Forum

Ocenjevanje

Ko takole opazujem način ocenjevanja, sem prišel do zaključka, da bi le to moralo biti javno ! Kako je mogoče, da ima pesem dve zaporedni oceni najvišji, potem pa dve najnižji, še več, število tistih ki ocenjujejo, se povzpne tudi na šestero, ter postane pesm pljuvalnik.Pričakujem, da mi bo na moj e-majl poslano poimensko kdo in kako je ocenil, se morčeval iz napisanega, v nasprotnem primeru se iz te kuhinje umaknem, ali pa bom počel isto.Napr. spet dvigni krila in poleti, nekaj kar sem napisal jaz.
Vsak odgovor, ki ne bo zajel bistva, zavračam ! Če nekomu nekaj ni všeč, ni tisto, kar bi mu ležalo pomeni uničevati, se izživljati ?

jože.k
 
 1 2 > 

shade

Poslano:
27. 05. 2008 ob 20:19

..sem dobesedno od učeraj..:)..popolnoma nova..in tega ocenjevanja še nisem doceloma prežvečila..me je pa že zmotilo dejstvo..da ne morem videti kdo mi je oceno podal..in kakšni so pravzaprav razlogi za to..pač me zanima kaj naj popravim ali nasprotno..:)..

..lp..

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
27. 05. 2008 ob 21:02

Ahm, ocene so hudič, vam povem :), ljudje smo kompleksna in socialna bitja in pesem ima v sebi oboje, nosi sporočilo, dotik in karizmo tistega, ki jo je ustvaril, če gledam s tega zornega kota, je javno ocenjevanje pravo in osebno sem pristaš javnega ocenjevanja! Problem nastane, ko se začne tehtati pesem in oseba, ki jo je napisala, priznam, sem samo človek, sem določenim pesmim dal slabo oceno, res, zelo redko, me je sram zato, ampak, ker jo je napisala ali napisal določeni avtor, ki mi ni bil všeč, sem to naredil! A, če me je ta avtor očaral z določenim delom, sem ga odlično ocenil! Poleg tega, z javno oceno, povem avtorju, da je meni všeč to, kar je napisal In povem vam, da sem na pesem.si začel odraščati, kar se tiče branja in ocenjevanja del! Torej, kar preberem, preberem večkrat, se poglobim v pesem in iščem dotik pesmi in sebe, če se to zgodi, jo ocenim, če ne, je ne ocenim, seveda, če je ne preberem, je tudi ne ocenim, hahahah, ker, nemogoče je vse prebrati! Prava dela, tista, ki se dotaknejo nečesa v človeku, bodo zagotovo ocenjena, kot jim pritiče!Se pravi, izhajam resnično samo iz svojega zornega kota - naj bo ocenjevanje javno, anonima, vsaj po moje, siromaši vse skupaj, odkar je ocenjevanje anonimno, niti ocen ni toliko, po mojem, komaj dobra tretjina oceni pesem! Ampak, to je samo moje mnenje, uredništvo pa zagotovo ima večji vpogled v vse skupaj in zadevo pelje po najboljši moči!

gs

Zastavica

Jože.k.

Poslano:
27. 05. 2008 ob 21:22

Ko bo ocenjevanje javno, ali pa vsaj navzoči komentarji,brez ocen, bo to to.Tudi razvidno v posamezne ocene ter avtorje tistih, ki so pač tako kritični, do drugih seveda.In če bi imel vsak enako število tistih ki ocenjujejo, njihova imena, bodo razmišljali oziroma ocenjevali drugače,predvsem pa bo ocena,če se ji lahko tako reče, bolj realna Sam sem že enkrat šel dol s tega portala, v soboto pa bom šel dokončno, če mi ne bo podan odgovor, ki bo ustrezal vprašanju, ter se začelo ocenjevati javno.Če nekomu avtor ni všeč, ne pomeni, da mora tisto, kar je bilo dobro napisano, biti slabo ocenjeno.Se bomo šli tu Evrovizijo, bodo potrebne misice, zunanji izgled ali tisto kar je napisano ? Pri povprečni oceni tri, pravzaprav med temi superlativi nimam kaj iskati. Zakaj zunanji obiskovalci nimajo enakih možnosti pri ocenjevanju.Je morda zato ker si pišemo sami sebi, tisti od zunaj, katerim je napisano namenjeno pa so zgolj opazovalci od 1 do 5 ?

