Forum

Virtualni večer: Radharani Pernarčič - Španija, poezija, ples ...

Radharani PernarčičVirtualni večer s pesnico, koreografinjo in plesalko ter kulturno antropologinjo Radharani Pernarčič (1979). Radharani smo povabili tudi zato, ker je samoiniciativno izvedla literarni večer slovenske poezije, prevedene v angleščino (50 slovenskih avtorjev) v Barceloni v Španiju skupaj z Jušem Škrabanom, med drugimi smo bili na daljavo z njeno pomočjo udeleženi tega srečanja tudi avtorice in avtorji s pesem.si. Radharani Pernarčič je izdala pesniški zbirki Vesolje žalujko, veter žaluzije in Bull-roarer. Njena poezija je prevedena v mnoge jezike in objavljena v mednarodnih antologijah. 2014 je začela pisati tudi poezijo za glasbo v samostojnem ansamblu Icy Noctiluca.Vodi psihosomatski in kognitivni trening, leta 2012 pa je ustanovila SENSEncePICNIC – platformo za raziskavo giba, senzibilnosti, izkušnje in percepcije. Je interdisciplinarna umetnica, ki se spontano pomika med različnimi mediji, zato zadnja leta ustvarja predvsem vizualno/zvočno performativne inštalacije.

Spoznajte zanimivo umetnico, pridružite se klepetu, ki se nadaljuje ...

Večer sem vodila Ana Porenta. 

 
 < 1 2 3

Radharani Pernarčič

Poslano:
13. 04. 2017 ob 21:50

aha, tole si me vprašala .. mogoče se tudi malo navezuje ... Ustvarjam samo takrat, ko intuitivno pridem v stik z neko Informacijo ... informacijo kot nečim, kar je ves čas prisotno in na voljo na tej enormni mreži... samo, ko zaznam nekaj, me lahko potem to vodi dalje, da se začnejo odvijat neke poti po teh tunelih ...

ja no, to se pa zdej sliši kot da sem za v umobolnico ...

v bistvu je čudno, ker je trenutno najbolj glasna informacija, da bi vsi morali globoko in za lep čas sveta obmolknit ...  

Zastavica

Radharani Pernarčič

Poslano:
13. 04. 2017 ob 21:53

...pero se mi je posušilo ... že tri noge in eno faco sem narisala vmes ...

Zastavica

Radharani Pernarčič

Poslano:
13. 04. 2017 ob 21:55

a vidiš, tako je to, vsakega tuša enkrat zmanjka in če takrat siliš dalje, zmaličiš pero...

pol pa riši ali piši ali leti, če še moreš :)

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
13. 04. 2017 ob 21:55
Spremenjeno:
13. 04. 2017 ob 22:09

Pogosto uporabljaš množinski pesniški subjekt in pesmi spregovorijo o zmotah in zablodah, ki krojijo človeški obstoj, razvoj in propad. Zdi se mi, da tvoj pogled na u-stroj sveta uspešno krmari med filozofijo, apokalipso, ironijo ... pomembna komponenta se mi zdi tudi nekakšen posredni nagovor h komunikaciji, samospoznanju in delovanju, k osvobajanju. Se ti zdi, da ima poezija moč premikanja človekovih osebnih meja, vpliv na družbo …?

Zastavica

Radharani Pernarčič

Poslano:
13. 04. 2017 ob 22:12

vsaka stvar, ne e poezija ima lahko moč premikanja ... osebno ne bi v nebo kovala poezije ... prej bi rekla, da ima še bolj primarno vedno v človeku moč premikanja intenca/intencionalnost ... zdej pa če je ta intencionalnost udejanjena v poeziji, potem je to poezija, če je kaj drugega je pač neka druga manifestacija/dejavnost/delovanje.

