Forum

Dokončnost - Kočijaž

http://www.pesem.si/article.php?blog_id=7059

Pesem je name naredila vtis predvsem zaradi izjemno natančne oz. doživete ubeseditve tega vsem tako dobro poznanega občutja. Srhljiva brezčasnost. Bliskovita šokantnost. Nemoč. Trenutek, ko se zgodi vse in se ne dogaja nič. Pravzaprav stanje, v katerem so združene vse tri komponente časa. Preteklost, sedanjost in prihodnost. S tvojo besedo – dokončnost. Pesem izvrstno izraža kontrast med sunkovitim dogajanjem na eni in nepremičnostjo resignacije na drugi strani. V oči mi je padlo všečno nizanje besed »niča«; otrplost, zamrznjenost, trdnost, nepremičnost, olesenelost. In potem zaključek, ko se vse odvrti in gre mimo … Vendar pa sta ravno zadnja dva verza tista, ki predstavljata tudi slabost pesmi. Zakaj se ne bi končala kar tako, nekoliko skrivnostno, v duhu predhodnih verzov? Pa je šel. Pod avto.

No, in še ena opazka glede tvoje poezije. Spremljam tvojo hiperustvarjalnost, produktivnost. Ne vem, če so to še zmeraj pesmi iz zaloge, je pa v njih čutiti nekakšen padec v kvaliteti, ki sem je bil vajen ob tvojih pesmih. Pesmi, ki si nam jih dajala na vpogled na začetku, so delovale veliko bolj suvereno. Novejše pa dajejo včasih občutek neizpiljenosti, kakor da bi bile napisane na silo, v naglici. Kakor da bi bile samo, da so. Vsak dan nekaj novega navsezadnje ni mačji kašelj. Mogoče bi bilo bolje, da nekoliko zmanjšaš tempo in posvetiš več pozornosti tudi finesam. Saj veš, manj je več. Zgolj opazka.

Prisrčen pozdrav

Pištin
 

Ana Porenta

urednica

Poslano:
11. 08. 2008 ob 16:32

Zelo tehtna pripomba, Pištin.
Tisti "Pa je šel. Pod avto."
bi dal eno tako posebno težo pesmi.
Res je srhljivo in pravzaprav zanimivo, kako do tistega Mucka vidiš svoj film - pesem, v kateri je trenutek, pred katerim je bilo življenje in po katerem je ugasnilo. Nemoč opazovalca. Čeprav so mucki lušni, si kar oddahneš, da to vendar ni človek.
Ampak ogromno jih umre tako in sporočilo pesmi, če pustiš odprto in ne navedeš, kdo je šel pod avto, je, da se za dolgo zamisliš.
Pa čeprav tudi kateri od bralcev v pesmi vseeno vidi mucka ;-) In grozno je, če ga povozi.


Ana

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
11. 08. 2008 ob 18:10

Lep pozdrav, Pištin in Ana!
Vesta kaj, evo, prepričala sta me. Popravljam, brišem mačkona, čeprav je pesem nastala na horuk, ko se mi je (meni, z muckom) to zgodilo.

Pištin, tvoja pripomba o tem, kar pišem je prava, Zadel si. Imaš uvid in napisl se tako kot je. No further comment. Ampak težko se bom odvadila hiperprodukcije, kar nekaj moram ...

Hvala obema.
Lidija
:)

Zastavica

Svit

Poslano:
11. 08. 2008 ob 19:44

Z vsem povedanim se strinjam. Tebe, Lidija, pa spodbujam, za božjo voljo
naj te ne mine "hiperprodukcija, " le uskladišči stvari in jih brusi, tesaj,
obrezuj, namakaj, kuhaj, da bomo še deležni dobrih pesmi.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
11. 08. 2008 ob 20:34

:)
Hvala, Svit!

Lidija

Zastavica

Komentiranje je zaprto!