Forum

APEL NOVIM ČLANOM IN TUDI ŽE ZNANIM ČLANOM

Dragi vsi!

Po forumu se je sem in tja že pojavil namig na to, koliko je pesnik star, češ, ni vse za isto kategorijo. S tem se popolnoma strinjam!
Dokler ne bomo tega dorekli, kako in kaj, pa svetujem:
Da napišete letnico rojstva, ali pa spodaj v osebnem opisu vsaj desetletje (če gredo leta že nad trideset).
Kot urednica večkrat pogledam, kdaj je pesnik/pesnica rojen/a, ker s tem dobim neko bolj objektivno sliko.
Nekaj, kar zapiše nesrečno zaljubljen najstnik, je lahko dobro za njegova leta, za trideset in več pa seveda ni kaj prida.
Seveda ni nujno, da zapišete ta podatek, je pa dobrodošlo.
Upam, da se ostali uredniki strinjate.

Lp,
Zalka
 
 1 2 > 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
13. 05. 2008 ob 10:56

Absolutno se strinjam, Zalka!
;)
LP Kočijaž

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
13. 05. 2008 ob 11:16

Ne vem, morda, čeprav nekateri mladostniki pišejo kot izkušeni pesniški mački, da se prav začudi človek, ko izve za leta avtorja, nasprotno, starejši avtorji pa presenetijo z vsebino, mladostno itd., ki je "ne bi pričakoval" od "starejših"! In prav čar vsega skupaj je v tem ... Naj se vsak sam odloči, ne bi pa tega pogojeval s pravili portala, če bi tako daleč prišlo, lahko izgubimo kakšno pesniško dušo ...

gabriel s

Zastavica

Shia.

Poslano:
13. 05. 2008 ob 11:54

Gabriel s, imaš moj podpis. Zdi se mi, da objava let res ni tako zelo pomembna. Pesmi so pesmi in mislim, da lahko tudi mladostnik napiše zelo dobro pesem ... zakaj bi morali kvaliteto pesmi meriti po starosti pesnika? In tudi dobri bralci lahko pesem sodijo že samo po vsebini, zakaj bi potem pogledali še starost?
Če ti je vsebina všeč, daš dobro oceno, ne glede na starost. :)

Konec koncev pa je to le moje mnenje. :)

Lep dan še naprej. :)

Zastavica

ajda

Poslano:
13. 05. 2008 ob 12:09

Zalka zapisala:

Nekaj, kar zapiše nesrečno zaljubljen najstnik, je lahko dobro za njegova leta, za trideset in več pa seveda ni kaj prida.

moj komentar:
Kje pa je zapisano, da nad trideset let ne more biti zaljubljenosti in da je zaradi tega pesem manj vredna ali celo nič prida?
Se strinjam s komentarjem gabrielaS in Shie in se mi zdi nesmiselno, da bi pisali letnico rojstva. Se pa seveda strinjam, da se pesmi, ki jih pišejo otroci uvrstijo v posebno rubriko.

lp, ajda

Zastavica

Ksenija Trs

Poslano:
13. 05. 2008 ob 12:33

Ne glede na leta, se lahko vsak zaljubi do nesmrtnosti. Kot da prvič res živi in sanje lepe sanje. To lahko izlije na papir, na svoj način! Od drugih pa je odvisno, kako to sprejmejo. Važno je, da človek živi življenje na svoj način, ki bo njemu drag in ne ovira pri tem drugih! Ker, kdor nima rad sebe, nima drugih in kdor ne ceni dugih , ne ceni sebe in obratno seveda. Lep ljubeč pomladni pozdrav!

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
13. 05. 2008 ob 12:38

Uh, ste mi dali zdaj dela. Nekako takole razmišljam, seveda pa me lahko popolnoma sesujete.

Naj pa samo poudarim, da to ni ukaz, ni odrejeno, je samo želja. Če ne želite, je to vaša volja!

Pesmi otrok so povsem poglavje zase!

Z najstniki pa je res tako,da kvaliteta v pesmih niha v velikih amplitudah (kot vse ostalo.) S tem ne mislim samo, da je ena pesem slabše uspela, druga pa bolje, s tem mislim tudi, da izraznost niha že v sami pesmi.
Najstniki so tudi (še bolj) občutljivi na oceno. In če vidim, da je v pesmi nek stih ali dva uspel, ostalo pa je bolj "tako-tako" mi leta pač pomagajo, da pesem razumem (pa tudi pesnika) v vseh pogledih.

