Forum

APEL NOVIM ČLANOM IN TUDI ŽE ZNANIM ČLANOM

Dragi vsi!

Po forumu se je sem in tja že pojavil namig na to, koliko je pesnik star, češ, ni vse za isto kategorijo. S tem se popolnoma strinjam!
Dokler ne bomo tega dorekli, kako in kaj, pa svetujem:
Da napišete letnico rojstva, ali pa spodaj v osebnem opisu vsaj desetletje (če gredo leta že nad trideset).
Kot urednica večkrat pogledam, kdaj je pesnik/pesnica rojen/a, ker s tem dobim neko bolj objektivno sliko.
Nekaj, kar zapiše nesrečno zaljubljen najstnik, je lahko dobro za njegova leta, za trideset in več pa seveda ni kaj prida.
Seveda ni nujno, da zapišete ta podatek, je pa dobrodošlo.
Upam, da se ostali uredniki strinjate.

Lp,
Zalka
 
 < 1 2

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
13. 05. 2008 ob 21:27

Shia, nikar!
Pač ne spadaš med tiste, zaradi katerih se urednikom zastavljajo razne dileme!
Pa saj to so ti že mnogi na tem portalu potrdili!

pa tudi saj nisi več stara 13...
:)))
ostani in piši še naprej, kot znaš. Dobro!

LP Kočijaž

Zastavica

Sabinca

Poslano:
13. 05. 2008 ob 21:32

Hm... a je že kdo napisal, da slabih pesmi NI? Ne še?

Nekoga se bo dotaknila pesem, ki se drugega sploh ne bo.

Moje skromno mnenje.

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
13. 05. 2008 ob 21:40

Shia,
ti se kar mirno posveti izdaji pesniške zbirke, potem pa pridi nazaj. Sporoči, ko bo izšla. Nimaš razloga za šibko samozavest, in tudi mi, upam da vidiš, te vsi spodbujamo. Vso srečo in veliko uspeha z izdajo.

Lp,
Zalka

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
13. 05. 2008 ob 23:00

Shia. Še vedno podoživljam naša branja od včeraj in petka. In veš, katera pesem se mi danes ponavlja? Tvoja. Sploh me ne zanimajo tvoja leta. Tvoja pesem živi po svoje. V njej lahko kot bralec najdem sebe in še celo v povsem drugem času. Osvežujem se. In to je objavljanje: pustiti pesmi, da živi svoje življenje. Da jo bralec ponotranji. Vsak je ne enako. Lahko jo celo vsak drugače. Torej, rada imam tvoje pesmi in tale se mi ponavlja danes:

"Prenajedla sem se tvojih besed.
Bosa po prstih odidem v kopalnico
in si z zobno krtačko spravim ven
še črke,
ki so se zataknile med zobmi. ..."

Shia.

Ja, pa sporoči, ko bo tvoja zbirka izšla, da jo pojdemo brat!


P. S. Govorimo pa o drugačnih mladih pesmicah, bom konkretna - o tistih, v katerih mrgoli vzdihov, ptičkov, cvetočih rožic, barvitih oči in pomenljivih pogledov, pa krvavečega srca, trpeče samote in tekočih solza ... - skratka - če to piše zelo mlad človek, si rečeš: ok, še išče svoj izraz, bolj izrisuje občutja s temi besedami, ki jih ima pač v tem času pri roki, a vmes pogosto tudi preseneti s kakšno popolnoma svežo domislico ... če pa to napiše starejša oseba, bi od nje pričakovala malo več inovatnosti v izrazoslovju, poglabljanju pesemske struge ... Nabor besed, metafor itd. se zagotovo veča z branjem, pisanjem - izkušnjami. Pri nekaterih gre to vzporedno z leti, pri nekaterih svetlih izjemah pa ne.

Pa še to se mi zdi zanimivio, da se običajno sekirajo tisti, ki jim ni namenjeno ;-))) Torej - ne govorimo o letih, kadar nas pesem samostojno nagovori in zajame.
Govorimo o letih, ko si želimo razložiti, zakaj le je pesnik to in to pesem tako zasukal, in kako bi mu namignili, da naj jo presuče.

