Ljubezen

Tanka nit.

Tanka nit je še živa.

Tanka nit me veže na osebo.

Tanka nit in obljube, mi lomijo duha v last.

Tanka nit ne da mi spati, jesti, misliti, živeti ali umreti.

Tanka je ta nit, ki me veže.

Tanka skozi globel sveta trepeče.

Tanka nekje v neznano daljavo sega.

Tanka in dovolj močna, da mnogo gorja prizadene.

Tanka je nit, ko se zdravim.

Tanka je nit, ko se končno zacelim.

Tanka nit pod rezilom upanja in norosti popusti.

Tanka nit upa, da nekdo nekoč jo obnovi, vendar tega ne upam več jaz.

Tanka nit.

 

Nikoli tanka nit, estrelosmou.

Aljaž Božičko - arhivski račun

Aljaž Božičko - arhivski račun

Poslano:
01. 09. 2016 ob 14:52

Za vse ki bi jih zanimalo, estrelosmou (estrelom = noriš me/norim te) je čustvo, ki je nastalo na modelu ljubezni, le da si osebe kot temelj ne lastiš, pač pa si eno z njo :)

Zastavica

romano

Poslano:
01. 09. 2016 ob 17:12
Spremenjeno:
01. 09. 2016 ob 17:23

Ja Aljaž, tanka nit ljubezni je včasih boleča se pa najhitreje zdravi, z novim poznanstvom- ljubeznijo.


Zato ti toplo priporočam, da stopiš a ulico. Le tako boš prepodil misli-bolečino, našel in prebudil nitko nove sreče...


Lep dan še naprej, na večer pa na ulico!

Zastavica

Aljaž Božičko - arhivski račun

Poslano:
01. 09. 2016 ob 19:27
Spremenjeno:
05. 09. 2016 ob 21:11

Heh, hvala, vendar imamo lastne maže :). Kot omenjeno, ta del je že pozdravljen. Sedaj bolj z zanimanjem čakam, kaj pripelje jutrišnji dan.

Sicer ima pa oseba *** na portalu po dolgem času objavo, ki ni neposredno povezana s pesmijo Ljubezen, vendar vsekakor napisano igra zelo posebno vlogo v njenem nastanku ;).

Zastavica

romano

Poslano:
01. 09. 2016 ob 19:34

Me veseli, da je tako! Opažam pa na tem portalu, večino pesmi pišejo na svoje življenje, razočaranje, veselje in podobno.


Zastavica

Aljaž Božičko - arhivski račun

Poslano:
01. 09. 2016 ob 21:21
Spremenjeno:
01. 09. 2016 ob 21:23

Heh, portal ima tudi funkcijo sporočanja :). Osebno pišem raznotero, vendar sem moral v zadnjem času predihati par travm. Objavil sem večinoma tiste, ki so že imele predvidenega naslovnika, ker vem, da me sledi x). Firbec :).


Sicer pa objavljam na http://bela-luknja.blogspot.si. P.si je preveč ocenjevalno naravnan. Tja objavim tako svoje kikse kot uspehe, moj prostor skratka :)

Že celo leto nisem posodobil, tako da ugibam, da imam na računalniku še 20-30 pesmi, ki čakajo na objavo, moram pobrskati, nekaj čez 20 jih imam v mapi napisanih ta mesec, dve od njih bi štel kot kiks. Na Bela luknja je razmerje med kiksi in uspehi precej bolj uravnovešeno :)

Zastavica

romano

Poslano:
01. 09. 2016 ob 21:41

Lepo, lepo, me veseli, da si mi poslal povezavo, malo sem pogledal, samo je potrebno imeti čas in se posvetiti tvoji poeziji.


Jaz jih imam preko 700, tako že sam več ne šetejem.


