FATAMORGANA

Na cesti v predmestju sem premočena stala

v Sylviin plašč oblečena

sem z golimi stopali

v grobi pepel svoji začetnici vztrajno kopala.

 

Z bleščeče rdečo lasuljo na glavi

sem gledala na oder - fatamorgano - v daljavi

in se rusko rdeče smejala pojavi,

ki je plesala v predstavi pred nami.

A.P.

Sara Špelec

urednica

Poslano:
11. 10. 2017 ob 13:38

Pesem mi je všeč, a je nekoliko preveč gostobesedna - predpostavljam, da želiš z rabo besed pričarati ritem (ponekod tudi rimo), s čimer ni nič narobe, če le ne zadušiš pomena. Predlagam, da poskusiš pesem napisati v prostem verzu, neoziraje se na ritmične zakonitosti; ko bo pesem "zadihala", jo lahko ponovno poskusiš preoblikovati v formi.

Kaj mislim s preobloženostjo/gostobesednostjo: na cesti/v predmestju - tukaj imamo dve krajevni določili na kupu, fino je, če se bralec osredotoči samo na enega; bolje bi bilo: v predmestju sem premočena stala na (ali sredi) cesti/e itd. V primeru, da se "cesta" v pesmi pojavi samo zaradi ritma, bi jo črtala in pustila samo predmestje (ali obratno). V drugem verzu bi ohranila naravni vrstni red, se pravi: "oblečena v" itd. "Z golimi stopali" deluje rahlo izumetničeno, raje "sem bosa"; nadalje se spet preveč posvečaš ritmiki in premalo vsebini. Najbrž z boso nogo nisi "kopala" svojih začetnic, kvečjemu "risala", "vrisovala" ali kaj pdb. Vsekakor bi izpustila bodisi "grobi" bodisi "vztrajno", npr.: "sem v grobi pepel vrisala/vrisovala" ali "sem v pepel vztrajno vrisovala svoji začetnici". Nadalje imaš krajevni določili "oder" in "v daljavi", kar je nelogično; lahko napišeš "sem na daljnem odru zagledala" itd. Všeč mi je rusko rdeči (aluzija na rdeči smeh:)?). "V predstavi" je odveč - samo: "ki je plesala pred nami. "

Bodi lepo in na večbarvni smeh, Sara

Zastavica

A.P.

Poslano:
13. 10. 2017 ob 20:27

Najlepša hvala za nasvete! Definitivno bom premislila in še kaj preurejala pesem  :) iskreno povedano sem bila bolj pozorna na vsebino kot pa na ritem.   

Oder in v daljavi pa se nanašata na preblisk podobe, ki sem jo zagledala, vendar je bil to le preblisk - fatamorgana in je zaradi tega v daljavi, ker ga ne bom nikoli zares dosegla. Rusko rdeče pa je sicer ime rdeče šminke, vendar mi je všeč, če si vsak bralec po svoje razlaga pesem :)

Zastavica

Sara Špelec

urednica

Poslano:
13. 10. 2017 ob 21:02

O, hvala za informacijo, na šminko pa res nisem pomislila. Krasno, se splača še malo razmišljati o njej. Rusko rdeče lepo, Sara

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

A.P.
Napisal/a: A.P.

Pesmi

  • 08. 10. 2017 ob 14:17
  • Prebrano 732 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 59.5
  • Število ocen: 4

Zastavica