jože.k

jože.k

Zastavica

Esther

Poslano:
27. 05. 2008 ob 21:43

Sporočilo:
Nekaj časa sem že na tem portalu, pa še ne vem, kako se pravzaprav ocenjuje, kaj pomenijo točke oziroma koliko točk lahko daš nekomu, saj je ocena opisna in ne vem, kako je točkovana.
Morda bi lahko šlo vse skupaj tudi brez ocenjevanja in bi gledali bolj na to, koliko ljudi sploh prebere pesem.
Zanimivi so lahko tudi komentarji, seveda ne predolgi in taki, ki nekaj povedo.

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
27. 05. 2008 ob 21:55

Spoštovani Jože k!

Povem vam samo, da so bila javna ocenjevanja ukinjena, ker je bila očitna igra zob za zob.

Kdo in kako ocenjujemo, vidimo uredniki. Če pride do očitne zlorabe, "grešnika" prijazno in diskretno opozorimo.

Pričakovati, da bodo ljudje vse prebrali in ocenili ni realno, je pa vsaka pesem uredniško pregledana in ocenjena.

Verjetno se bo oglasil še kdo od urednikov in povedal svoje stališče.

Lep pozdrav!
Zalka

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
27. 05. 2008 ob 22:03

Živjo! Se opravičujem, za vse nevšečnosti v zvezi z ocenjevanjem. Zadnje spremembe se niso izkazale za najbolj učinkovite in v planu je večja prenova v zvezi s tem. Povsem se zavedam, da je trenutni sistem neustrezen a žal potrebujem čas da stvari spremenim.
Vse uporabnike torej prosim za malo potrpljenja.
Konkreten plan je sledeč:

- Ponovno bodo številčne ocene in sicer od 1 do 10
- Ocene bodo anonimne
- Uveden bo neke vrste indeks priljubljenosti pesmi, ki bo bolj kompleksen kot samo ocenjevanje ali štetje ogledov.
- Komentiranje bo vezano neposredno na pesem in ne bo več na forumu (ne bo pa tudi kazilo pesmi same)

Seveda pa je na portalu potrebnih še veliko drugih izboljšav, glede funkcionalnosti itd.

Vesel sem vseh komentarjev in konstruktivnih predlogov v zvezi s tem.

Zastavica

Jože.k.

Poslano:
27. 05. 2008 ob 22:05

Spoštovana Zalka

Tole vaše mnenje je takšno kot je.Kdo je tisti, ki da po dveh najbolših ocenah da dve najslabši niste povedali, je pa res, da bi bilo pravično ocenjevanje le, če bi pesem ocenilo enako število članov, javno, za kar pa ni potrebe ? Zakaj je potrebno ocenjevanje ? Ne bi bil dovolj komentar, število ogledov bolj pravično ?
Umikam se iz vaše prepričanosti, lahko pa vam povem, da sem sam dobil dve oceni in ne od urednika ampak od človeka, ki mi je po telefonu sporočil, da jo je prebral in ocenil kot jo je.Več jih ni bilo.Toliko a vaši razlagi !
Lep pozdrav

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
27. 05. 2008 ob 22:30

Spoštovani Jože

Ta portal ima pač svoja pravila in svoj način delovanja. Pravila so javno objavljena in od članov se pričakuje, da jih preberejo.
Pri ocenjevanju pesmi je predvsem pomembno, da so pravila enaka za vse in program, ki poganja pesem.si to zagotavlja. Druga stvar so človeške slabosti, individualni okus in podobno. V tem smo podvrženi človeški naravi.
Dejstvo je, da ocene niso objektivne in tudi ne morejo biti. Lahko jih tudi povsem ignorirate, če vas motijo.
Obstajajo pa in bodo tudi ostale. Sistem bomo poskušali izboljšati toda tudi sam si ne delam iluzij, da bo kdaj dal objektivno oceno.
Marsikatera pesem je bila v preteklosti na portalu prezrta s strani bralcev in marsikatera še bo.
Uredništvo pa opravlja vsak dan težko in odgovorno delo in ne prezre nobene pesmi, čeprav vsi uredniki ne preberejo vseh pesmi. Več jih je ravno zato, da si delo razdelijo. Prebrati vsak dan tudi do 40 pesmi je za vsakega ljubitelja poezije vseeno preveč. Dokončna, oz. najpomembnejša ocena za avtorja je po mojem mnenju uvrstitev med podčrtanke pa tudi komentarji posamezne pesmi.
Vsak pa se seveda sam odloči kaj mu je pomembno.