Mirno nočko želim Aljaž

Zastavica

Aljaž Božičko - arhivski račun

Poslano:
01. 09. 2016 ob 22:48

Vau :D, lepa. Da pridem do teh številk, me bo moralo pustiti še približno 35 deklet x). Jaz približno poznam svoje številke, ker blog šteje objave x). Vsekakor se sliši kot dostojen izziv. Ko sem bil še gimnazija, sem prebral v Berilu kakšno dobro pesem, potem pa si rekel, da moram napisati kaj boljšega :). Obožujem izziv. Iskanje ideje/prizora/... nato pa forme in besed, skozi katerega se pretvori v monument ... čakanje, če bo nastal zmazek, nekaj znosnega ali nekaj v ponos :D. Morda napisati ponovno, če pesem ni vredna ideje ali je malenkost zgrešila idejo. Mirno noč tudi tebi :)

Zastavica

romano

Poslano:
01. 09. 2016 ob 23:05
Spremenjeno:
01. 09. 2016 ob 23:06

Heeeeeeee, tudi star boš postal, kot sem jaz, še imaš čas Aljaž, življenje je pred tabo, mlad fant si še, le ne opusti in ne zanemari kot sem jaz, to mi danes manjka.


Jaz sem pričel pisati v vojski pri dvajsetih, potem družina, otroci, gradnje, delo tudi v tujini, ustvariti podjetje doma in končno se je spet našel čas pri 45 tih, da sem pričel ponovno pomalo spet pisati.


Lepo nočko tudi tebi...

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
05. 09. 2016 ob 21:18

Pozdravljen, Aljaž,

pesem se mi zdi čustvena in zanimiva, tanka nit se ponavlja kot osrednje predivo pesmi, se mi pa zato zdi, da je odveč, če se ponavlja še kaka druga formulacija (npr. me veže) - morda bi lahko (kot si v 2. polovici pesmi opustil samostalnik (nit, npr. tanka in dovolj močna) lahko kdaj uporabil pridevnik tanka s kakim drugim samostalnikom, npr. tanka obljuba.

P. S. Odstranila sem ti ime v komentarju, ki ne sodi v javni del pesem.si komunikacij.

Vse dobro,

Ana



Zastavica

Aljaž Božičko - arhivski račun

Poslano:
05. 09. 2016 ob 23:12

Uredil glede ponavljanja. Pravzaprav tukaj "tanka nit" stoji za "ljubezen" in ker slednja ni povratna, je tanka. Šibka. Podoba pajkove mreže v nevihti, ki je obsojena na raztrganje, vendar ne bo popustila. Obljube so del zase. Niso vezane na ljubezen. Osebno dam veliko na svojo besedo, odgovornost. Ne morem ljudi siliti v to kaj čutijo, to je na njih, posledično je ljubezen tanka le toliko, kolikor je tanek odnos, za katerega sta potrebna dva. Medtem je obljuba povsem enostranska zadeva, kar jo dela po eni strani šibkejšo, saj zadostuje popuščanje le ene osebe, vendar če je ta ena oseba močnejša, je tudi obljuba natanko toliko močna, kolikor je močna oseba. Posledično ne gre za tanko in trepetajočo obljubo, pač pa za povsem konkretno vez, o katere obstoju ni dvoma, dokler jo naredim sam in zaradi sebe, torej nisem v to prisiljen ali zaveden. Pesem je zelo osebna, pravzaprav gre za popis dogodkov skozi metafore (ugibam, da so metafore?) tako da zame nima pomena spreminjati tega dela.

Hvala za nasvete, me veseli, da vam je všeč :). Bom še razmislil, če bi vzorec iz drugega dela prenesel na ostale dele pesmi.

Sicer bi pripomnil, da se pogosto pogovarjamo o delih ostalih avtorjev in da ima P.si več kot eno funkcijo, vsaj v kolikor želi biti življenjski. Razumel bi, v kolikor bi šlo za osebni napad ali kakšno drugačno obliko agresije, vendar gre za preprosto druženje/povezovanje/predstavljanje dejstev. Posledično je identitetna cenzura iz celega nepotrebna in ugibam, da je povezana s specifičnostjo zakrite identitete. Morda kot primer omenim, da se skozi nekatere pesmi v komentarjih razberejo kdo s kom kje seksa. Tega ne bi cenzuriral, dal bi preprosto kot primer, da posega ne čutim kot nevtralno izvajanje v naprej postavljenega pravila.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Aljaž Božičko - arhivski račun
Napisal/a: Aljaž Božičko - arhivski račun

Pesmi

  • 01. 09. 2016 ob 14:48
  • Prebrano 869 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 126.1
  • Število ocen: 5

Zastavica