Forum

Dnevno število objav

Ne utegnem prebirati pesmi, tako hitro kakor se rojevajo na portalu. Zdaj sem sla preveriti ali je res, da lahko vsak objavi po 3 pesmi na dan in je res. Ta stavek sem izvlekla iz POGOJEV UPORABE:

3. Dnevno lahko vsak avtor objavi največ tri pesmi.

Meni se zdi preveč 3 pesmi na dan. Zakaj ne samo ena?

Rada bi prebrala čim več pesmi, pa ne utegnem, kaj šele da bi kaj pokomentirala. O kakšni pesmici bi rada razmislila in ko grem naslednji dan spet na portal, je določena pesem že zasuta z novimi pesmimi... in potem se mi več ne ljubi komentirati jo, ali kaj predlagati, ali opomniti na kaksno napako... ker je že zelo daleč za drugimi in je že kmalu pozabljena (pase).

Skratka, nekaterih pesmi sploh ne opazimo, ker se strani hitro zapolnijo in druge (novoprihajajoče) pesmi jih zakrijejo.

V primeru, da kdo kakšno pesem komentira na forumu, takrat jo tudi zamudniki "ujamemo", ker nas opomni, takrat nas vleče k branju, da vidimo za kaj gre v debati, komentarju, pripombi, predlogu itd...

Torej, če bi število pesmi na dan bilo omejeno na eno pesem, mislim da bi možnost prebiranja objavljenih pesmi bila večja, pa tudi "spotaknili" bi se ob marsikatero pesem, ki je bila v naglici spregledana, kar bi vsem nam ugajalo.

Takšno je moje mnenje. Kaj pa drugi mislite o tem?

lp, Neda
 
 1 2 > 

Kath Mandu

Poslano:
16. 02. 2009 ob 21:58

Sem čisto nova tu gori, pa vendar - Neda, s tvojim predlogom se strinjam. :-)

Lep večer vsem,

Kat ;)

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
16. 02. 2009 ob 22:00

Se kar strinjam s tabo. Tudi sama včasih ne utegnem prebrati vsega, kar bi rada.
Pa še nekaj je. Zame bi bilo to koristno /samo ena pesem na dan/, saj bi me malo ustavilo v tej moji pretirani hiperproduktivnosti, ki povzroči, da sem včasih tako prekleto površna in prehitro zadovoljna z napisanim.
:)

lidija

Zastavica

Romana Novak

Poslano:
16. 02. 2009 ob 22:27

Neda, sem ti takoj odgovorila, a ker nisem bila prijavljena kot član, je odgovor odletel v neko kibernetično maloro.
Tudi sama sem napisala, da sem tvojega mnenja, ker preprosto ne zmorem slediti toliko pesmim, kje da bi potem še kaj napisala o njih. Kar se mi je zgodilo, je bilo to, da so me pesmi dobesedno posrkale vase, da se sploh nisem več ločila od računalnika, da sem zanemarila ostalo pisanje ... in tako naprej in tako naprej (prvi znaki zasvojenosti!!).
A pustimo.

Mislila sem, da tvoje vprašanje ne bo sprožilo tako pozitivnega odziva. Pa vidim, kot je zapisala tudi Lidija, da bi bil ta poseg v količino dnevno objavljenih pesmi, smiseln. Že prej sem ti zapisala, da bi tile, ki objavljamo, bili do svojih objav precej bolj kritični. V branje bi ponudili res tisto naše - vsaj po našem mnenju - najboljše.

Res pa je tudi, Neda, da bi s tem "ukrepom" bil marsikdo prikrajšan. A po drugi strani, če bolje pomislim, gre ravno pri tem, da je mogoče objaviti le eno pesem, za discipliniranost, za to da zmoremo obrzdati željo (po objavljanju) ... in tako naprej in tako naprej.
Kakor koli, pozdravljam tvoj predlog.
Verjamem, da si sprožila konkretno debato.

Te toplo pozdravljam.
Romana.

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
17. 02. 2009 ob 06:16

V začetku portala smo omejitev "tri na dan" uvedli predvsem kot zaščito pred poplavami enega avtorja. Nekdo je imel npr. za celo zbirko pesmi in si je dal v glavo, da jih bo vse na enkrat skopiral na pesem.si. To je bilo za bralca ubijajoče za urednika pa še veliko bolj.

