Forum

Spremembe v "novem letu"

Kot že napisano v uvodnem članku, je in bo z "novim letom" na pesem.si prišlo do mnogih sprememb. Nekatere pa bodo uvedene postopoma v naslednjih dneh, saj se ni vsega dalo narediti v enem kosu.
Zaenkrat je tole:
1. vstopna stran je spremenjena:
- tam kjer so bile prej sveže pesmi je sedaj seznam najnovejših, podčrtank
- pod podčrtanko je seznam pesmi, z največ točkami
- pod njim je seznam pesmi, ki so se na portalu nabrale v zadnjih 24. urah
- pod izbrankami letnega časa se nahaja seznam preteklih izbrank.
2. Povprečja so ukinjena: ni več lestvice povprečij, ki je povzročala največ hude krvi. S tem bo "zbijanje" ocen postalo nesmiselno, zato so prav tako ukinjene "javne ocene"
3. Uvedli smo opisne ocene, tako da je za vse jasno, kaj neka ocena pomeni.
V nadaljevanju pa vas bom obveščal o nadalnjih spremembah.

Z novostmi pridejo vedno tudi nove napake. Če kakšno najdete, jo lahko prijavite kar tukaj, če pa se vam zdi, da gre za varnostno luknjo pa raje preko obrazca za odziv.

Prav tako os še vedno dobrodošli novi komentarji in predlogi glede izboljšave.
 

ajda

Poslano:
20. 03. 2008 ob 13:37

Vprašanje:

Ali pesmi, za katere je glasovanje zaključeno, "zginejo" s seznama podčrtank in so vidne le tiste, za katere je glasovanje še možno in bo to sproti ažurirano?

pozdrav,
ajda

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
20. 03. 2008 ob 14:16

Pozdravljena,
S seznama podčrtank se pesmi odstranijo samo ob prehodu obdobja. Odstranijo se tiste pesmi, katerih obdobje ocenjevanja je poteklo v preteklem obdobju.
To pomeni, da bo pesem, za katero je bilo ocenjevanje zaključeno danes po 6.58, kljub temu ostala med podčrtankami do 21.06.2008, med tem ko bo pesem, za katero je bilo ocenjevanje zaključeno pred tem trenutkom odstranjena s podčrtank.
Enako velja za vse sezname, ne samo za podčrtanke.

Zastavica

ajda

Poslano:
20. 03. 2008 ob 14:31

Hvala za pojasnilo.

lp, ajda

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
21. 03. 2008 ob 03:54

Po pravici povem, da se mi te opisne ocene ne zdijo nič boljše od številčnih. In še nekaj me moti: umetniški presežek in nadpovprečna. Prvo naj bi bilo tisto naj naj ali kako? Bivša petica? In drugo štirica? Ne vem, ampak meni to zveni precej enakovredno. Kar je nadpovprečno, je presežek, ne?

Še nekaj. Pesnikom nam po novem manjka povratna informacija o pesmi. Na točke se pač ni moč zanašati, saj so nekateri avtorji že konstantno ocenjeni od precej večjega števila bralcev kot drugi in imajo zato (veliko) večje število točk, kar pa ne pomeni, da so bralci njihovo pesem bolj sprejeli kot pesem nekoga, ki ima pač morda manj 'oboževalcev'. Hja, tako je. Sama sem tak primer - povprečne ocene so bile kar visoke, točk pa le redko čez 400 ali 500.
Torej ni več tistega občutka, kako so bralci in soustvarjalci sprejeli tvojo pesem. In to mi manjka. Dejstvo je, da vse pesmi nikoli ne bodo komentirane, da bi feedback prišel s te strani.

No, samo kritiziram. Se opravičujem uredništvu in gregorju, saj vem, da ni malo dela s temi rečmi. Naslovna stran se mi zdi super in prav se mi zdi, da so podčrtanke po novem tudi tam.

Lep pozdrav,
Kerstin.

