Forum

E mail U torbi - Perorez

E mail U torbi avtor Perorez

Pozdravljen, Perorez! Berem tvojo stvaritev in se sprašujem, kaj pravzaprav želiš z njo sporočiti? Kakšno je njeno sporočilo? Da se ne splača biti v "vojni" s samopašnimi založbami? Ali, da podpiraš svetovno znano Svetlano Makarovič, kot borko proti kalupom in enoumju? In še in še - ali ...

Hvala za odgovor! gs
 
 1 2 > 

Peter Rezman Perorez

Poslano:
07. 08. 2009 ob 07:28

No, saj ravno za to gre.
Da je čim več vprašanj.
Najbrž bom celo zamenjal zgornji citat.
Da bomo videli, če se kaj spremeni.

Besede "borka, borec, boriti se, ..." zelo pristojijo Svetlani Makarovič. Tu se strinjam.
Pravim pesnikom bolj pristoji: "podpornica, podpornik, se zavzema..."

In še:
vsebina zgornjega citata je v bistvu manipulacija - namreč ni pravi citat, temveč RM, ki je pojasnjen z uvodom v "citat".
Citat bi pravzaprav morala biti samo "pesem" na koncu, ki pa je ni napisala S. M., temveč je "montaža" naslovov njenih pesmi, ki jih je Janko Kos izbral za antologijo, S. M. pa jih ni dovolila objaviti.

Zato bom (najbrž) zamenjal citat, ko bom našel primernejšega in vprašanje tudi, če bom vztrajal pri S.M.

Če pa sem lahko malo nesramano ciničen - moja pesem je pod citatom. In je v tem primeru citat zgolj v funkciji značilno "svetlanskega" izpostavljanja obrobja, ki nas usmerja v center stvari. Trač, ki služi propagandnemu namenu. Kot večina Svetlaninih "akcij" služi prodaji njenih knjig.

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
07. 08. 2009 ob 09:29

Perorez,
pa zakaj si se ti tako obregnil ob Svetlano Makarovič?

Kaj pa veš, mogoče je pa kdaj prej že rekla in ponudila komu, pa ni bilo iz tega nič,

enkrat pa lahko ženska reče tudi NE menda, ali pa mora samo čakat, da po ne

vem kolikem času se nekdo spomne in kadar hoče nekaj objavi, točno kar mu

paše, kar sicer je njeno...?

Kaj praviš na to Perorez, čist simp???
lp,hope (pa ni edina, ko si je to upala, če je to prava beseda za to...)

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
07. 08. 2009 ob 10:01

Hope,
saj je Svetlana tudi meni čsit kul ženska.
In čisto solidna pesnica.
Zbirka Sosed gora je v mojem ožjem izboru "brevirjev".

In jo sprejemam, takšno, kot je. Ampak res takšno, kot je, ne takšno, kot nam sama razlaga, da je. Ker takšna pa ni.
Če bi njen mačizem dojemal kot parodijo na moški šovinizem, potem bi jo imel še za boljšo, kot je.

In še: tukaj na tem portalu sem v tem kratkem času spoznal vsaj ducat bolj plemenitih oseb in ravno tako dobrih pesnic in pesnikov, pa zaradi "obrobnih" stvari nikoli ne bodo deležni toliko pozornosti, kot Svetlana.
:)

lp

P.

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
07. 08. 2009 ob 11:43

Tudi če pesem gledamo povsem brez uvodnega citata, ki je le opomba, da je iz antologije slovenske lirike zaradi stališča avtorice ... bla bla bla ..., izpadla, je izpadanje nekakšen osrednji motiv pesmi.

Pesem je sveža, aktualna, vzpostavlja dialog s časom in prostorom, v katerem je komunikacija (to znamenje človeka) običajno opravljana le še prek posrednikov - strojev in ni veliko resničnih vmesnih stikov. Všeč mi je poigravanje, za katerega niti ne vem, ali ga je avtor nameraval, torej svetopisemsko utelešenje besede - prispodoba iz pisem prihajajo živi otroci ;-) - a ker imamo toliko posrednikov v tej naši nori elektronski dobi, so pa tudi sami nekako izkrivljeni.