Nisem pa prepričan, da bi bila še večja omejitev dobrodošla. Namen portala namreč ni, da ljudi omejujemo ampak da jih vzpodbujamo v ustvarjalnosti. Bistvo portala so vendarle pesmi in premik iz osredotočenosti na pesmi v osredotočenost na forum bi po mojem mnenju portalu škodil.

Je že tako, da se moramo odločati, tako kot v knjižnici, kjer ne moremo prebrati vseh novih knjig, tudi tukaj ne moremo prebrati vseh novih pesmi.
Olajšanju odločitve o tem kaj bomo prebrali pomaga izbor uredništva in pa ocene bralcev. Tudi zato so ocene pomembne. Kaj bi ti priporočal drugim naj preberejo. Pomemben je tudi individualni izbor bralcev, ki žal (še) ni dovolj izpostavljen.
Nenazadnje bi lahko razmislili o kategorizaciji pesmi ( z oznakami žanra ) ...
Razmislimo lahko tudi o časovno omejeni označitvi novih avtorjev ... itd.

Prej ali slej bo pesmi preveč za sprotno branje tudi, če jih omejimo na eno na dan.

Lep dan vsem, Gregor

Zastavica

Yoda

Poslano:
18. 02. 2009 ob 15:21

Tud jest mislim, da bi kategorije prinesle veliko boljšo preglednost.

Lp Yoda

Zastavica

Neda

Poslano:
18. 02. 2009 ob 19:01

S številom dnevnih objav namigujem na kvaliteto, ki je bolj bistvena od kvantitete. Zdi se mi, da tako prihaja do "štancanja" pesmic po trenutnem navdihu. V stilu kar bo pa bo.
Tudi če bi omejili objavo na eno pesem dnevno Gregor, ne bi prebrali vseh pesmic, ker nam spet ne bi časovno zneslo, pa tudi ne pritegnejo nas vse pesmi.
Gre za to, da pesem vsaj malo živi na portalu, ker s to številčnostjo se marsikatera pesem zgubi v času in prostoru. Kakšen smisel je pol v tem?

Glede žanrovske kategorizacije .... Ne vemo kako bi bilo? Treba je probati, šele takrat najbolj ugotovimo kaj je dobro, kaj je treba spremeniti, dodati, ali narediti kakršno koli spremembo. Mislim pa, da bi bilo pregledno.

Lep večer, Neda

Zastavica

Branko Baćović

Poslano:
20. 02. 2009 ob 09:42

Neda, jaz se strinjam s tabo.

Le da bi jaz omejil še več. Eno na teden.

Zakaj? To, da takoj objavimo vse kar čez dan napišemo brez avtoredaktorja, bo prineslo le veliko besed brez pete dimenzije.

Romana, mislim, da nihče ne bo prikrajšan.
Ali pač? In sicer, za tiste besede, ki mogoče niti ne sodijo v pesem, kar je v bistvu dobro. Torej, ko začutiš, da je to tisto nekaj, takrat objaviš pesem. Čim manjše je število besed, lažje se bere in se lahko posvetimo določenemu besedilu, spodbudimo razpravo, dajamo mnenja, predlagamo; kot ena oblika delavnice.
Brez tega omejevanja bo prihajalo do polucije besedil - če jih je ultra preveč, celo do smetišča besed.
S tem se poraja naslednje vprašanje: zakaj jih potem objavljamo?
Tako da se jaz bolj nagibam na to stran >Manj je več<.

LP BB

Zastavica

brezno

Poslano:
20. 02. 2009 ob 13:14

Lahko smo pa še bolj striktni. Lahko dovolimo objavo samo ene črke na dan ali celo ene črke na teden. Tista pa naj bo res pretehtana, da se bo lahko na forumu razplamtela živahna debata. Sčasoma, skozi dolga desetletja, bi se tak nabor sigurno lepo iztekel v kako iskrivo štirivrstičnico. Ali pa celo peterostišje, če bi nam bila muza mila.

Zdaj pa na krofe, lep pozdrav !
A.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
20. 02. 2009 ob 14:43

HE, HE, A!
ali pa kakšen multi pretehtan aforizem ( npr, molčim ...)
:)

L

Zastavica

Branko Baćović

Poslano:
20. 02. 2009 ob 15:14

Ni panike.

Vsaka stvar se da izbanalizirati.

