Forum

Aleš Ropoša: Novo upanje (knjižni prvenec, založba Volosov hram)

Dragi člani portala pesem.si, spoštovani obiskovalci!

Z veseljem delim z vami novico, da mi je pri založbi Volosov hram izšel knjižni prvenec, zbirka kratkih zgodb Novo upanje. Vsebuje 17 kratkih zgodb, napisanih v zadnjih štirih letih. Doslej so bile raztresene po literarnih zbornikih, sedaj se prvič predstavljajo kot izbrana celota in stopajo med ljudi. Zbirka kratkih zgodb Novo upanje predstavlja tudi tri letošnje kratke zgodbe, nastale pod vtisom letošnje epidemije in dogajanja okrog CO - VID19.

Iz spremne besede urednika, g. Roberta Titana Felixa:

"Aleš Ropoša Alexio, 1994, po izobrazbi delovni terapevt, živi in ustvarja v Trdkovi na Goričkem, in se je, preden je najbolj dodelano ustvarjanje iz časa svojega ustvarjalnega kaljenja zbral v kratko-prozni prvenec, preizkušal na številnih literarnih natečajih, kjer je praviloma prišel tudi v izbor, pa tudi med nagrajence. Junaško naskakovanje literarnega prostora pa ni samo pot uveljavljanja, ampak v prvi fazi ustvarjalnega razvoja predvsem preizkušanje, soočanje z literarnim prostorom kot takim, kar zagotovo povratno vpliva na sam ustvarjalni razvoj, in kar je tudi eden od razlogov, da kratke zgodbe, zbrane v prvencu, vstopajo v »zaresno literarno zgodbo« primerno izdelane in izpiljene.
Izhodišče tematskega spektra, s katerim se srečamo v pričujoči zbirki kratke proze, so po eni strani mladostne izkušnje, po drugi strani pa razpetost med podeželje in mesto, pri čemer je treba pozdraviti, da podeželje v tej knjigi ni samo dežurno »drugo,« klišejska negativna protipodoba urbanega sveta, kar je precej ustaljeno v sodobni literaturi, ampak podeželje, tako kot je, v aktualnem trenutku, po eni strani vpeto v sodobni urbanizirani in globalizirani svet, po drugi strani pa vendarle s svojimi nezamenljivimi specifikami."

Osnovni podatki: 182 str., 18,5 x 12 cm, trda vezava

Nakup knjige je možen preko založbe Volosov Hram. Knjiga bo kmalu tudi v knjižnicah za izposojo.

Spletna stran založbe, na kateri je predstavljen moj knjižni prvenec:  https://www.volosov-hram.si/izdelek/1148/

 

Ana Porenta

urednica

Poslano:
23. 10. 2020 ob 12:23
Spremenjeno:
23. 10. 2020 ob 14:23

Aleš, čestitke h knjižnemu prvencu in na še mnoge zgodbe in pesmi,

lp, Ana

Zastavica

Mirjam Dular

Poslano:
25. 10. 2020 ob 07:18
Spremenjeno:
25. 10. 2020 ob 08:18

Čestitam za izid zbirke in želim knjigi veliko uspeha!

Mirjam

Zastavica

Aleš Ropoša

Poslano:
25. 10. 2020 ob 11:08
Spremenjeno:
25. 10. 2020 ob 12:08

Hvala, gospa Mirjam! Zaenkrat je knjiga naročena za šest knjižnic, tudi za Mestno knjižnico Ljubljana.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!