V naslovu zamežikata tudi EU, u-troba (ki se skriva v trebuhu, mislim da je izraz iz srbščine) pa je prav tako u-torba, torba, iz katere bruhajo ta virtualno - resnična bitja. Na eni starni se vsrkavajo v omrežje in na drugi prihajajo na vseh koncih in krajih ven, ampak niso več enaka.

Zato se mi zdi, da so prispodoba prekstrojne komunikacije - črke, ki jih jaz pišem tukaj, na Kukmaki, bodo v Gornji Radgoni še iste, ampak, kako jih bo razumel tisti, ki bo na drugi strani, do katerega bodo zlezle skozi ekran?
Ker besede ne skrivajo samo enega smisla, ampak še vmesne prostore s pomeni, občutji, podtoni itd. In več tega je, bolj je besedilo več-p(l)astno in hkrati podvrženo tisočim različnim interpretacijam.
No, ena od teh je tale ;-)

In prepričana sem, da je kdo drug povsem drugače doživljal to Perorezovo pesem.

Digitalni nudlni in šnicli v mikrovalovkah so pa zelo zabavni. Bravo za take igre pomenov.

Lp, Ana

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
07. 08. 2009 ob 19:04

Perorez, Ana, tudi, če je RM, je to posmehovanje njenemu liku in delu, pa ga lahko peoblačita in preslačita v stotine tančic "umetnosti". Spoštujem njeno osebnost, pa naj bo še tako sporna za neko kvazi elito v slovenskem področju na polju založništva in pisane besede. S svojimi deli, pa ima kot avtorica vso pravico razpolagati in tudi reči "NE".
Tako sem jaz razumel tvojo stvaritev, Perorez in zagotovo nisem edini in če zamenjaš citat na začetku, bo to res za podčrtanko, trenutno sem pa zelo začuden, da je lahko delanje norca iz znane osebe umetniško delo in kot takšno tudi podčrtano s strani ene od urednic!

lpgs

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
07. 08. 2009 ob 21:10

No,
gotovo da se posmehujem njenemu "liku", nikakor pa ne njenemu delu.

Zanesljivo pa se ne delam norca iz njene osebnosti.
Tako vsaj mislim.
Če je razumljeno drugače, ... najbrž je mogoče.

Sicer pa ne vem, kaj bi bila ena Svetlana Makarovič boljša od Valentine Terješkove, da je ne bi smel "uporabiti" v svojem pisanje. Je pač javna osebnost in v mi v konceptu zaradi tega ustreza.
Kot Madonna, ali Tone Kuntener, ali Vladimir Putin...

Pesem pa je, to kar je.
Enim je všeč, drugim ne.
Meni je.
Če ne, je ne bi objavil.
;)

lpp

Zastavica

Svit

Poslano:
07. 08. 2009 ob 21:43

Perorez, PROSIM POGLEJ OBJAVLJENI PRISPEVEK !
Spodaj v forumu.

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
07. 08. 2009 ob 22:14

Sem že.

Deja vu.

;)

Zastavica

Nuška Golobič Malena

Poslano:
07. 08. 2009 ob 22:38

Svit, očitno pesem zažiga, če je si je zaslužila še kak prispevek;)

Sicer sem jo pa večkrat prebrala, pa mi je izvirna kakorkoli jo obrnem, ne žaljiva, res je ne vidim tako ... Prej en tak svojevrsten portret besed, s kančkom cinizma morda, pa tudi osenčen z nekim skritim občudovanjem ... in če jo dobro prebereš, prebereš pesem o veliki ženski, ki pač zna in njen uspeh je enim po godu, drugim malo manj ...;) Vsi se ves čas v svojih pesmih v kaj obregamo, če ni drugega pa v luno;)

