RAjko Jerama

RAjko      Jerama

Nekaj o meni

Rajko Jerama , potem ko je na pozno avgustovski poletni dan ugledal luč sveta, odraščal sredi slikovite gorenjske vasice, kjer sredi neokrnjene narave še vedno črpa navdih za svoje ustvarjalno življenje. Ta milost se odraža že v avtorjevem proznem prvencu, romanu Pogumno dekle, narava kot Univerzalna Mati pa ima posebno mesto tudi v številnih njegovih pesmih.
Visokošolski študij elektrotehnike in kasneje poučevanje elektrotehnike na srednji šoli je bilo zanj prehodno obdobje. Ko se je na pragu slovenske samostojnosti neločljivo spoprijateljil z vadbo meditacije, so temu spontano sledili začetki literarnega ustvarjanja kot dokaz notranjega zorenja. S tem je sovpadalo zahtevno prevajanje Bhagavadgite, ki je temeljni sveti spis vzhodnjaške modrosti. Tripura Rahasja in Bhadža Govindam sta nadaljnji izvrstni filozofski deli v njegovem prevajalskem opisu.
S sadovi duhovne prakse se je zanimanje za metafizično, transcendentalno, plat življenja še stopnjevalo. Tako se je med pogostimi potovanji v Indijo usposobil za svojo primarno vlogo učitelja meditacije, kar je pomenilo izpolnitev stremljenja po pomnožitvi lastnih presežnih izkušenj in spoznanj. Jeramovo pisanje je pravzaprav vedno v funkciji duhovnega razsvetljevanja, zavedajoč se, da literatura lahko pripelje iskalca Resnice le do neke točke, nakar mora odstiranje tančic zavesti prepustiti meditativnemu pristopu.
V svojem popotniškem duhu je svoboden kot ptica, ki si je svoj življenjski slog oblikovala v trikotnik: poučevanja, pisanja, potovanja.
Globina njegove duhovne poezije se zrcali v interaktivni pesnitvi Ljubezen je Bog je Ljubezen. Ta je v družbi drugih njegovih pesmi, ki so večkrat šaljive, včasih pikre, a vedno polne optimizma, dostopna na spletni strani: http://www.svetlikanje.si/

Tiskane objave

Pogumno dekle, 2008, samozaložba
Le_bdenje, 2009, samozaložba
Ali ste prepričani, da želite ignorirati uporabnika?
Uporabnika ne boste več ignorirali. Ste prepričani?