Forum

Srečanje s poezijo Pesem si 23 pri Trubarju

Z vseh koncev Slovenije so v soboto, 3. junija 2023, priromali pesnice in pesniki na Trubarjevo domačijo, da bi skupaj proslavili izid novega, 17. letnega zbornika Pesem si 23.

V Trubarjevi spominski sobi z replikami del Primoža Trubarja, ki so naše prve slovenske tiskane knjige, se Pesem si druščina in najboljše pesmi preteklega pesniškega leta imenitno počutijo. Ob prihajajočem Trubarjevem dnevu se tako poklonimo tudi spominu nanj.

Platnice novega zbornika smo odprli na začetku knjige. Sara Špelec je prebrala svoj uredniški uvodnik v letošnji zbornik, v katerem je subtilno prepletla mačjo in pesniško prejo in med drugim dejala: »Uredništvo seveda ni lastništvo, zato dotikanje ne sme biti grobo in boleče, marveč previdno, spoštljivo, a tudi ravno prav pomenljivo, da iz avtorjev in avtoric izžgečka najdragocenejše pesniško predivo. Uredniško pregledane pesmi so kot negovani mački, ki potrebujejo pozornost, ljubezen in poetično zavetje za razvoj ustvarjalnosti, samosvojosti in neponovljivosti.«

Za požlahtnitev prireditve je poskrbela Breda Konjar – Koni, ki je napletla srebrnozlate štiriperesne deteljice za vsakega od nastopajočih in uredništvu izročila večni šopek in zahvalo, iz katere smo razbrali njeno pripadnost in podporo pesniški družini, v kateri je vedno našla zatočišče za pesniško iskanje, širjenje obzorij, ohranjanje ustvarjalnosti in branje. Med drugim je povzela pogled na delovanje portala: "Možnost zatekanja v izviren kotiček Pesem si, ki je odprt vsem, ki imamo radi poezijo in nam vselej s številnimi spodbudami in s strokovno korektnim komentarjem in mentorskimi zgledi omogoča širjenje pesniških spretnosti, je neizmerna dragocenost."

Glasbo je z nami delil nepozabni Matej Krajnc, pesnik, pisatelj, esejist, urednik … ki ga na Pesem si poznamo kot duhovitega in angažiranega avtorja. Poleg izbora iz svojega bogatega repertoarja je predstavil tudi prevod pesmi Boba Dylana. Njegove pesmi so se nas globoko dotaknile, saj na njemu lasten način opisujejo grenkobe sveta na poglobljen in hkrati humoren način.

Lidija Brezavšček, ki je na poratlu urednica z najdaljšim (14-letnim) stažem, je spregovorila o tem, kako ponosna je, da se Pesem si ves čas razvija, kot se tudi avtorji in uredništvo. Po njeni zaslugi je na Pesem si mesto tudi za poezijo v formi, nad katero bdi prav ona. Njenim ustvarjalkam in ustvarjalcem nudi številne koristne nasvete in pomoč.

Med glasbo so nam svoje pesniške stvaritve – pesem, dve ali tri – iz novega zbornika Pesem si 23 predstavili prisotni avtorji in avtorice: Dejan Bosil, Mirjam Dular, Sašo Greiner (Mrož), Breda Konjar (Koni), Mark Mandy (Yoda), Branka Kamenšek (branka), Dušica Kores (dusica), Felicita Medved (nemesis), Alenka Mihorič (modricvet), Bernarda Mrak Kosel (lovrenka), Irena Pajnik Beguš (pi - irena p.) - prebrala je tudi eno Belino pesem; Nada Pečavar, Maks Petrič (Maks Jamski), Janja Plevnik (Pisana beseda), Marko Skok Mezopotamsky ter za konec še nekdanja urednica Silvana Orel Kos in na novo pridruženi urednik Milan Žniderič (Jošt Š.). Ob pesmih in prevodih smo začutili svet, ki se odvija okrog nas v poglobljeni, ponotranjeni luči in jim zavzeto prisluhnili – spregovarjale so o naših občutjih z besedami ustvarjalk in ustvarjalcev, ki so vsak zase razvili svojo osebno in prepoznavno poetiko.

