Haibun

Med debli na grajskem griču se premikajo sence. Kot duhovi vseh tistih dvornih dam, graščakov in vitezov, ki so nekoč sedeli za bogato obloženimi mizami in jim je kapljalo od ust v dolino, kjer so reveži lizali ostanke vonja po njihovi drobnici in govedu, svinjah, perjadi.
Danes ni nič drugače, le dvor se je preselil navidezno bližje ljudstvu. Nihče več nima kose, vil ali srpa. Popkovnica, po kateri se hrani gospoda je vse debelejša, porodničarji pa so dobili drobiž in jo zadovoljni pustijo utripati.


v senci rotovža
ugrizne v skorjo kruha
vdihne vonj mesa

pi - irena p.

Svit

Poslano:
06. 03. 2021 ob 08:15

"Kot duhovi vseh tistih dvornih dam, graščakov in vitezov, ki so nekoč sedeli za bogato obloženimi mizami in jim je kapljalo od ust v dolino, kjer so reveži lizali ostanke vonja po njihovi drobnici in govedu, svinjah, perjadi."

Danes so snovno bogati duhovno sestradani, milijarda sestradanih pa trpi zaradi njihove požrešnosti.

Čestitke

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
06. 03. 2021 ob 15:36

Hvala, Svit. Res je, povsod so lakote, takšne in drugčne, umira se na mnogo načinov.

Vdanost ne pomaga. Upora ni.


lp

pi


Zastavica

Svit

Poslano:
06. 03. 2021 ob 15:50

Da pojasnim: nisem za nasilno revolucijo, vsi vemo kaj temu sledi, čas je za r-evolucijo kolektivne zavesti, odločno, a miroljubno. Upor je, recimo v Prestolnici se permanentno dogaja, čeprav ga naci(onali)stična vlada skuša s trojanskim covidom  prepovedati.

Bodi dobro.

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
06. 03. 2021 ob 15:57
Spremenjeno:
06. 03. 2021 ob 15:58

Menim, da sprejemamo, čeprav nam ni všeč. Strah je premočan. Zavest se ravno zaradi tega ne dviga. Kaj stori taka množična vdanost in tiho nestrinjanje, nam je znano iz zgodovine.

Imaš prav - nasilje rodi nasilje in vse revolucije so bile krvave in če seštejem vse, ne vidim drugega kot prevlado močnih, bogatih in tistih, ki rišejo meje ter kopljejo, sadijo in ruvajo iz  sveta - kot po lastnem vrtu. Zmeraj je tako. Tudi po revolucijah.


Lep dan in vse dobro.

i

Zastavica

Katica Badovinac

Poslano:
06. 03. 2021 ob 22:42

Zanimljiva zapažanja, draga Irena.
Aktualna tema, elite vladaju i štite se na sve moguće načine, pa i lažima... a sve je više nezadovoljstava kod ''malog'' čovjeka!?
Odgovore na takva pitanja i razrješenja problema mogu dati t.j. učiniti samo mladi, ali mi se čini da i oni sve više ''popuštaju'' ili postaju nezainteresirani. A to nije dovoljno za ev. promjene na bolje.

Lp, Katica

    

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
07. 03. 2021 ob 07:45

Res je, Katica, ni dovolj, a krivda je tudi naša, ker nam je bilo zmeraj vse tako samoumevno. Čeprav kot pravijo veliki modreci - vse je, kot mora biti, izpolnjuje se veliki kozmični načrt. Kje pa je tu ćlovek s svobodno voljo, ki lahko odloča? Ali pa je tudi to laž? O premnogih stvareh ne moremo odločati, lahko se le odmaknemo.

Lp in lepo nedeljo ti želim


pi

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

pi - irena p.
Napisal/a: pi - irena p.

Pesmi

  • 06. 03. 2021 ob 07:57
  • Prebrano 378 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 75.15
  • Število ocen: 6

Zastavica