Ampak to je že druga debata.
Tako da,
če večini ustreza takšna politika portala (količina objav na dan),
potem bo verjetno tako ostalo tudi v bodoče.

LP BB

Zastavica

Pištin Frida

Poslano:
20. 02. 2009 ob 16:25

Tudi jaz se strinjam s predlogom ene objave na dan, saj mislim, da je več pozitivnih argumentov za takšno ureditev portala.

V prvi vrsti bi se predvsem olajšalo delo urednikom, ki morajo pregledati vse naše prispevke. Portal se je zelo razširil in včasih se nabere zares ogromno pesmi. Nisem prepričan, da se lahko urednice tako optimalno posvetijo vsaki pesmi. Če bi bilo dnevno manj objav, bi se urednice gotovo lažje poglobile v prispevke, lahko o oceni in izboru med podčrtanke odločale vse tri, medtem ko sedaj (če se ne motim) vsaka pregleda le svoj delež in ne vseh objav. To bi nedvomno precej doprineslo k zvišanju kvalitete portala.

Potem pa smo tu še vsi, ki ustvarjamo in objavljamo. Mislim, da bi zmanjšanje tudi v tem primeru delovalo blagodejno, saj bi avtorji, ki so zelo produktivni, zaradi česar velikokrat trpi tudi kvaliteta njihovih stvaritev, morali iz svojih del sami izbrati pesmi iz "presežka" svoje produkcije. Najbrž bi svoje pesmi večkrat prebrali, jih tudi kaj dodelali in, kar je najpomembnejše, med njimi izbrali tiste, ki so po njihovem mnenju boljše in vredne objave. Tudi to bi gotovo vplivalo na dvig kvalitete portala. Mislim, da tukaj ne gre za nikakršno zatiranje ustvarjalnosti, saj lahko pesniki še naprej ustvarjajo z isto vnemo, le da so objave bolj preudarne. Potrebno je priznati...na pesem.si se velikokrat znajdejo tudi ponesrečene stvaritve, ki se v tem primeru mogoče ne bi.

O večji preglednosti strani, daljšemu ohranjanju pesmi pri "življenju", lažjemu ocenjevanju in komentiranju pa so veliko povedali že ostali.

Pištin

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
20. 02. 2009 ob 16:28

Branko, nimam nič proti, če ste vsi razen mene zelo navdušeni,
da na mesec objavite samo eno svojo mojstrovino, ker meni
se zdi, da zaradi vaje potrebujem tri pesmi na dan ostajam pri tem.
Kar ne pomeni, da če kam za dlje grem bom sploh eno na vsakih par dni ali celo več. Te razumem, vendar pesmi ostanejo na portalu.
Tako komur je to veliko bolj blizu lahko po eno na deset dni,
jaz ostajam pri domeni kot od začetka.
Z razumevanjem in s spoštovanjem,
hope

Zastavica

Yoda

Poslano:
20. 02. 2009 ob 16:55

Čas je za referendum!:))

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
20. 02. 2009 ob 17:00

Sama bi tu pripomnila nekaj v zvezi z drugotno zadevo - kvantiteta napram kvaliteti.

Vsak ima svoj prav, čeprav ti "pravi" zahajajo v skrajnosti, kar seveda ni dobro. Recimo: tudi če omejimo pesmi na eno na teden, to še ni nobeno zagotovilo, da bo pesem bolj dodelana. Čisto lahko bi se zgodilo, da bi avtorji, ki že zdaj pišejo pesmi direktno v portal in jih takoj tudi objavijo, potem pač to počeli - namesto enkrat ali večkrat dnevno - pač enkrat tedensko. Res bi bilo na portalu manj branja, vendar pa ta sistem ni zagotovilo, da bi bile pesmi boljše, bolj izpiljene.

Po drugi strani pretirano krnjenje pesmi in minimalizem nista univerzalno pravilo za dobro pesem, prej nasprotno. Seveda je to spet odvisno od mnogih drugih dejavnikov in lastnosti pesmi, ne moremo pa minimalizma sprejeti kot recept za dobro pesem. Poezija ni čtivo, katerega namen bi bil, da se zlahka bere, da je povsem jasno itd. Minimalistična pesem mora biti res spretno napisana, da zadene tisto notranjo struno bralca poezije, ki zazveni pohvalno, zahvalno, katarzično, presunjeno, zadovoljeno itd.