Ob koncu prireditve sem se voditeljica Ana Porenta zahvalila vsem nastopajočim avtoricam in avtorjem, ki so s svojo poezijo soustvarili zbornik Pesem si 23 in ta večer, uredništvu, ki bdi nad pesniško prejo (zbornik Pesem si 23 smo uredili Lidija Brezavšček, Luka Benedičič, Helena Zemljič, Senada Smajić in jaz), Mateju Krajncu za glasbeno popotovanje skozi poezijo in skrbnikoma portala, Gregorju Grešaku in Tinetu Dolžanu, ki omogočata naše vsakodnevno virtualno srečujevanje. Na dogodku pri Trubarju je zanimivo spoznati obraze ljudi, s katerimi komuniciramo preko objav na portalu – čeprav se poznamo po pesniški plati, se tukaj vidimo tudi v živo.

Za podporo pri izidu zbornika in omogočanju prireditve se zahvaljujemo Občini Velike Lašče, za sodelovanje pa Javnemu zavodu Trubarjevi in KUD-u Primoža Trubarja, posebej Zdenku in Jaki Samsa za tehnično podporo prireditve ter Niku Samsi za snemanje dogodka.

Po uradnem izidu knjige Pesem si 23 smo v Galeriji Skedenj ob pogostitvi in knjigah Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti razpredali o poeziji, o prostorih, ki nas navdihujejo in o druženju, ki ga vsi samotni ustvarjalci poezije potrebujemo. Eden od teh je prav gotovo Trubarjeva domačija, na katero se nekateri ustvarjalci vračajo leto za letom.

Vabimo vas, da se Pesem si srečanju s poezijo pridružite tudi vi, saj bomo branja iz novega zbornika Pesem si 23 v naslednjih mesecih priredili tudi v drugih krajih: sledite objavam na portalu in se nam pridružite v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in še kje (lahko predlagate in nas povežete z organizacijami) …

Novi zbornik boste v kratkem lahko naročili preko spletne knjigarne: www.knjiga.org.

 

 

Naj Pesem si še naprej tke niti prijateljstva med ustvarjalci in bralci poezije - slednje naj nikoli ne zmanjka!

 

 

 
 

jagodanikacevic

Poslano:
05. 06. 2023 ob 07:57

Čestitam, na još jednom lepom druženju i promociji godišnjeg Zbornika pesem si! Želim vam još puno divnih pesama i veselih susretanja! 

lp Jagoda

Zastavica

modricvet

Poslano:
05. 06. 2023 ob 15:46

Zelo prijetno je bilo spet se pesniško družiti!


LP, mcv

Zastavica

Katica Badovinac

Poslano:
05. 06. 2023 ob 22:09

Čestitke Uredništvu na novom zborniku Pesem.si 23 i na promociji istoga kao i svim zastupljenim autorima. Lijepo vas je sve skupa vidjeti na priloženim fotografijama. Bravo!

Pozdrav i zagrljaj veseloj ekipi, Katica

Zastavica

lovrenka

Poslano:
06. 06. 2023 ob 09:35

Vsem zaslužnim, zgoraj omenjenim, hvala za dragoceno srečanje v živo, ki je v primerjavi s samotnim branje polno energije, ki te predrami in ogreje srce. Naj živi poezija  in moč žive besede.

lovrenka

Zastavica

koni

Poslano:
06. 06. 2023 ob 17:04

Vzeli smo si čas za pesem in lepo nam je bilo z našimi sopotnicami, ki so rezultat ljubezni do poezije in naše neustavljive želje po osmišljanju življenja z ustvarjalnim iskateljstvom. Pesem je tista, ki nas povezuje kot potnica v razmerju do drugega potnika, s katerim potuje z izbrano besedo in izrazi čustvenih stanj. Vesela sem, da sem še lahko del te velike družine pod okriljem Pesem si in ja ... tudi za jutri /še sukam zlate niti /naših trdnih vezi /s srečo.

S hvaležnostjo in dobrimi željami,

koni

Zastavica

nada pecavar

Poslano:
09. 06. 2023 ob 20:17

Ko besede razprejo tišino in iščejo tisto nekaj - neulovljivo, stopaš in prestopaš v druge svetove in se dotikaš miru...

in svetleče deteljice od Koni, polne topline - moja bo pristala na puloverju, da si bo metulj tam odpočil.

Pozdrave Nada

Zastavica

Komentiranje je zaprto!