 absolutno pa ne bi rekla, da ima "vpliv na družbo": to bi predpostavljalo, da obstaja nekje neka družba sama zase in poezija je izven nje ter lahko(ali pa ne) vpliva nanjo :)

ergo: poezija ne vpliva na družbo, ampak jo od znotraj tvori - če jo pišeš/bereš/se poglabljaš vanjo/jo vzameš k sebi/ če vsega tega ne - v vsakem primeru to tvori družbo ... pač samo, v katero smer :)

... to, da lahko premika osebne meje - jasno. mogoče se mi zadnje čase zdi bolj zanimivo vprašanje, ali in kako lahko poezija vendarle tudi zapira in oža osebne meje ... kar nekako ne bi hoteli verjeti, a ne :)

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
13. 04. 2017 ob 22:12

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
13. 04. 2017 ob 22:14
Spremenjeno:
13. 04. 2017 ob 22:15

Tistole risbico si narisala, ko si pisala o nogi in tušu itd. ;)


Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
13. 04. 2017 ob 22:14

Saj pravim: lahko bi celo noč klepetali, ampak nekje je treba narediti črto ...

Bralcem, ki ste in ki še boste, hvala za spremljanje, ostaja vabilo k vprašanjem / odzivom / lastnim razmišljanjem na odprte teme tudi v prihodnjih dneh.

Tebi, Radharani, pa hvala, ker si si vzela čas in nam odškrnila vratca v svoj mogočni ustvarjalni svet.

Zastavica

Radharani Pernarčič

Poslano:
13. 04. 2017 ob 22:17

.. hočem rečt: poezija je že formuliranje nečesa, kar sicer dosti bolj spodaj rezonira na neki veliko bolj abstraktni (pa s tem ne mislim neoprijemljivi!!) ravni ... hočem torej samo rečt, da je možno, da z nečim, kar je že uformulirano v svet/življenje mogoče včasih celo težje premakneš nekaj, kar je že začelo brbotat, pa bi bilo mogoče bolj efektivno premaknit to zadevo še na tisti ravni ... še preden sploh dobi obliko, kanal ...

e, naj bo to to.


Zastavica

Radharani Pernarčič

Poslano:
13. 04. 2017 ob 22:21

Vidim, da je zaporedje postov zdejle že precej nočno...

naj se torej še jaz zahvalim tako najprej vsem pesnikom, ki so sodelovali v Španiji,

pa tebi Ana za današnjo vztrajnost in sodelovanje...

Tista risba je pa v resnici ena vaja, ki sem si jo izumila zadnje čase - in vam jo podarjam:

ne gre za risbo in podobo, ampak za to, da enostavno samo vlečeš NEPREKINJENO LINIJO, dokler ne zmanjka tuša (al pa kulija, svinčnika) >> neki lepega se zgodi v umu :) Probajte!!

Pa pa!

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
10. 05. 2017 ob 03:02
Spremenjeno:
10. 05. 2017 ob 03:03

Hvala za tvoje misli, Radharani, in prelepe pesmi. Tudi "mene" si povabila v Barcelono in upam, da sem pustila sled vtisa.

Ko sem prebrala tole:

Ustvarjam samo takrat, ko intuitivno pridem v stik z neko Informacijo ... informacijo kot nečim, kar je ves čas prisotno in na voljo na tej enormni mreži

sem se takoj spomnila na vse dragocene informacije, ki jih pravkar prebiram v knjigi Polje (Lynne McTaggart), in sem ti hotela napisati "Se vidiva v Polju!".

Pa sem se potem zavedela, kako to zveni (vsaj tistim, ki vedo, kakšne konotacije vzbuja v Slovencih to, če jim rečeš, da so za v Polje, v Vojnik, za na Pohorje in še kam).

Sicer pa v naslednjem odstavku govoriš ravno o tem! :)

Jung (in Dule Metulj, naš - nekdanji? - član) bi temu rekel sinhroniciteta. :)

Zato kljub vsemu - se vidiva v p o l j u ... :)

Pozdravljena!

Zastavica

 < 1 2 3

Komentiranje je zaprto!