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
21. 03. 2008 ob 08:07

Kot vedno, hvaležno sprejemam kritiko.
Glede opisnih ocen bo morda bolj kompetentno odgovoril kdo drug. Po mojem je bistvo, da je osnovna ocena Dobro. Tako imamo vsaj nek maneverski prostor navzgor in navzdol. Dejstvo je, da je bila prej zelo velika razlika med 5 in 5, kar ni kaj dosti pomagalo ne piscu ne bralcu.
Ocene so preveč spominjale na šolske ocene in že zaradi refleksa so si vsi želeli petko :) Da bi razbili iluzijo, bi lahko ocene razbili na večje število. V samo terminologijo se ne bi spuščal, so pa dobrodošli nadomestni predlogi.
Glede kazalca, ki bi nadomestil povprečje sem že razmišljal in ga bom naredil.

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
21. 03. 2008 ob 14:58

Čestitke ob obletnici in vesele praznične dni :):):)!!!

gabriel s

Zastavica

Jože.k.

Poslano:
12. 04. 2008 ob 21:01

Morda bi ob ocenjevanju pripomnil, da bi bilo bolj realno, da bi bila vsaka pesem ocenjena od enakega števila tistih ki to počno, mislim na število točk,saj sam en ali dva ali pa šest njih prinese različno število točk.Torej predlagam enako število tistih ki ocenjujejo za vsako pesem posebej.Morda nimam prav, vendar bi potem imeli vsi enake možnosti. Samo to sem želel pripomniti.
Hvala za možnost izraziti mnenje.
jože.k

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
13. 04. 2008 ob 13:53

Jože.k., a verjameš, da pojma nimam, kaj si želel povedati? A naj obstaja kvota ocenjevalcev za vsako pesem? Ali kvota najboljših ocen? Ali naj vsako pesem, ki je prebrana, dobi oceno tistega, ki jo je prebral? Vseh pesmi ne ocenjujejo vsi, po novem sistemu je število ocenjevalcev upadlo, če si menil, da naj vsak oceni vsako pesem, ti povem, da je to nemogoče! Tako je ... Če si drugače menil, prosim povej!

gabriel s

Zastavica

brezno

Poslano:
13. 04. 2008 ob 18:11

Naj še jaz dodam svoje mnenje k tej zimzeleni temi foruma. Ocenjevanje je, vsaj zame, imelo smisel, ko ni bilo anonimno. Tedaj si vedel kako oceno si dobil od koga. Pač v smislu kopitarja in čevljev. In to je za avtorja pomembna povratna informacija. Zdaj se lahko ozrem samo na neko povprečje, kjer letijo skupaj ocene na osnovi bogvekakih kriterijev. Težko je trditi, da so ocene tistih, ki spremljajo poezijo samo preko tega portala ali pa s poslušanjem pop besedil (kar se vsekakor nekje odraža), enakovredne ocenam tistih, ki berejo literaturo tam, kjer je še vedno njeno primarno bivališče, namreč v knjigah (tudi to se nekje odraža). In s tem, ko je ocenjevanje postalo anonimno, žal ni več mogoče ločiti med enimi in drugimi, ali drugače povedano, ko tu kaj objavim bi mi ugajalo vedeti ali je to dobro ali ne, prav nič me pa ne briga, ali je to komu všečno ali ni.
Pozdrav !
Vaše Brezno

Zastavica

Svit

Poslano:
13. 04. 2008 ob 18:56

Če je napisano dobro je več ali manj vseeno kdo oceni,bolje,da se ne ve,saj radi podlegamo:če je mene dobro ocenil,bom pa še jaz njega,čeprav je zanič.Sicer,pa tako ali drugače nikoli ne bomo dobili
idealnega sistema.
Svit