A sem zdaj razumljiva?

Ajda,
ne pričakujem, da se bo motivika spremenila z leti! Vendar pa pričakujem, da zrela oseba drugače piše o razočaranosti, bolečini ali pa o vznesenosti in sreči kot otrok ali najstnik.

Shia,
poglej si prosim, po čem vse ocenjujemo pesmi. Na forumu je jasno napisano, kaj vse upoštevamo pri ocenjevanju. Ne gre samo za vsebino!
Pravzaprav sploh ne gre za vsebino, ker potem bi lahko vse pesmi, ki mi vsebinsko niso zanimive ali všečne slabo ocenila! Sama gledam na učinkovitost sporočilnosti.

Gabrijel,
spet se v mnogočem strinjam s teboj. Še enkrat poudarjam, da to ni ukaz, predpis, norma, planka, kar koli že hočeš še manj pa želja, da bi zaradi tega kdo odstopil. Prej želja po tem, da bi lahko bolj objektivno ocenila.

Lp,
Zalka

Zastavica

Shia.

Poslano:
13. 05. 2008 ob 12:51

Ah, saj nisem rekla, da se pesmi ocenjujejo le po vsebini.

Drugače bi pa še samo pokomentirala tisto, kar si napisala za Ajdo. (Malo bi obrnila stavek. :P) Meni pa se zdi, da lahko zrel najstnik zelo dobro piše o razočaranosti, bolečini, ... Mogoče enako ali pa celo bolje kot kakšna zrela odrasla oseba. Konec koncev jaz zrelosti nikoli nisem ocenjevala le po starosti ... Mojo zrelost (če lahko tako rečem) v pesmih je npr. potrdila zelo dobra pesnica in pisateljica, ki je pregledala vse moje pesmi (vključno s tistimi, ki jih na pesem.si ni).

Hja, moje mnenje pač. :)

Zastavica

ajda

Poslano:
13. 05. 2008 ob 12:56

Shia, jaz sem citirala Zalko, če si morda prezrla:). Bom popravila tam, da ne bo nejasnosti.

lep pozdrav, ajda

Zastavica

Shia.

Poslano:
13. 05. 2008 ob 12:58

Hja, vidim, da se ponavljam. :P Pač, očitno sem želela povedati, da se strinjam s tabo. :)
Lp, Shia.

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
13. 05. 2008 ob 13:01

Shia,
se popolnoma strinjam s tabo! Seveda ne govorim o tem, kaj je boljše. Govorim o tem, da je drugače :-)

Super, da imaš mnenje izkušene pisoče osebe. To vedno pripomore k razvoju avtorja ne glede na starost.

Lp,
Zalka

Zastavica

ajda

Poslano:
13. 05. 2008 ob 13:27

...

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
13. 05. 2008 ob 13:48

Moram reči, da se strinjam z Zalko, čeprav ima vsak prispevek tukaj svojo poanto, le da se mi zdi, da nekatere poante nimajo prave zveze s tem, kar je Zalka hotela povedati oz. doseči.
Tudi meni se je že zgodilo, da sem neko pesem ocenila slabše, potem pa sem pogledala osebno stran avtorja in videla, da je star 12 let ... In sem šla oceno popravit. Poglejte, če 12-letnik zna brezhibno rešiti kopico odvodov in integralov, bomo na to tudi malce drugače gledali, kot če nam to znanje izkaže nek študent matematike, mar ne? Na prvo bomo gledali že skoraj kot na genialnost, na drugo kot na nekaj samoumevnega. Torej?
Če pesmi delujejo zrelo in so "dobre" (pa karkoli to že kogarkoli pomeni), tako in tako ni potrebe, da bi bralec in ocenjevalec preverjal njegovo starost. Slednjega se ponavadi domislim(o), ko je pesem nedodelana, ohlapna, ima pa recimo v sebi zdrav stržen ali kakšno krasno socvetje ;). Pri avtorjih, kot je recimo Shia, mi še na pamet ni padlo, da bi preverjala starost. ;)

Dejstvo pa je tudi, da vaja dela mojstra, kakorkoli že obračamo. In določena kilometrina zagotovo pripomore h kakovosti pesmi, seveda pa količina napisanih pesmi ni edini pogoj za kakovost.

Naj parafraziram star pregovor: Dober pesnik je kot dobro vino. Starejši je, boljši je.
(To je bolj za hec, saj seveda tudi ne drži vedno! :))

Lep pozdrav!

Kerstin

Zastavica

Shia.