Bo pa že čas za še drugi del Shiine. pesmi, začete prej:


" ... Tako.
Zdaj lahko zaspim."

(Shia., Besede med zobmi.)

lp vsem, Ana

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
13. 05. 2008 ob 23:04

Ja, razprava se je razcvetela :):):)!!! Prav je tako, to je samo dokaz, da nas veliko sodeluje in nam ni vseeno, kako portal živi in deluje! Zagotovo imajo/imate člani uredništva veliko dela in veliko odgovornst! Sploh vam ne zavidam, dragi moji, to je težaško delo! In tako kot je rekla Sabinca - Nekoga se bo dotaknila pesem, ki se drugega sploh ne bo. Naj povem samo zanimivost moje osebne izkušnje - pesem Galaktika! Skoraj dve leti se je "valjala" pozabljena na internetni strani Pozitivk, kjer tudi včasih kaj objavim, pa sem jo nekega dne, dobesedno iz samega dolgčasa, izbrskal, prekopiral in objavil na pesem.si in poglejte, kaj se je zgodilo! Neka druga pesem, ki je na Pozitivkah doživela veliko obiskov in bila hvaljena, pa tukaj sploh ni bila opažena ... In to je to, včasih že sama oblika pisave, bolj močna in drugačna barva od črne, pritegne, ker smo vizualna bitja, določene pesmi na Blogu Slovenija, dokler sem še bil tam, resnično drugače "zvenijo", ne vem, je odvisno verjetno tudi od zasnove portala ... Tisoč in tisoč majhnih in velikih stvari vpliva na sprejem ali odklon do neke pesmi pri bralcu! Zato objavljajmo, debatirajmo, se kritizirajmo in se izboljšujmo, vzemimo vsak od vsakega najboljše in najboljše ponudimo, to je največ kar s pesmijo premoremo in lahko damo! Saj v osnovi gre zato, mar ne, spoštovane pesnice in pesniki, prijateljice in prijatelji moji dragi, evo, še malce reklamne komponente, hahahahhh ...

gabriel s

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
14. 05. 2008 ob 22:26

Dobro, priznam, da nisem čisto vsega prebral ampak bom povedal še svoje mnenje.

O tem, da bi pesmi zelo mladih avtorjev posebej označili smo se z Zalko in Ano že pogovarjali. Takrat je bilo govora o meji 15 let a se nismo mogli odločit.

Dejstvo je, da nekateri med 16 in 20 letom napišejo svoje najboljše pesmi in nasploh se mi zdi najstniška poezija pogosto angažirana, neposredna in brezkompromisna. Prav zato mi je všeč. Tako Neli kot Shia spadata v to kategorijo.

Vprašanje je torej bilo 15 let ali manj ...

Shia, če ti to kaj pomeni, so bile tvoje pesmi v zborniku objavljene med rednimi podčrtankami in ne v rubriki Pesem si mladostna, ki je bila namenjena mlajšim članom. Mislim da to pove vse in da se ta debata tiče mlajših od tebe.

Torej, ljube urednice, člani starejši od 15 let si ne zaslužijo milejše obravnave ampak strožjo, ker so v obdobju, ko jih v šoli filajo s tem in imajo še sveže znanje, obilo nesrečnih ljubezni in problemov, predvsem pa časa za pisanje in piljenje ;)

Zastavica

aco ferenc

Poslano:
26. 02. 2009 ob 22:21

...pesem je pesem, pa če jo poje mlad strasten ptič ali pa star betežen slon.

To neb ločeval ne po letih in ne po vsebini.

Mogoče replika le na neznanega pesnika, ker tudi ta opis, da obliko vsebine, ki me zanima ravno radi vsebine in ne obratno.Če mi je pesem všeč bi rad o tvorcu vedel več..?

Zastavica

 < 1 2

Komentiranje je zaprto!