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
27. 05. 2008 ob 22:57

Ne bom se delal pametnega, sem samo delček prekrasnega portala - pesem.si! Ni najboljši, ni najlepši, ni univerzalen, je pa edinstven! Edinstven v pristopu uredništva, edinstven v mavrici ustvarjalcev, ki tukaj ustvarjamo, edinstven v zasnovi in če hočete, edinstven kot resnično pesniški portal! Edinstven v entuzijazmu skupine ljudi, ki želimo pokazati svetu, da lepa beseda ne umre kar tako, da je še mavrica na svetu, da smo ljudje v osnovi tako snovna, kot duhovna bitja, da eno brez drugega ne gre in da znamo bivati s tema poloma v sebi! Da obstaja jutri, da gojimo prijateljstvo v sebi do drugih, da sprejemamo drugačno, da smo kritični, tudi do sebe, da znamo .., da znamo živeti skupaj in da znamo živeti vsak zase, da znamo razmišljati in da kljub temu znamo leteti v duši in v srcu ... Ne glejmo se skozi ozke prizme tega sveta, smo del nečesa kar nima vsak človek, bodimo to, kar smo v osnovi svojih pesmih, bodimo človek človeku prijatelj .., nikomur ni potrebno oditi iz portala, vsak je kamenček v prekrasnem mozaiku ustvarjalne energije, ki nas druži in skupaj smo lahko vse ali pa nič ... Odločitev je samo naša, bomo pobožali mavrico ali jo samo od daleč opazovali ...

Lep pozdrav! gabriel stormer

Zastavica

Jože.k.

Poslano:
28. 05. 2008 ob 07:03

Tole o edinstvenosti sem že povedal ! Ko bodo vsi ocenjeni z enakim številom ocenjevalcev, bo to to.Mislim pa, da pesmi niso napisane za tiste, ki pišejo, da jih ocenjujejo, temveč za širši krog tistih, katerim so namenjene, ki pa v posegu na ocenjevanje, mnenju skorajda nimajo vpliva.In če grem v svojem razmišljanju naprej, mislim da kot manj sposoben, nimam pravice ocenjevati bolj sposobnih, tistih, katerih povprečje v ocenjenem je višje, to pa povzroča ta način ocenjevanja, saj nekatere oceni šest članov druge dva. Je to pravično, ali gre za izločanje, svoje vrsten dokazovanje moči? Zato ne sprejemam da sem imenovan cenjeni, temveč manj cenjen ! Jaz se od tu umikam, saj ste mi dokazali, da tisto, kar sem napisal le zgolj povprečje ali pa še to ne, kar dokazujejo, so dokazovale ocene, katere so mi bile dane, z tovrstnim načinom ocenjevanja.Zanimivo je, da jih je v zadnjih mesecih kar nekaj, ki so se preselili na druge portale.Zakaj ? Naj bo ocenjevanje javno, da se bo vedelo kdo je ocenil z najslabšo ali najboljšo oceno,vendar naj to podkrepi s komentarjem, naj pa bodo to tisti, ki tu ne objavljajo, sam pa sem povedal svoje. Jaz se umikam, saj sem prepričan, da nočete zajeti bistva sprememb, ne samo zaradi mene, temveč tudi drugih, ki tu objavljajo in ali pa so prenehali.
S tem z moje strani zaključujem polemiko, ker ne želim biti nekdo, ki vnaša nemir v spanje pravičnih.
Hvala za pozornost

jože.k

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
28. 05. 2008 ob 09:14

gabriel stormer

Gabriel hvala! To si res lepo napisal. Če bi imel ta forum smeške, bi tu prilimal tistega, ki zardeva :D

Jože.k.:
Mislim pa, da pesmi niso napisane za tiste, ki pišejo, da jih ocenjujejo, temveč za širši krog tistih, katerim so namenjene, ki pa v posegu na ocenjevanje, mnenju skorajda nimajo vpliva.