Poslano:
13. 05. 2008 ob 13:59

Kerstin, hvala. :)
Sicer mi je malo žal, da se nisem spomnila in naredila isto kot Brezno, ki je ostal anonimen/a, saj ... me skrbi in me je strah, da me bodo/boste na podlagi moje starosti ocenjevali drugače in pa da mojih pesmi ne bodo/boste jemali resno.

No, zdaj sem pa zašla s teme. :)

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
13. 05. 2008 ob 14:31

Shia,
kje pa! To sem napisala prav zato, ker vsako pesem in pesnika jemljem resno. Niti najmanj nisem imela v mislih tebe in sem bila sprva sploh presenečena, da si se oglasila. No, potem sem šla pa pogledat, ampak nimaš napisano. Vsekakor nisi ena izmed tistih, kjer bi iskala še kakšno dodatno informacijo. Tvoj pesniški opus je na zavidljivi ravni.


Lp,
Zalka

Zastavica

Svit

Poslano:
13. 05. 2008 ob 15:48

Tukaj se lahko bere od podna do zved.Mene osebno zanima starost,saj sem nemalokrat naletel na odlično pesem najstnika,ali pa na klavrne poskuse zrele osebe.Kar pravita Zalka in Kerstin,se lahko strinjam.Dobra
pesem bo dobra,čeprav ni ocenjena,slaba pa bo ostala slaba,četudi bo
imela veliko točk.Ustvarjalci ne bojte se,ne tekmujte,uživajte v igri.Komunicirajte.

Zastavica

Pištin Frida

Poslano:
13. 05. 2008 ob 16:34

Se popolnoma strinjam s Svitom. Spet ocenjevanje...veliko lažje je z besedami oceniti neko mladostniško pesem, povedati, kaj bi se dalo popraviti, izboljšati. Ker te ocene so ob upoštevanju takšnih in drugačnih dejavnikov lahko do marsikoga nehvaležne.

Poezija se navsezadnje še vedno vrednoti po načelih literarne teorije in ne po letih avtorja. No, in če sem sedaj nekoliko krivičen (toda potem sem tudi do sebe, ker sem tudi sam še pri relativno nizki številki starosti), je pač tako, da otroške in mladostniške poezije ne moremo uvrščati med visoko umetnost, zato ne vidim razloga, da bi mladim avtorjem podeljevali višje ocene kot si jih njihov izdelek zasluži. Naj bo ocenjena pesem.

Po principih primerjalne književnosti se uspeh nekega dela in avtorja obravnava glede na to, kdo so bralci in koliko jih je, glede na število in odziv objavljenih kritik in na to, kakšen vpliv je imelo delo (če ga je sploh imelo) na druge avtorje. Nikjer nobenih številčnih ocen...

Lep pozdrav vsem
Pištin

Zastavica

brezno

Poslano:
13. 05. 2008 ob 17:42

Hm, no ko me že nekdo vnemar omenja, moja anonimnost res nima veze z leti. Štejem 40 pa še par let, Zalko pa sem razumel v smislu, da je pesem, ki je dobra itak dobra, ne glede na leta, da pa je voljna dat kakšen odpustek onim malo mlajšim, ki še kakajo v pesniške plenice. In prav je tako. Ko bom postal senilen pa tud jaz prosim za kak odpustek.

Lep dan, pa na sonce pojdite !

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
13. 05. 2008 ob 18:19

Uh, sem razburkala debato, čeprav ni bil moj namen.
Ja, saj se z vsemi strinjam. Vsi imate prav. Vendar je, menim, nemogoče vsem do konca ustreči. Poskušamo pa vleči neko zlato sredino, da ne bi bil kdo (preveč) prizadet.

To kar pišeš, Pištin, ja, aboslutno imaš prav! Le da pri nas to slabo funkcionira, mislim na splošno, ne samo na našem portalu. Če slediš književnim kritikam in izdajam, potem veš, da je prenekatera knjiga kar izpuščena, čeprav bi jo bilo vredno omeniti. Na žalost tudi na knjižni trg posegajo komercialne želje založb.
Vpliv kakšnega avtorja na ostale pa se tudi tu, sem in tja kdaj, začuti.

Moram pa napisati, čeprav to, vsaj tisti, ki ste že dolgo na portalu veste, da je politika taka, da se vsaj uredniško pregleda in oceni prav vsako pesem. Torej, tudi, če nihče drug ne oceni, eden od urednikov jo zagotovo!

