Forum

OCENJEVANJE PESMI

Moje misli se vrtijo okoli ocenjevanja pesmi. Po mojem mnenju -ne mi zameriti- ocenjevanje ni in ne more biti realno. Pri nekaterih objavljenih pesmi se vključijo v ocenjevanje znanci, sorodniki, prijatelji itd., nekateri pa nimajo nikogar, ki bi jim zaradi poznanstva dodelil dobro oceno. Sistem ocenjevanja bi se moral spremeniti ali pa je po mojem mnenju nepotreben. Mogoče bi v ocenjevanje pesmi vključili uredništvo in ne vsakogar, ki prebere pesem. Vem, da ste sposobni, da boste našli pravilno rešitev, ker nekateri imajo ogromno znancev, ki so jih angažirali, da jim dodeljujejo dobre in dosti ocen. Ni pravično. Za pravico pa se je treba truditi v vseh ozirih, mar ne?

Hvala, da sem lahko komentirala in lep pozdrav.

MILENA

 

Žiga Lev

Poslano:
17. 06. 2023 ob 12:36

Milena tudi po mojem mnenju ni ocenjevanje realno in o tem je že bila debata v preteklosti in sem se sprijaznil s tem, da se pesmi ocenjujejo, saj končno odločitev ne glede na število doseženih točk sprejmejo uredniki portala,  Pesem.si, ki so po mojem mnenju izkušeni v poznavanju poezije. Jaz ocenjujem samo pesmi, ki so po mojem mnenju in okusu odlične ali dobre pesmi. Da pesmi ocenjujejo prijatelji, sorodniki je s tvoje strani zmotna predstava. Pesmi ocenjujejo le tisti, ki objavljajo na portalu Pesem. si. Resnica je, da ocenjevanje ni realno in s tem sem se sprijaznil, ker iz lastnih izkušenj vem, da za vsakim poetom je krog ljudi in medijev, ki mu omogočajo  objave v raznih publikacijah in v objavah pesniških zbirk. Ne glede na to, kdo in kako me oceni se zavedam, da moje pesmi niso za mnoge bralce privlačne, ker pač ne razumejo mojega načina izražanja. Tudi sam sem takšen, da sem naklonjen poeziji, ki jo razumem in katera je po mojem mnenju in okusu privlačna.

Lp!                          Žiga Lev 

Zastavica

Milena

Poslano:
18. 06. 2023 ob 10:13

Dragi Žiga Lev, imate - imaš prav. Pesmi ocenjujejo samo tisti, ki objavljajo na tem portalu. Nisem mislila kritizirati ocenjevanja pesmi, le zdi se mi, da ni realno. Bog ne daj, nisem se pritoževala zaradi sebe, ker sem sama že začutila, da moja poezija mogoče ni primerna za avtorje tega portala. Za mnoge bralce so nekatere pesmi privlačne, druge pač ne. Stvar okusa in razumevanja. Vendar se mi zdi, da je žalitev za avtorja, če je njegova pesem ocenjena z 0. Že, da je napisana, pa naj bo privlačna, ali ne, je vredna  boljše ocene od 0. Takšno je pač moje mnenje Pa še nekaj bi predlagala. Vsak, ki prebere pesem, bi bilo primerno, da jo tudi oceni. Seveda, zopet stvar debate.

Vse lepo ti želi

MILENA

Zastavica

Lea199

Poslano:
19. 06. 2023 ob 16:32

Samo na kratko, draga Milena, nobena pesem ni ocenjena na 0 točk. Če pesem nima točk je ni nihče ocenil. 

Ocenjujemo, ko lahko. Včasih ne najdemo časa, drugič beremo preko telefona. Ocenjuje je možno samo z računalnika. Pred časom sem prebrala vse pesmi, potem pa nekaj časa le redko katero, še te nisem ocenila, pa če mi je bila še tako všeč, ker sem imela dostop preko telefona. Torej ocene nič ne pomenijo.

Osebno sem uredništvu hvaležna za komentarje, kritiko in pomoč. Vse kar znam, sem se naučila na tej čudoviti virtualni delavnici. 

