. 08. 2009 ob 22:03

Tudi mene si presenetila, Ajda, s svojim obratom v stilu.

Bom pa še jaz nekaj dodala, ko smo že (tudi) pri pripravopisu.

Tole:

ki so se sumljivo pomikali
po nič kaj dostojni
uri za dvigniti leno rit.

je (ne le malce) nerodno napisano. Bolje bi bilo:

ki so se sumljivo pomikali
po nič kaj dostojni
uri za dviganje lene riti.

:))

LP, Lidija

Zastavica

ajda

Poslano:
09. 08. 2009 ob 22:06

:) lenivec očitno rabi nov kožuh:)))). Lidija sem upoštevala tvoj predlog.
Hvala tudi tebi.

lp, ajda

Zastavica

yoyoba

Poslano:
11. 08. 2009 ob 15:53

ahhahahahh, prav kvalitetno sem se narežala. Da nisem ta lenivec mogoče kar jaz - no, saj nas je veliko, ampak ... :-D skačem ljudem po glavi in jim morim, naj grejo rajši z mano na izlet :-)))

Sicer pa se mi zdi, da je Zalka res dobro povzela urednikovanje, edino tale tvoj 'dviganje lene riti', kočijaž (lepo prosim, ne zameri mojemu političnemu prepričanju), je malo preveč knjižen - jaz svojo dvignem, kar pa še ni dviganje ... Ampak pogovorni idiom, torej nespremenljiva besediloslovna kategorija. V končni fazi mi je vseeno, kako se to kategorizira, ampak dejstvo je, da čeprav ščije (z neba), to še ni scanje.

Zastavica

yoyoba

Poslano:
11. 08. 2009 ob 16:03

joj, joj, še enkrat sem prebrala, ajda, tokrat s spremembami. Voda, ki renči, školjka, ki mrzlo grize, pa še ta kontrast z mehko kosmatim lenivcem ... Super doterano! Po mojem bi lahko šla še dlje. Nočem ti vsiljevat svojega filma, ampak tale lenobna jutra so včasih res kot kakšna grozljiva začarana hiša, kjer še piškoti očitajoče tiktakajo in budilke privzdigujejo obrvi. Kot v risanki!

Naj te ne zmoti moja različica, saj pesem mi je všeč ravno zato, ker ni pretirana, samo hotela sem ti posredovati svoj odziv.

srečno z novim arzenalom (je pa fantastično, da ti je Zalka dala vedeti, kdaj si prebila nek jez, ker to zna priti zelo prav, namreč da to storiš zavestno)

Zastavica

ajda

Poslano:
11. 08. 2009 ob 16:12

hvala yoyoba, saj je prav, da se kaj doda:) in kot si rekla, bi lahko šla še dlje, morda ob kakšnem drugem preblisku, ki se me loti:)
lp, ajda

Zastavica

Komentiranje je zaprto!