Zgoraj nevedenega resnično ne razumem. Dostop do portala je popolnoma prost, včlani se lahko vsak. Ocene nečlanov so vredne manj predvsem iz tehničnih razlogov, saj bi v nasprotnem primeru bili še bolj izpostavljeni zlorabam ocenjenvanja.

Jože.k.:
mislim da kot manj sposoben, nimam pravice ocenjevati bolj sposobnih, tistih, katerih povprečje v ocenjenem je višje

Zakaj? Ocenjuje vsak po svojem okusu. Eni obožujejo klobase, drugim je bolj všeč solata. Zato lahko da nekdo klobasi petko, drugi pa enko. Ljudje smo si različni. "De gustibus non est discutandum." so rekli že stari rimljani.

Vesel sem, da obstaja več portalov, ki pa smo si po osnovnem konceptu različni. Tako lahko vsak objavlja tam, kjer se najbolje počuti.

Če torej, Jože, res odhajaš ti iskreno želim predvsem veliko veselja in radosti in da bi se ne počutil zagenjenega ali nezaželjenega, kjerkoli že boš.

Zastavica

Jože.k.

Poslano:
28. 05. 2008 ob 13:25

Bistvenega odgovora na vprašanje, predlog ni bilo, je pa bila pogojno uspešna ofenziva, saj se obljublja spremembe.Gregor G. saj sem še na treh drugih krajih prisoten, tu pa smoTRIJE želeli, odgovor, ki pa to ni bil, pa kaj bi...nekaj pa se premika, to nekaj šteje...

Zastavica

brezno

Poslano:
28. 05. 2008 ob 17:50

Hladilnik premaknem iz kuhinje v sobo. In to nekaj šteje. Prej: en v kuhinji, nič v sobi. Zdaj: nič v kuhinji, en v sobi. In kar je še posebno fino, v njem lahko imam tako solato, kot klobase. O, tempora, o mores ! <- stari Rimljani. Zaj pa dost cmizdrenja ! <- pokojna stara mati.

P.S.: sem pri Figovcu na piru in ocenjujem ritke v kratkih kiklcah. Nekatere dobijo petko, kaka dobi tut enko. Life sux <- od kod že to ?

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
28. 05. 2008 ob 22:05

Hahahahahh, Brezno, kar se tiče ocenjevanja, menim, da si dal piko na "i" :):):)!!! Ocenjevanje ritk v kratkih kiklcah, ahm, vidim, si se imel fajn :):):)!!!

Pozdravljen! gs

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
28. 05. 2008 ob 23:27

ej, brezno...kako life sucks???....kiklce, pa ritke, pa life , ki ti ne sede...to pa ne gre skup, he, he...???

oh, ocenjevanje. Jože. K, preveč se obremenjuješ s tem. A je to res bistveno pri pesmicah? pa vse to očitanje neprimernosti sistema ocenjevanja urednikom, k se trudijo?
Je vredno? Si zaslužijo? imaš kaj od tega? Na silo ne boš dobil nobene dobre ocene! Na nobenem portalu. V nobenem sistemu...
Pusti pesmim, da povedo...
Če boš še tu.
Nikamor ti ni treba,
povsod je kakšna stvar, ki ti ne bo všeč.

Gabriel stormer, tisto tvoje mi je bilo všeč: "Odločitev je samo naša, bomo pobožali mavrico ali jo samo od daleč opazovali "...

če smo že pri mavricah, božajmo jih, ne jih zbijat...
:))
LP Kočijaž

Zastavica

Jože.k.