Svetujem ti, da bereš podčrtanke in zbirke že uveljavljenih pesnikov. Potem pa poskušaš popravljati svoje pesmi.

Lep pozdrav, Lea


Zastavica

modricvet

Poslano:
21. 06. 2023 ob 10:35

Samo to bi rekla: ali kateri od pesnikov napiše pesem samo zato, da bi se potem hvalil z veliiiko točkami? Komu bi se hvalil? Nismo na facebooku, kjer marsikdo šteje lajke.


LP, mcv

Zastavica

Matej Krevs

Poslano:
21. 06. 2023 ob 23:05

Moje izkusnje pa so celo pozitivne, kar se tice ocenjevanja, pisal sem nek svoj ciklus in ga eno po eno pesem objavljal na tem portalu, bil skrajno potrt ce je kaka pesem dobila slabso oceno, jo ponovno predelal, obracal, pilil, dokler ni dobila boljse ocene, ja, ce mi ne bi spluvali pesmi bi bil tisti moj ciklus precej slabsi kot je, to je dejstvo, zato bom rekel ocenjevanje je popolnoma pravicno in zvelicavno, toda spet bom rekel, klikni na kaksno pesem, ki je dobila naziv pesem v formi pomladi, najdejo se tudi take, ki imajo ubogih 5 ocen ...torej ne prevec popularna pesem, pa je dobra. Problem je v tem, da je pesem lahko res dobra, a bralcem ne sede tema itd     se najvazneje pa je to, da vse pesmi, ki so bile ustvarjene na pesem.si pogosto bolehajo za to mrzlico, kako bodo sprejete, vcasih si pisal pesmi in edina pohvala je bila ta da so ti jih objavili v reviji, tako je bilo vcasih manj kuhne, manj prilizovanja, manj narcisizma, po eni strani je danes tezje pisati pesmi, kajti takrat, pred internetom je bila stvar res da bolj osamljena, a tudi bolj cista, danes pa se zdi, da precej pomaga, ce si socialno spreten in aktiven, vendar se to samo zdi, meni na primer je zelo vsec Milan Jesih, velik pesnik, super soneti in to mu je uspelo tudi brez pesem.si  ...       Jaz, ki sem druge sorte ptic, pa sem svoj cas ( in kdaj pa kdaj se zdaj ) krvavo potreboval pesem.si da sem imel vzpodbudo za pesnisko ustvarjanje, katero bi ze zdavnaj zamrlo,  ce se ne bi spustil v to virtualno brezno, ki golta vse in vsemu pokoj nudi

Zastavica

ajda

Poslano:
25. 06. 2023 ob 17:27

Lea199, ne vem kako to, da ne moreš ocenjevati pesmi preko telefona. Jaz lahko,  se je pa treba kar pitruditi  da pripelješ kurzor do konca  do 5. 

Lp, ajda

Zastavica

ajda

Poslano:
25. 06. 2023 ob 17:30

Pitruditi=potruditi

Popravki komentarjev niso možni preko telefona.

Lp, ajda

Zastavica

levcek

Poslano:
25. 06. 2023 ob 21:16

Tudi moje izkušnje s pesem.si so pozitivne

Dobronamerne in vzpodbudne.

Na portalu sem zrasla se marsikaj naucila

Z ocenami ali brez. Da godi mi, če je dobro ocenjena a veliko več mi pomeni podčrtano od uredništva. Pa ni važno koliko točk je dosegla. 

Lep pozdrav in veliko podčrtanega branja ti želim

Lp, Mateja


Zastavica

RAjko      Jerama

Poslano:
26. 06. 2023 ob 12:28

Odlično in še boljše bo.

Zgolj zahvala  vsem, ki vdihnejo življenje temu poprtalu; avtorji,  uredniki, bralci

Zastavica

Milena

Poslano:
26. 06. 2023 ob 16:10

Vsaka pesem, vsaka misel je dobrodošla, pa naj bo še tako čudna.  Zato res zahvala vsem, ki si jih navedel.