Poleg tega nam zdaj forum ponuja, da kakšno pesem tudi komentiramo, to pa ima, hočeš nočeš, tudi didaktičen upliv. Sama snujem komentarje po principu literarnih delavnic. Tudi portal ponuja možnost, da se pesem še po objavi spreminja. To se mi zdi dobro.

Prav tako se mi zdi prav, da smo do avotrjev, ki so šele na začetku ustvarjanja spodbudni, da jih ne "poklopimo", ker se mi zdi to škoda in ne zdi se mi pošteno, da bi se postavljala v superiorno držo samo zaradi generacije.

Kar se let tiče pa bi rada povedala še nekaj. Marsikdaj sem naletela na to, da je bilo omenjeno, koliko je bil avtor star, ko je delo napisal. Recimo pri Kosovelu, vse kar je napisal, je pisal zelo mlad, ker je potem, vemo, umrl. Vemo pa tudi, kako je bila njegova poezija genialna tudi po načelih literano kritiške teorije. Vendar ne takoj, Integrali so bili objavljeni precej let po njegovi smrti.
Vem, da smo se pogovarjali o Cankarju, kako se mu v dramatiki pozna, kaj je napisal zgodaj in kaj kasneje ...
Dejstvo je tudi, da po zgodnjih delih avtorjev založniki posežejo dostikrat šele potem, ko se je avtor afirmiral v kasnejših letih, ker se potem prodaja že ime samo in ne toliko samo literatura.

Ampak, kot rečeno. Z vsemi se strinjam in nisem želela, da bi zdaj koga skrbelo, jezilo, žalostilo, vznemirilo ... Taka tema je primerna tudi za okroglo mizo.

Pri komentarjih in ocenjevanju se trudim, da dam vse od sebe in poskušam biti čim bolj objektivna, vsi na portalu pa se trudimo, da je tole cyber okolje prijazno.

Pesmi je ogromno in vse so uredniško pregledane. To se mi zdi velika prednost. Nikomur nisem odrekla, da mu napišem mnenje tudi na zasebni mail, če je želel. Včasih pa napišem tudi kaj na forum. Zadnje čase sicer ne dosti, ker počnem kar zahtevne stvari, ampak pesmi, ki sem jih prebrala in ocenila pa nisem ocenila mimo grede. Kakšno preberem 2x, 3x, potihem in na glas, da bi našla srž. Pa kakšne ne ocenim par ur, ker mi odmeva. Mogoče si dajem preveč opravka, ampak meni se zdi tako prav, ker je, kot pravi Gabrijel s, vsaka pesem biser.

No, toliko. Upam, da sem umirila razburkano pesniško morje.

Vsem želim veliko ustvarjalne moči.
Lp,
Zalka

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
13. 05. 2008 ob 18:38

Prej sem napisala, da se absolutno strinjam s tabo, Zalka, zdaj po vseh teh razlagah se pa še bolj, ker vem, v kakšnih dilemah ste uredniki. Vem pa tudi, da si vprašanje oziroma temo postavila zato, da bi mladince (da se razumemo, mladince v smislu res rosnih let) postavila na pravo pot, mogoče na dodatno stran portala!? Ker se mi zdi, da včasih prehude kritike bolijo, še bolj pa nizke ocene, ki si jih v bistvu ne zaslužijo... Se pravi - svoji med svojimi bi se lažje primerjali in rastli. Ne rečem, tudi kakšen najstniški talent spada mogoče v "starejšo" karegorijo, ... no saj pravim, ne zavidam vam, urednikom, vseh problemov, ki jih imate z urejanjem in umeščanjem vseh stvari na svoje mesto. Svit, Kerstin in Pištin pa v komentarju na to temo vlečejo poteze, ki jim lahko tudi sama pritrdim.

LP, Kočijaž

Zastavica

Shia.

Poslano:
13. 05. 2008 ob 20:33

Včasih dobim občutek, da ne spadam sem. Mogoče zaradi moje starosti (ki je nisem hotela nikakor objaviti, ampak sem jo zaradi zbornika nekako morala ...), mogoče zaradi tega, ker se mi zdi, da enostavno ne spadam sem, saj ne želim, da bi moje pesmi obravnavali kot otroške ali pa zelo mladostniške ...
Mogoče pa je to samo moja muha. Zato počasi razmišljam o nekakšnem "odstopu" iz pesem.si in da se mirno posvetim k izdaji moje pesniške zbirke.

Zastavica

 1 2 > 

Komentiranje je zaprto!