Jesenski večer

Quidquid movetur ab alio movetur.

noč je

vozim v begunje

kri mi teče

po telesu

toplo mi je

gotovo sem nekje

pod kožo pločevino

geopolitičnimi zastavicami

pod nebesnim omrežjem

v jedru

implodirana do otroških

podob zaznav

s krmilom v rokah

z rokama na krmilu

 

opice tudi brez palice

upravljajo robotsko roko

miška je pod togim palcem

otrpnila

   scientia

ergativnost struktur

   – sapientia

čipirane podgane

Hawkingu prinašajo

tople pozdrave z Marsa

 

čez cesto se

kot prva dvoživka nazaj k viru

giblje bledo ugledana žaba skoraj se

ne razlikuje od odpadlih listov ki se

zganejo ob zračnih tokovih

 

dežna kaplja se

z velikim pokom razleti leti leti leti

proti robu vetrobranskega stekla

noč

je

Jupiter! Silvana Orel Kos

Franci Novak

Poslano:
22. 09. 2015 ob 13:37

Noč oklepa tole pesem, mogoče ne čisto »navadna« noč, ampak statična, nepremična, kot (iz)zidana temà nekje »onkraj«. A na ozadju te noči je že gibanje nekega uma, govorice, za pesniški »jaz« se zdi, kot da se šele rojeva, išče svojo pozicijo v tem svetu, razgrnjenem pod nočjo – a ob tem rojevanju (»kri mi teče / po telesu«) se že zaveda samega sebe, ve, da je že znotraj nekega kon(teksta). Njegov položaj določata tako svet od zunaj (»gotovo sem nekje / pod kožo pločevino / geopolitičnimi zastavicami / pod nebesnim omrežjem«) kot svet od znotraj (»implodirana do otroških / podob zaznav«); svoje gibanje usmerja s krmilom, a ve, da je krmilo (krmilo kot celota zaznav, jezika, uma?) tudi že položeno v njegove roke. Kako je moč prodreti v to vse-obkrožajočo noč? S »scientio« ali »sapientio«? Z znanjem, pridobljenim preko čutnih zaznav, ali s človeško intuicijo, vednostjo, modrostjo, ki je onkraj znanosti? Kaj premika žabo, ki gre čez cesto, kateri vzrok? In kaj bi o tem imeli povedati Hawking, Aristotel, Akvinski?

A mogoče so vsi ti gibi – na ozadju noči – sami po sebi dovolj.

lp

Franci

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
24. 09. 2015 ob 10:28

Franci, najlepša hvala za poglobljeno interpretacijo! Veseli me, da si tako splaval s pesmijo. Lp, Silvana

PS Šalamunovo ustvarjalno roko je menda vodil Božji navdih, tukaj pa je še ena interpretacija:

http://www.dinovalls.com/galeria/89/

Zastavica

bp

bp

Poslano:
25. 09. 2015 ob 09:46
Spremenjeno:
25. 09. 2015 ob 23:52


Pesem se lahko enakovredno bere s celo paleto interpretacij, od intimne elegije, kjer je citirani stavek naredil ovinek preko angleščine, morda prometne nesreče, do filozofskih spraševanj o svetu in kavzalnosti, pa o pesnjenju samemu, o jeziku, pa tja do aktualnih begunskih migracij in kaj jih je spravilo na težko pot, o katerih glas seže tudi v, glej no, begunje. Pri tem krmari med pojavi, vtisi, dogodki, občutki in jezikovnimi igrami in strukturami. Ima pa pod vsemi plastmi po vrhu spodaj še zrno graha, ki zažuli, da je potrebna dodatna refleksija, le kaj imajo naprimer ergativne strukture skupnega z intimnim doživljanjem? Vedno se pojavi nekaj, kar ne spada v katerekoli že sheme in okvirje in meje in ograje, od želje, duše, volje, ljubezni, do končno subjekta, ki je v ergativnih jezikovnih strukturah posebej zaznamovan. Sicer pa se obnaša, kot odprta konzerva polna črvov, vedno beži od kakršnekoli forme, ki mu jo prisilno poskušamo natakniti. Nam pri razreševanju teh problemov pri tem lahko pomaga če na "noč je" pogledamo kot na stavek z ergativnim glagolom, ali je je sploh prehoden brez metafore?  Ali če umaknemo še noč in pristanemo na biti? Meni se zdi, da je čisto zadosti, če pesem vzamem kot celoto z vsemi navezavami in pomeni in povezavami in prav nasprotno od leti leti leti v koš in pozabo, rečem, da je lepa in da se morda še kdaj spomnim nanjo.

Zastavica

Franci Novak

Poslano:
26. 09. 2015 ob 16:26

Ja, bp, res je, verjetno sem s komentarjem preveč uokviril pesem, se zavedam tega. Ne nalašč, vem, da (dobre) pesmi vedno presegajo komentarje (kritiko, refleksijo) in da jih subtilen bralec vzame z rezervo oziroma bolj kot oporne točke kot pa kakšno končno "resnico" o tekstu. Hvala za tale vpogled,

lp

Franci

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
27. 09. 2015 ob 01:00
Spremenjeno:
27. 09. 2015 ob 01:06

Hvala, bp, tudi za tvojo interpretacijo in filozofski vpogled v slovnično ergativnost. Franci, nikakor se mi ne zdi, da je tvoja interpretacija ozka, oba komentarja čudovito osvetljujeta pesem. Če kaj velja avtorjevo mnenje: v obeh pogledih (se) najdem napisano. Še enkrat najlepša hvala obema za odlična komentarja!

Lep pozdrav,

Silvana

PS K ergativnosti se bom še vrnila, mogoče na tem mestu ali pa raje na forumu, ki odpira širši prostor (ali prehod:) za tako pisanje.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Jupiter! Silvana Orel Kos
Napisal/a: Jupiter! Silvana Orel Kos

Pesmi

  • 21. 09. 2015 ob 19:09
  • Prebrano 1442 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 501.32
  • Število ocen: 15

Zastavica