Lp, N

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
08. 08. 2009 ob 07:17

A, tako je mišljena? Izraža občudovanje Svetlani Makarovič? Pa kaj niste takoj napisali tega in me razsvetlili in seveda razveselili? Čudovito! Res enkratno, čestitke! Sem se že ustrašil, da so na portalu dvojna merila, zdaj pa vidim, da je vse v najlepšem redu, sem pa res bedak, oprostite! Nuška, tudi luna bi ti bila hvaležna ...

gs

Zastavica

Svit

Poslano:
08. 08. 2009 ob 07:42

Svetlana izraža svoje poglede, tako kot vsak. Njena drža, življensko-ideološka je precej travmatična in to jo pečati takšno kot je. Pisati zna,uspelo ji je, vendar jo ni med mojimi favoriti.

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
08. 08. 2009 ob 09:13

Svit, spoštujem vsako mnenje sogovornika, tvoje še posebej, ker vem, da si izkusil filozofijo življenja na sebi, nič manj ne spoštujem mnenja in ustvarjanje ostalih avtorjev na pesem.si! Vesel sem, da je možen dialog brez izključevanja in vesel sem, da kljub temu, da ostajamo vsak pri svojih stališčih, dialog poteka še naprej na ravni, ki ni nestrpna do sogovornika! In sem vesel, da lahko tukaj napišem, da ostajam pri tem kar sem napisal, pa pri tem vem, da to ne spremeni osnovnega dejstva zaradi česar ustvarjamo in se družimo! Ali se motim???

Pozdravljen :D:D:D!!! gs

Zastavica

Svit

Poslano:
08. 08. 2009 ob 09:35

Ne, ne motiš se, Gabriel. Objavljaoč svoja dela, se predvsem na forumu brusimo v dialogu. Dialogi so izvrstna tehnika za obvladovanje "nestrpnosti."
Lastnosti, ki jo ljudem kronično primanjkuje, zato sodelujem in prispevam kolikor mogoče pozitiven delež, k skupnim prizedevanjem za "boljši svet."

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
08. 08. 2009 ob 09:43

Svit, hvala, da me utrjuješ na poti, ki je neskončna, pa vseeno prehodna ...

Pozdravljen :D:D:D!!! Stojan

Zastavica

Peter Rezman Perorez

Poslano:
08. 08. 2009 ob 09:53

Prav zadovoljen sem, kako se ne stvari same potrdije.

Na primer tole:

Prav kot
vse digitalne novice so bili - niso, so,
so, niso. Niso, niso, so, so, niso,
so, niso, niso, so,

SOS SOS SOS S O S S S S S s s ssss


Pozdrav vsem!
Zdaj grem kopat krompir.
Malo zgodaj je letos, a bojda je potrebno, če ne zna zgniti, pravijo stari ljudje, ker je bila pomladi moča.

;-)))

P.

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
08. 08. 2009 ob 10:05

Pa res, Perorez, če bo prepozno bo vse podobno šniclem in nudlcem ...
se hecam,
lep dan, poln dobrega krompira, (velja za vse nas....saj veš)
lp,hope

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
08. 08. 2009 ob 10:36

Sem vesela teh postov.

Gabriel, pesem je podčrtana, ker ustreza kriterijem, po katerih v ureništvu izbiramo podrčtanke (saj veš, izvirnost, sporočilnost, prepoznaven pesniški jezik, jezikovna skladnost, svežina, itd.) Malo o tem, zakaj se mi zdi pesem dobra, sem pisala v prejšnjem postu (zgoraj) - lahko pa bi o tem spregovorila še veliko več.

Mimogrede: Svetlana Makarovič je moja najljubša pesnica in pravljičarka. Ne glede na to, ali se strinjam z njeno osebnostjo, izjavami itd. ali ne, sem oboževalka njenih del.
Pesmi, o kateri razpredamo tukaj, pa ne gledam skozi njen lik ali izjave ali kakorkoli - gledam jo izven konteksta SM - kajti pesem stoji zase in nagovarja bralca (očitno tudi na najrazličnejših mestih).