Tretja zadeva je gotovo izpiljenost, dodelanost, skrb za pesem. Kot smo že kdaj (tudi v tej temi) rekli, pesem večinoma mora "odležati". Ne zato, ker bi s tem postala boljša. Zaradi avtorja. Morda bi morali reči, da mora odležati avtor. :)) Časovni odmik od pesmi omogoči vsaj malo distance (včasih je dovolj že dan ali dva) do nje, jasnejši pogled na pesem, tako v podrobnostih (opazimo recimo neroden izraz ali ponovitev iste besede ali ponavljanje besed iz iste besedne družine) kot v celoti (dodamo zaključek ali prejšnji zaključek izbrišemo, pesem razdelimo v kitice ali jo strnemo v eno samo daljšo kitico ipd.). Nihče, nihče ni tako dober, da bi lahko pisal pesem za pesmijo in bi bile vse dodelane in vsebinsko dovršene, ne da bi jih enkrat samkrat popravljal in pilil. Ali verjamete, da je Prešeren samo sedel in začel pisati in spisal Krst pri Savici ali Sonetni venec kar tako? Brez popravkov, črtanja ...? Nemogoče.

Če sklenem, menim, da z manjšim številom dovoljenih objav ne bomo pridobili kakovostnejših pesmi. Te bi pogojno lahko dobili tako, da bi uspeli prepričati avtorje o tem, o čemer sem pravkar pisala. S takim ukrepom bi resda zmanjšali količino dnevnih objav, kar je tako plus kot minus iz razlogov, ki so jih navedli že pred mano.

Tole morda zdaj zveni, kot da sem na splošno nezadovoljna s kvaliteto pesmi portala. Nikakor ne! V veselje mi je, da se nivo kakovosti ves čas dviga, prav tako pa lahko sledimo razvoju in napredku nekaterih avtorjev, ki se odvija prav pred našimi očmi!

Kerstin

Zastavica

Branko Baćović

Poslano:
20. 02. 2009 ob 17:47

Zdravo.

Strinjam se s Frido, še lepše je napisala kot jaz.

Tudi s tabo se Kerstin strinjam, da ni nujno da bojo pesmi boljše.
Bojo pa mogoče bolj izbrane … in mogoče jim lahko posvetimo več pozornosti, kot zdaj. Kar mislim da bo avtorjem, na dolgi rok, prineslo (po moje) več.
Ker, kaj nam pomaga če objavimo vsak dan po 100 pesmi, če jih ne utegnemo prebrati,
če velikokrat ne dobimo povratnih informacij, ki jih, vsi želimo, drugače ne bi pisali na portalu, ampak samo doma v svojem računalniku.

Ko sem mislil - Manj je več, sem mislil na število objav in ne na vsebino pesmi.

LP

BB

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
20. 02. 2009 ob 22:22

Zelo zanimive reči pišete. Se moram priklopit :)

Manj je več ne pomeni z manj količine več povem, vsaj ne tako direktno. V tem enačaju se skriva zavest, osredotočenost, imaginacija, cenzura, odločenost ... Kadar klestimo pesem, vseeno na koncu ohrani neko formo in sporočilnost.

Klesanje se mi zdi dober približek pisanju - kamen je treba odbiti na pravih mestih. Tudi pri pesmih. Res, potrebuješ veliko vaje, da odsekaš pravi kos. (Še vedno imam pesmi v petih različicah, od katerih še nobena ni dovolj dobra.)

Pištin, urednice pregledujemo pesmi, kadar si vzamemo čas - rekla pa bi, da vsaj dve prebereva vsako od objavljenih, včasih pa celo vse tri.

Nič ne rečem (Zalka in Kerstin bi se gotovo strinjali), včasih bi prišle prav pesemske počtinice - da bi človek tudi kaj napisal, ne le bral ;-))

Ampak pesem.si brez pesmi - zveni nekam smešno. Ane, brezno.

Hope, nihče ti ne prepoveduje pisanja, toda pisanje ni enako kot objavljanje. Kerstin, super, da si napisala o "medenju" pesmi - o distanci in nato kritičnemu branju s popravljanem. Meni se že več ne da, ko smo to že tolikokrat žvečili.

Kdor še ni poskusil spremeniti nobene svoje pesmi, naj to naredi - je super vaja. Najprej te zvije, ker misliš, da so pesmi svete že takoj, ko pritečejo na papir. Potem, ko si že kar dober v tem, da se delaš, da bereš pesmi nekega drugega avtorja, pa že lahko najdeš kako ponavljanko itd. itd. In končno si upaš kaj prečrtati, prestaviti - in šele takrat postane zabavno.