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
13. 04. 2008 ob 21:14

Razumem jožetovo poanto. Teoretično lahko neka pesem doseže recimo 200 točk, ker ji je deset bralcev namenilo bivšo dvojko oz. mnenje 'ni me prepričala'. Druga pesem pa lahko doseže 150 točk, torej se 'slabše uvrsti', ker so jo ocenili le trije, čeprav so jo vsi trije ocenili z 'umetniškim presežkom'. S kvoto ocenjevalcev bi rezultati bili bolj realni, to drži. Ker pa ne moremo pričakovati, da bi lahko bralce prislili, da neko pesem ocenijo, ne bi bilo smiselno uvajati tega. Npr. ob kliku na pesem bi se pokazalo: pesem lahko ocenijo še ... bralci. Ampak - če je ne bi, če ne bi izpolnili kvote, bi pristali točno tam, kjer smo zdaj.
Najbolj realno je še vedno povprečje, ki se da videti na zasebni strani, da se pa tudi preračunati glede na št. ocenjevalcev.
Brezno, strinjam se s tabo. Se pa pri 'javnem' ocenjevanju pojavi drug problem, tj. problem 'zamere'. Če si opazil, so ocene, ko je ocenjevanje postalo javno, vrtoglavo poskočile; v povprečju so se gotovo zvišale vsaj za eno oceno. Je to resnično mnenje, realna ocena? Ali posledica 'strahu' pred tem, da bi iskreno ocenil, da ti ne bo ocenjeni avtor 'vrnil'??
Taki smo, na žalost. Čim ko so v zraku ocene, je ozračje pač bolj naelektreno. To je lahko plus, saj na nek način spodbuja; konkurenca je do neke mere vedno zdrava. Žal pa to spodbuja tudi tiste naše manj lepe lastnosti, kot so tekmovalnost, zavist, užaljenost, zamera.
Dokler so pesmi ocenjevane, ne vidim rešitve, s katero bi popolnoma zadostili vsem in ki bi bila resnično pravična in realna za vsaj večino. (Nisem proti ocenjevanju, rada bi povedala le, da določene stvari nemara moramo vzeti v zakup, ali pa doseči, da se ocenjevanje ukine, za kar pa ne navijam.)

Kerstin

Zastavica

Klavdija KIA Zbičajnik

Poslano:
14. 04. 2008 ob 02:43

Meni je pa poezija in nasploh literatura taka sveta reč, da še nikdar nisem pomislila na tekmovalnost.
Ocene mi ne pomenijo čisto nič, ker zaradi njih ne bom nič kaj bolje in nič kaj slabše pisala.
Mi je pa zanimivo gledati, kaj se z mojimi pesmimi dogaja. Verjetno nekatere sprošča, da znižujejo in druge, da zvišujejo ocene. Statistika je le del matematike in to slabši del.
Kaj delam sama?
No, sama ocenim samo tisto pesem, ki jo preberem, o njej razmislim in ki mi je všeč. Torej, delim veselje s tistimi, ki so mene osrečili s svojim deli in jim v znak zahvale dodelim najvišjo oceno. Da bi pa nekomu dala slabo oceno, ker ni po mojem okusu, ne... tega pa od mene ne bo nihče doživel. Preskočim in že berem tisto, kar me napolnjuje.
Sem se rodila stoletje prehitro ali prepozno, da nimam vaših skrbi?

KIA

Zastavica

Pištin Frida

Poslano:
14. 04. 2008 ob 10:29

Se popolnoma strinjam s Kio. Tudi sam ocenjujem samo pesmi, ki jim podelim najvišo oceno in včasih "nadpovprečno". Zakaj bi sploh ocenjeval pesem, ki mi ni všeč? Do take pesmi se lahko kritično opredelim le z besedami. Povem, kaj mi ni všeč, kaj bi se dalo spremeniti in izboljšati...

Vprašanje je tudi, koliko avtorjev in bralcev na tem portalu ima sploh dovolj znanja ali vsaj zanimanja za literarno teorijo, na podlagi katerega bi lahko neko pesem ocenili z "nedodelana".
Pesem lahko na prvi pogled in branje da vtis, da je popolnoma zanič. Literarni teoretiki pa bi ji podelili najvišjo oceno.

Literatura in številke gredo bolj slabo skupaj :)
Dobro bi bilo, da bi za vsako oceno bilo konkretno stališče, zakaj in zaradi česa se je nekdo tako odločil.

Pištin

Zastavica

Komentiranje je zaprto!