Forum

Ocenjevanje

Ko takole opazujem način ocenjevanja, sem prišel do zaključka, da bi le to moralo biti javno ! Kako je mogoče, da ima pesem dve zaporedni oceni najvišji, potem pa dve najnižji, še več, število tistih ki ocenjujejo, se povzpne tudi na šestero, ter postane pesm pljuvalnik.Pričakujem, da mi bo na moj e-majl poslano poimensko kdo in kako je ocenil, se morčeval iz napisanega, v nasprotnem primeru se iz te kuhinje umaknem, ali pa bom počel isto.Napr. spet dvigni krila in poleti, nekaj kar sem napisal jaz.
Vsak odgovor, ki ne bo zajel bistva, zavračam ! Če nekomu nekaj ni všeč, ni tisto, kar bi mu ležalo pomeni uničevati, se izživljati ?

jože.k
 
 < 1 2

Jože.k.

Poslano:
31. 05. 2008 ob 06:00

Ko berem komentarje, zamisli, se mi zdi vse skupaj že burleska.Kot tisti nasvet nekoga, ko pravi, da ni nujno da mu Prešeren ugaja.Verjetno tistemu ne bi ugajala tudi Prešernova nagrada.Pa vendarle ; nekdo, ki je znal pisati kot on, ki ga je vzel za svojega ob svojem času vsak, tako preprost človek , kot tisti z malo več razredi, tudi višje izobrazbe...Lepo prosim, to je isto, kot bi želeli ukiniti paradižnik rdeče barve, ter dati v uporabo takšnega z belo.Pa saj smo trije le vprašali zakaj ni ocenjevanje javno, želeli sprememb.Zakaj zdaj tisti, ki to počnejo drugod, tu prezpogojno zavračajo ? Od petdesetih morda desetino več svojih prispevkov sem odstranil,bom pa še tri zadnje, potem pa bo pravda o senci.V redu ? In več ne bo potrebno brati klobas, da se komu ne zataknejo v grlu.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
31. 05. 2008 ob 09:14

jože.
preveč si ženeš k srcu.
ne pusti, da bi "vojna" postala prioriteta v tvojem življenju.
saj so še druge stvari, pomembnejše.
to pa pozabi. drugi so se že naveličali.
odstranit pesmi je, ko bi hotel reči: "saj si jih ne zaslužite! Pa tako dobre so!"
dobro= relativno
Berimo Pesmi!
ne tekmujmo...
Pa nehaj z užaljenostjo!
to pristoji samo nedoraslim otrokom. ti pa to nisi, ne?

lep dan, Kočijaž.

PS: portal se ves čas spreminja, pokukaj še kaj gor, če boš odšel....mogoče ti pa spet postane všeč. Prijavi se z drugim imenom (he, he....), to je navihan nasvet...pa boš videl, da ne ocenjujemo tebe, ampak tvoje pesmi. Jih. Ali pa jih ne. Kakor komu drago.
Ah, ubogi Prešeren. Toliko ljudi se je že primerjalo z njim, da se obrača v grobu.

Zastavica

Svit

Poslano:
31. 05. 2008 ob 09:27

Kočijaž,mislim,da si postavila piko,saj je res že malo smešno to preklanje.
E,ta pritlikavi ego se pa ne da,pa naj rogovili,se bo že naveličal.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
31. 05. 2008 ob 15:15

Se strinjam, Svit
Sem brala danes tvoje ODKRITJE...
Polž, potrpljenje...
Kaj pa to?

Jaz ga še imam...tudi v tem primeru prekljanja, kot praviš.. Ampak, OK. Pika je bila pritisnjena.
Basta.
Abstanza?

:)))

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
01. 06. 2008 ob 00:10

Oprostita, Svit in Kočijaž, čeprav so mi všeč postavljene pike in jih (še kar) upoštevam, si nisem mogla kaj, da ne bi dodala še svojega piskrčka (sem se ravno vrnila z enotedenske odsotnosti, pa sem padla v tole temo ;-)

O ocenjevanju nimam kaj dodati, o komentiranju pa tole: Jože K, če si kdo želi komentarja svoje pesmi, to lahko izrazi in gotovo bo dobil mnenje članov in urednikov portala (glede na kriterije ocenjevanja, ki so objavljeni na portalu in jih upoštevamo).

Všeč mi je bila poteza naše mlade članice Ananas, ki je pozvala člane portala (in urednike, seveda) h komentiranju njenih pesmi. Videti je, da si resnično želi mnenja - morda je začutila, da potrebuje smer, kot puščica, preden švisne v cilj. In nekaj odgovorov je dobila - zdaj bo sama raziskovala naprej ...