Poslano:
29. 05. 2008 ob 05:55

Svoje sem povedadal, tudi tisti dve zgoraj. Če je nekomu dana ocena 2X v zapovrstnem redu 50 točk, takoj nato pa 2x 10, to ni ocenjevanje temveč dokazovanje moči. In ko več ne bo anonimno, ali pa bo ob tem prisoten komentar, utemeljitev po še sprejemljivo. Ocenjevanjevalci bi mogli biti neodvisni to je moje mnenje ter za tem stojim, ne pa tisti, ki sami tu objavljajo.Mislil sem, da domoljubna, patriotska pesem v teh krogih nekaj pomeni, da ne bo zaničevalno odrinjena, pa je bila, brez obrazložitve. Pa si jo še enkrat prečitajte, preberite, popljujte pa bo. Z vso vašo razlago se ne strinjam, ter je ne sprejemam.Če sem rekel, da želim zvedeti, kdo jo je ocenil negativno, ter zahteval obrazložitev, pri tem ostajam.Morda ima sam boljšo, vendar je nisem videl.

Zastavica

Svit

Poslano:
29. 05. 2008 ob 07:37

Kaj pa boš imel od tega,ko bi zvedel za tistega,ki te je slabo ocenil.Če ne
zaupaš svojim stvaritvam,da so vredne in misliš,da je merilo ocena ,ti ni
kaj dosti mogoče pomagati,vedno bo nekdo drug uržah za slabo merilo.
Kaže,da se na teh Vratih učimo še česa,ne le skladati pesmi.Premagovati
sebe je že ena vrednota.

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
29. 05. 2008 ob 07:53

brezno

Z veseljem bi se ti pridružil pri takem ocenjevanju, pri čemer pa vztrajam, da mini kiklice niso pogoj: v upoštev bi vzel vsaj še kratke hlačke in oprijete hlače ... life rocks, hehe

kočijaž
Za božat:
Mavrica Foto: Gregor Grešak

Jože.k.

Žal še vedno ne vem, za katero pesem gre ...

Obrazložitev pa je najbrž taka: prišel je nekdo, ki mu je pesem všeč in jo ocenil kot umetniški presežek, enako je naredil tisti, ki jo je prebral naslednji. Tretjemu pesem ni bila všeč in je dobila oceno nedodelano, enako se je zdelo četrtemu ...
Jaz izključujem teorijo zarote: en človek lahko odda le eno oceno (kot član), kot gost jih lahko odda veliko več, ravno zato je ocena gosta vredna manj. Vsak pa se lahko prijavi, postane član in je njegova ocena enakovredna. Portal ni zaklenjen nikomur, tudi če ne piše pesmi.
Dodajam še, da 10 točk pomeni 10 točk, neocenjeno pa nič točk, saj se povprečje ni tako bistveno ravno zaradi tega, ker imajo ljudje različne stile ocenjevanja.
Kar se mene tiče, bi bilo bolje, če bi manj uporabljali ekstremne ocene in se skoncentrirali na tiste vmesne, bolj realne, toda večina se očitno zadovolji s črno/belim svetom.
Kar pa se tiče pisnih obrazložitev ocen, spet: tisti ki uporabljajo ekstremne ocene bodo komentirali v stilu "bravo, krasna pesem" ali pa "poden" ... dvomim, da bi si kdo lahko s tem pomagal ...

Zastavica

Jože.k.

Poslano:
29. 05. 2008 ob 08:31

VRANA VRANI ne izljuje oči bi le še dodal...naj bo pesem PESNIK dana razpredanje, tam jo sicirajte ter ocenite ne z številkami temveč z mnenji.Tudi ta je bila ocenjena z dvakrat ali trikrat najvišjo oceno potem pa z najnižjimi.Samo tri so še ostale, ne bo je težko najti.Seveda, če je vredna presoje mnenja

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
29. 05. 2008 ob 09:11

Ta debata traja že predolgo in dvomim, da še koga zanima. Zato jo tukaj zaključujem.

Hvala vsem za lepe in strpne misli, najbolj pa svitu, čigar komentar je najbolj zadel žebljico na glavico. Ga povzemam, ker se bojim, da je bil prezrt:

svit valovnik:
Kaj pa boš imel od tega,ko bi zvedel za tistega,ki te je slabo ocenil.Če ne zaupaš svojim stvaritvam,da so vredne in misliš,da je merilo ocena ,ti ni kaj dosti mogoče pomagati,vedno bo nekdo drug uržah za slabo merilo.
Kaže,da se na teh Vratih učimo še česa,ne le skladati pesmi.Premagovati
sebe je že ena vrednota.

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!