Lp

MILENA

Zastavica

Lea199

Poslano:
29. 06. 2023 ob 13:59

Ajda, tudi sama ne vem kako in zakaj, ne morem ocenjevati s telefona. Če dam prst na gumbek drsnika in jo skušam povleči na levo ali desno, se mi odpre okence z nekaj ukazi kot naprimer: odpri nov zavihek, daj na bralni seznam, kopiraj povezavo itd  ...

Veliko stvari ne morem s telefona, žal tudi veliko stvari ne morem z računalnika. Skupno je tako telefonu kot računalniku, da se ne morem premikati po forumu. V bistvu mi je to najhujše. Kaj bi dala, da bi odpravili vsaj to :(

Naj še dodam, da imam že drugi telefon, z nobenim ne morem ocenjevati. Če se prav spomnim je o tem že pisala Andrejka. Če se najde nekdo, ki mi lahko svetuje, ga bom zelo vesela.

Naj se kar zdaj opravičim za vse zatipke, ker komentarjev tudi ne morem popraviti.

Lep pozdrav tebi Ajda in vsem, ki berete.

Ivanka -Lea

Zastavica

triglav

Poslano:
29. 06. 2023 ob 16:24

IVANKA, 

glede ocenjevanja s telefonom:

s prstom samo klikni desno ali levo od sredine, pa se bo gumb sam postavil na oceno, ki jo želiš podeliti. Torej, gumba ne vlečeš po kurzorju, kot pri računalniku.

Meni sicer tudi nagajajo določene dejavnosti, ki sem jih pred letom ali dvema lahko opravila, sedaj pa jih ne morem več. Ena od nevšečnosti je ta, da ne morem pogledati (odpreti) starejših objav, npr.: na strani 3.4. itd... , pa naj bo to na straneh foruma, ali pa na strani kjer so aktualne objave. 


MILENA,

popolnoma se strinjam s podrobno razlago Mateja in MC.

Ta portal brez problema sprejme vsakogar, ki misli, da zna v poetičnem jeziku povedati, izpovedati, ali kako drugače predočiti svojo poezijo.

Uredniki, se trudijo in nas usmerjajo, obenem pa zelo široko odpirajo vrata, npr. z delavnicami, komentiranjem in ne nazadnje tudi z ocenjevanjem.

Navajam Mateja:

"bil skrajno potrt ce je kaka pesem dobila slabso oceno, jo ponovno predelal, obracal, pilil, dokler ni dobila boljse ocene, ja, ce mi ne bi spluvali pesmi bi bil tisti moj ciklus precej slabsi kot je, to je dejstvo, zato bom rekel ocenjevanje je popolnoma pravicno in zvelicavno," ...


Mogoče je nekomu ocenjevanje celo spodbuja. Jaz osebno bi ga ukinila, me pa ne moti prav posebno in če nekomu pomaga, da je pri pisanju boljši, naj pač bo tako kot je.



Torej, moje mišljenje je:

1.) Kritika (dobronamerna) s strani uredništva je dobrodošla usmerjevalka na poti, kjer marsikdo misli, da je neprekosljiv.

2.) Samokritika, pa nujno potrebna.


Kajti, kot lepo pove že star SLO pregovor:

"Ni vse zlato, kar se sveti"


Lep dan ti želim,

Marija


Zastavica

Lea199

Poslano:
08. 07. 2023 ob 23:11

Marija,

najlepša hvala za nasvet! Ga bom preizkusila in ne dvomim, da mi uspe. 

Sem ga prav vesela, tudi če ne preberem vsega, bom lahko ocenila. Morda celo pridem na "čisto" in bom ocenila vse objavljeno. 

Ja, je kar nekaj motečih stvari. Prav tisto, o čemer pišeš najbolj. Potem še nekje na forumu "obstanem" in ne morem naprej  Pomaga, da za nekaj časa odneham in potem poskusim znova.

V torek in sredo sem bila v Varaždinu. Zato sem iskala Valyne prevode mojih pesmi. Za kopirati štiri prevode sem porabila dve uri in pol. Mi je šlo na jok 

Še enkrat hvala in lep pozdrav, Lea

Zastavica

Komentiranje je zaprto!