Takrat pesem ni več granit, ampak voljna glina.

Taka vaja sprva zgleda kot bi se boril v areni s samim seboj. Nato pa kot balet (zdajle se ne spomnim nič bolj originalnega ;-) Pomaga tudi, če te pri tem včasih kdo vodi. To pa je seveda veliko boljše in učinkovitejše v živo. Razmišljam o kakšnem vikend pesniškem taboru ...

In naj končam.
Kar je preveč, je preveč;-)

Nočko, Ana

Zastavica

Jure Drljepan (JUR)

Poslano:
20. 02. 2009 ob 23:16

Ana Porenta:
"Razmišljam o kakšnem vikend pesniškem taboru ..."

Ideja je vsekakor dobra. Bliža se pomlad in pravi čas za tabore...
Kaj če bi naredili kakšen korak naprej?

Pozdrav

JUR

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
21. 02. 2009 ob 07:33

JUR, bolj pametno je nemogoče dati še kako drugo idejo, pojdimo s šotorom na tabor, nekaj dni v naravi, proč od civilizacijskih norm, ki bolj omejujejo, kot pa dajejo smisel za sproščeno pisanje. S tem bi naredili odličen korak naprej. Za vse, sem pa res za to. Sama že dolgo razmišljam, da o pesmi in sploh kulturi, literaturi je treba nekaj časa preživeti v naravi in takrat pisati. Nihče, niti največji sfriziran besedni pesnik ne more v prvo napisat čudež o pesništvu, zato ni rešitev omejevanje, pač pa spodbujanje in ustvarjanje pravih pogojev, da se do tega sploh pride. In bliža se pomlad in je odlična rešitev.
Lep dan in lepo jutro vsem,
od hope

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
21. 02. 2009 ob 08:12

Hehehehehehehe, menim, da je brezno podal idejo trezno :):):)!!!
Malo heca, ma pustimo zadeve zaenkrat tako! "Uprava" portala tudi nima časa se ubadati s vsem, drugo je, če bi bili zaposleni tu, tako pa ... Hvala za tisto dobro voljo in entuziazem, da zadeva sploh deluje, kot je trenutno!

Pozdrav :):):)!!! gs

Zastavica

Neda

Poslano:
21. 02. 2009 ob 11:46

Ne gre za to, da z omejevanjem bodo pesmi prihajale bolj dodelane, gre za ogromno količino pesmi, ki pritekajo in zakrivajo ena drugo.

Večkrat pomislim, koliko pesmi je že šlo mimo, ne da bi vedela. Tudi pesmi tistih avtorjev za katere sem opazila, da mi njihovo pisanje ugaja, ne uspem prebirati. Takrat imam občutek, kot bi pesmi pošiljali v koš »forever«. Ali še drugače povedano, kot bi tekmovali med sabo, kdo bo več pesmi objavil, ali kdo bo prej spet kaj spesnil. Mislim, da ni fora v tem.

Mogoče je res rešitev v boljši preglednosti. Namreč, doma imam klasičen pristop k internetu (nisem še na mreži) in je surfanje z domačega računalnika zame drag šport. Zato kjerkoli imam priložnost pogledati na internet, hitro pogledam še na pesem.si in je to včasih zelo naporno, ker se zgubljam med pesmimi, med avtorji, med kakšnimi debatami na forumu…

Skratka, ne mislim, da bo kvaliteta boljša, lahko pa pridobimo na njej. Namreč, zaradi zmanjšanega vsakodnevnega priliva, večkrat lahko kakšno pesem skupaj izboljšamo, kakšnega avtorja usmerjamo, pri teh početjih se lahko vsi učimo, kar se tudi zdaj počne, ne pa dovolj.

Sama prav zaradi tega, objavim po eno pesem z velikim presledkom, pa se večinoma nič ne zgodi. Ne mislim, da je pesem treba samo hvaliti, ampak tudi kritizirati. Ker komentarji pesmi so več prej navdušujoči kot kritični. To pogrešam. Zato večkrat imam občutek kot bi zašla pa mi noben ne kaže poti naprej.

Ana, jaz sem tudi ZA vikend pesniški tabor :-)))

Lep sončen dan,
Neda

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!