To sem napisala, da ne bo dodatnih ugibanj o odnosu uredništva do "visoke kulture", kot praviš, Gabriel delanje norca iz znane osebe umetniško delo in kot takšno tudi podčrtano s strani ene od urednic!

Mislim, da ne moremo enačiti vsebine avtorjevega dela z avtorjevim značajem in likom. Če zbanaliziram, to je tako, kot bi čevlje sodil po karakterju čevljarja (a je pijanec, samotar itd.) z njegovim izdelkom - vendar nam je bistveno, da so ti čevlji dobro narejeni in da v njih hodimo udobno itd. Je res? Tudi France, so njegove pesmi kaj slabše, zdaj, ko vemo, da je bil pijanec? Seveda je to moje osebno razmišljanje, ki pa morda v kakšni drugi glavi pride na dan v povsem nasprotni različici ;-))

Vidiš, kako se prerojevajo otroci naših misli s tem, ko na vhodu povedo nekaj povsem drugega kot na izhodu ;-))

Lep dan,
Ana

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
08. 08. 2009 ob 12:58

Ana, za Franceta se je že vseskozi vedelo, da je pijanec :D in jaz njegovih del ne enačim z njegovim pijančevanjem, ampak s tistim globljim smislom, ki ga je imel v sebi. Ker dela, ki prihajao iz pesnika, so odraz njegove globlje osebnosti in kot takšna njegov sestavni del. Tisto kar je na površju - karakter pesnika, je samo stranski produkt časa in prostora v katerem ta oseba živi. Delo je torej nedeljivo od ustvarjalca in nikakor obratno, lahko pa seveda na različne načine nagovori bralca!
Pogledov na resnico je toliko, kolikor je ljudi, a Resnica je samo ena in edina ...

Pozdrav! gs

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
08. 08. 2009 ob 14:16

Perorez: Je morje Kaspijsko, ali namerno Kaspjisko?

LP, Lidija
;)

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
08. 08. 2009 ob 14:19

Oh, v osnovni šoli nam tega o Francetu pač še niso povedali, ko smo se na pamet učili Rozamundo in Krst. Ustvarjalci so bili opremljeni s suhoparnimi rojstno in smrtnodnevnimi podatki, tu in tam pa kaka zgodbica, tu o figah, in tiste smo si zapomnili bolj od Kranjskega pokopališča in doktorata iz prava. Zdaj mulci govorijo, slišala sem jih na lastna ušesa, da se od tega pijanca že ne bodo nobene pesmi naučili - seveda sem jih spotaknila ob našo himno ...

Delo je deljivo (če je deljenje mišljeno kot podeliti, razdeliti itd.) od ustvarjalca v trenutku, ko ga avtor objavi. Seveda bo poleg njegove pesmi vedno ime in priimek, da ne bi zdaj zašli v razprave o priznavanju avtorstva. Gre za deliti ga z bralcem. Še več - šele, ko nekdo to delo prebere, je krog ustvarjanja sklenjen.

Meni se je že zgodilo, da je pesem, ki sem jo napisala pred dvajsetimi leti nekomu totalno všeč, blizu, je tako rekoč njemu "pisana na kožo", jaz pa do nje ne čutim nič več. Prerasla sem jo pač.

Zdi se mi tudi, da imamo ljudje v sebi vsi dobro in slabo stran in resnico in pot in celo podobne preizkušnje na tej poti. Ne glede na to, kako visoko je kdo prilezel v očeh drugih.

In seveda super, da imamo svoje besede, predvsem pa besede naših predhodnikov, iz katerih rastemo, ko jih beremo, ker čeprav zanje morda niso več relevantne (in so velikokrat že mrtvi), nam ravno v tem trenutku pomenijo pomembno bogato "duhovno hrano" za našo rast.

Oprosti, GS, ker sem se tako razpisala. Očitno je to tema, o kateri bi se lahko pogovarjala ure in ure. No, morda kdaj v živo - z veseljem,

Ana

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!