Helena Zemljič (MalaSenca) (urednica)
vabi na

Predstavitev pesniškega prvenca Stikanja Mirjam Dular

ki bo 24. 09. 2020 ob 20:00
v kraju Češnjev vrt Layerjeve hiše, Kranj

 
 

Vljudno vabljeni na predstavitev pesniškega prvenca Mirjam Dular, ki bo potekala v četretek, 24. 9. 2020, ob 20.00 v Kranju (http://www.layer.si/si).

.
Stikanja. Pesniška zbirka fotoverzov. Nekaj novega, a tako domačega - znane so nam teme, vprašanja, skrbi, ideje in misli, ki jih avtorica, dr. Mirjam Dular, prelije na papir. Svet je postal vizualno tako občutljiv, da se fotoverz izkaže kot element, ki prodorno vzpostavi stik realnosti z našim miselnim dojemanjem. Da se človek zave, vpraša, premisli, mogoče celo premakne v novo smer - kaj ni to motiv umetniškega ustvarjanja?
 
V Stikanjih, prvi zbirki fotoverzov, se med seboj dotikata gladina in nebo, človeško in naravno, ostra kritika in nežno zaupanje, pogledi se srečujejo v kalejdoskopu podob, ki jih lahko skozi vnovična branja odkrivamo znova in znova. Pari, ki so pomemben motiv zbirke, nas opominjajo, da smo del pereče sedanjosti in prihodnosti, hkrati pa nas,
ponekod celo v isti, kratki podobi – kar je ena največjih kvalitet poezije Mirjam Dular – obdržijo v ravnotežju na vrvi nad prepadom. Tudi v mraku je mogoče najti besedo, stavek, poved, ki zasadi seme upanja. Uvidi v realnost s pomočjo estetike, liričnosti, samoironije in humorja svet preoblikujejo le toliko, da bralec opazi odstopanja, kar prinaša svojevrstno obliko družbene kritike ter pred bralce postavi celovito antologijo prespraševanja človekovega življenja. Zbirka nas (po)vabi, da iz tvarine čustev oblikujemo svoje ideale in najdemo stik, ki bo sestavil posamezne poglede v enovito celoto.
- Helena Zemljič in Ana Žunič
 
Fotoverz je slikovno-pesniška oblika, ki izraža sprotne refleksije življenja, v katere pa sečesto pritihotapijo globlji uvidi. Fotoverz sestavljajo naslov, fotografija in pesem. Verzi fotoverza (angl. photoverse) so vedno zapisani v eni kitici, torej brez vertikalnih presledkovmed vrsticami. Verzi, ki so citati, so izpisani poševno; pri takih, ki niso splošno poznani, je pod črto naveden vir, najpogosteje http. Uporaba ločil v pesmi ni povsem stroga, so pa vsa namerno ali prisotna ali odsotna. - Iz opredelitve fotoverza na spletni strani www.dular.world/SI/verzi-s-sliko/
 
 
 
 
 
 
O AVTORICI
 
Dr. Mirjam Dular piše pesmi in kratko prozo. Dnevno objavlja fotoverze na portalu pesem.si. Leta 2018 je izdala zbirko kratke proze Milina pogovora. Novembra leto kasneje se je s kratko zgodbo Bolniški brat uvrstila v finale državnega srečanja odraslih literatov 2019 “V zavetju besede”, aprila 2020 pa so ji na spletnem portalu Vrabec Anarhist objavili zgodbo Sendvič. Septembra 2020 izide njen prvenec fotoverzov z naslovom Stikanja. Več o njenem literarnem ustvarjanju najdete na spletni strani www.dular.world. 
 
LAYERJEVA ZALOŽBA
 
Leta 2018 ustanovljena Layerjeva založba je del Layerjeve hiše, kranjskega kulturnega stiščišča v upravljanju Zavoda Carnica. Založba želi s svojimi izdajami tako pesniških kot proznih del predstavljati književnost gorenjske regije, njeno središče pa utrditi kot umetniško mesto. Podpira jasne misli, nove ideje in prodorne izraze besedilne umetnosti. V založbi so bile izdane naslednje zbirke: Iskanja (2018), Vračanja (2019), Andreja Kosec: Brbotanje k svetlobi (2019), Zadnja vaja (2020).
 

Ananda

Poslano:
20. 09. 2020 ob 16:02
Spremenjeno:
20. 09. 2020 ob 18:02

Mirjam, iskrene čestitke! ♡♡♡ Želim uspešno predstavitev zbirke. Se oglasim v Layerci in si priskrbim tvoje pesmi, ko pridem pozimi v Kranj. 

Ananda 

Zastavica

Maša GL

Poslano:
20. 09. 2020 ob 19:42
Spremenjeno:
20. 09. 2020 ob 21:42

Se pridružujem čestitkam!

Vedno z užitkom preberem verze in potem kliknem še na prikaz slike. Z enakim pričakovanjem, kot sem nekoč odpirala kinderjajčke, tudi danes odpiram skrivnostno podobo, ki bo dopolnila verz. Nikoli me ne pustiš ravnodušne in nikoli ne razočaraš z izjemno kombinacijo slike in besede.

Hvala za tvoje delo, Mirjam.

Zastavica

Mirjam Dular

Poslano:
21. 09. 2020 ob 05:19
Spremenjeno:
21. 09. 2020 ob 07:19

Dragi Ananda in Maša, hvala za vajine prijazne, vzpodbudne besede! Mirjam

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
22. 09. 2020 ob 19:39
Spremenjeno:
22. 09. 2020 ob 21:39

Mirjam, iskrene čestitke in veliko navdiha še naprej, tvojim pesmim pa srečno pot.

lp

Irena


Zastavica

Mirjam Dular

Poslano:
23. 09. 2020 ob 18:40
Spremenjeno:
23. 09. 2020 ob 20:40

Hvala, draga Irena.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!