V ustvarjanju, razvijanju zamisli, vedno prihaja do zastojev, slepih ulic, brezplodnega tuhtanja ... in v tem vidim tudi rast - ko sežeš čez te ovire, vidiš dlje. In veš, da morajo biti tudi ta neprijetna nihanja.
Mislim, da je prelomno za dobro snovanje to, ko ustvarjalec sam pri sebi uspe zaznati, kje je tista rahlovina, v kateri reč (v naših primerih pesem) še ni izdelana, kje se mora zamenjati beseda, morda le vokal, zlog ...

Skratka, če smo kot avtorji sposobni o vseh svojih doslej nastalih pesmih popolnoma enako razmišljati (da so popolne, vrhunske, že skoraj Prešerne) in smo zaljubljeni vanje, je čas za samoizpraševanje: zakaj se nam zdijo vse tako izjemne: ker je res vsaka idealen preplet ideje, sporočila in jezika, v katerem ustvarjamo?
Ali zato, ker vse pravzaprav pripovedujejo več ali manj eno in isto zgodbo, občutek ...)
Ali pa nam morda primanjkuje samokritike?

Seveda nikomur ni treba na glas odgovarjati in utemeljevati, da to že ni res, da to ni pravično, da ... Samo s sabo in v samoti opravimo to majhno pesniško samoizpraševanje.


Vesela sem, ker na našem portalu prevladujejo prijazne, sodelovalne in prijateljske energije. In, kot pravi Nina Jereb v svoji pesmi Kresničke:

http://www.pesem.si/article.php?blog_id=1690

Iz teme bruhne bleščava, iz svetlobe stopamo v senco. Pogled je odvisen tudi od tega, v kateri (temi) se nahajaš.

Zastavica

Shia.

Poslano:
01. 06. 2008 ob 11:29

Huh, ni me neki časa, pa že kr tole? :D

Morm rečt, da mi je anonimno ocenjevanje kr všeč. Kot je rekel Svit: Kaj boš imel od tega, ko boš vedel, kdo te je ocenil z visoko, kdo pa z nizko oceno. Če ne zaupamo v svoje pesmi ... potem tak nima smisla. Če pa smo prepričani v naše pesmi, v to, da so nam všeč, da smo to mi, da je to del naše duše, ki jo pač polagamo na papir (oz. računalnik:)), potem pa res ni važno tole ocenjevanje. :D

Pohvale vsem pesem.si-jevcem. Dobre komentarje mate. :D

Zastavica

Lorelei

Poslano:
22. 06. 2008 ob 11:45

Hm. Tule sem dobeseno od včeraj, in me je nekoliko presenetilo to ocenjevanje. Sploh se mi ne zdi zelo nenavadno, da nekateri dajejo isti pesmi najvišje, drugi pa najnižje ocene - saj bi jaz sama težko ocenila pesem na lestvici od 1 do 5 ali pa do 10 - če mi je všeč, mi je všeč zato, ker se me dotakne, če pa ne, me pa pač pusti hladno. In teh, ki me pustijo hladno, ne bi ocenila (najbrž pa je kdo tak, ki bi pač dal nizko oceno), tistim pa, ki se mi zdijo dobre, bi dala najbrž najvišjo oceno ... Seveda se lahko lotimo ocenjevanja pesmi tudi z bolj "tehničnega vidika", samo kaj pa vem. Tudi pesem, ki je izredno dovršena kar se tiče forme, besedišča in ostalih oblikovnih stvari ... je lahko prazna. Zato mislim, da sta si oceni na primer "umetniški presežek" in pa "nedodelana" ne le kvantitativno (torej od 1 do 5), temveč tudi kvalitativno različni (nedodelana po mojem ima perspektivo, bi se jo dalo dodelati, medtem ko neka prazna pesem, čeprav je še tako dodelana, ne more imeti neke umetniške vrednosti). Zato se mi mogoče to točkovanje ne zdi popolnoma ustrezen način za ocenjevanje poezije. Je pa res, da je fino dobiti povratno informacijo, da človek vsaj ve, ali je to, kar ustvarja, dobro (lahko drugim nekaj da) ali pa je zgolj uporabno kot sproščanje lastnih čustvenih ventilov. :)

Zastavica

MOMO

Poslano:
22. 06. 2008 ob 13:32

Mene pa zanima, zakaj niso vidne ocene mojih pesmi,razen pri pesmih, poslanih junija? To sem opazila danes.

Lp,Mojca

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
22. 06. 2008 ob 18:42

Najbrž govoriš o ocenah v tabeli na tvoji osebni strani. Gre za znanega hrošča, ki bo odpravljen. Povzetki ocen pa so spravljeni. Lahko jih vidiš ob pesmi, če klikneš nanjo.

Zastavica

MOMO

Poslano:
27. 06. 2008 ob 20:33

Aha, v redu. Hvala!

Zastavica

 < 1 2

Komentiranje je zaprto!