Forum

podčrtanke

Pozdravček, vedno ko pogledam na podčrtanke isti avtorji, in to taki ki se med seboj poznate, družite...se samo meni tako zdi ali je tako? Kako res nastane podčrtanka, bi bilo morda dobro izvedeti tudi ostalim.

 

 

Lep sončen dan vam želim.

 

Ina

 

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
07. 11. 2014 ob 17:09
Spremenjeno:
07. 11. 2014 ob 23:07

Pozdravljena ina,

o podčrtankah je bilo že veliko debat in kriteriji uredništva so javno objavljeni tukaj.

Res je, da se med podčrtankami pogosto ponavljajo nekatera imena, vendar poznanstva nimajo nič s tem. V resnici se nihče izmed uredništva ni poznal z nikomer od podčrtanih (morda je kaka izjema), preden so ti začeli objavljati (in bili podčrtani) na portalu pesem.si. Sedaj se sicer mnogi poznamo med sabo, saj se srečujemo na literarnih dogodkih. Pa tudi ne vsi: brezno npr. je že od vsega začetka anonimen in nihče ne ve, kdo je. Poznamo pa se tudi z avtorji, ki so podčrtani bolj redko.

Zakaj se torej zdi, da so podčrtani vedno eni in isti avtorji? Mislim, da predvsem iz dveh razlogov:

1. Kdor objavlja konstantno, je večkrat med podčrtankami, tudi če je med njegovimi pesmimi relativno malo podčrtank. Toliko bolj je to res, če ima relativno veliko podčrtank.

2. Dobri avtorji so dobri avtorji. Ta ista imena, ki se pojavljajo med podčrtankami, se pojavljajo tudi med najboljšimi na raznih razpisih (tudi anonimnih), ki so neodvisni od pesem.si. To pomeni, da so ti med podčrtankami preprosto objektivno dobri.

Največkrat pa je to kombinacija obeh razlogov: imamo veliko dobrih avtorjev, ki veliko objavljajo in zato se pogosto pojavljajo na seznamu podčrtank. Temu se ne moremo izogniti, saj bi sicer bili krivični do tistih, ki pišejo dobre pesmi in do bralcev, ki od uredništva pričakujejo, da bo med podčrtankami res kvaliteten izbor poezije.

Naj dodam še, da se pogosto zgodi, da se med podčrtankami pojavijo nova imena. Dovolj je le, da pogledate zgodovino podčrtank za malo dlje nazaj. Urednice dosledno preberejo vse objavljene pesmi in aforizme in z veseljem podčrtajo kakšno novo ime, če si to seveda zasluži. Verjamem, da se je tudi kdaj zgodilo, da smo kakšnega dobrega avtorja spregledali, če je objavil le pesem ali dve, toda tistega, ki objavlja redno prej ali slej opazimo, če je dober.

Kako se torej zriniti med podčrtane? Najboljši recept je ta, da objavljate pogosto in delate na tem, da se vaše pisanje izboljša. Kot rečeno: kriteriji so znani. Za to so na voljo komentarji na pesem.si (komentarji vaših in drugih pesmi) in pa razne delavnice, ki jih povsod po Sloveniji organizirajo različna društva, zavodi in skladi.

Dokler je na vseh rezultatih razpisov med nominiranci in nagrajenci vsaj nekaj članov pesem.si in dokler so to prav tisti člani, ki so že prej imeli veliko podčrtank na portalu, je jasno, da uredništvo pesem.si dela kvalitetno in po standardih, ki smo si jih zastavili.

Zastavica

÷

÷

Poslano:
21. 11. 2014 ob 11:05
Spremenjeno:
21. 11. 2014 ob 11:07

Ina :) ja, nekaj tvojega pa tudi drži. Brez skrbi. ;)

Gregor je korektno napisal - lepo mišljenje, se strinjam - in če bi držalo v celoti, bi bilo prav čudovito.

Kaj ni želja po podčrtankah moment na pesem.si , in prevelik zalogaj - vsem? ( Je še smiselno podčrtavati brez dobrih komentarjev!?.) Ne bi bilo bolje te kategorije ukinit (tudi iz lastne higiene vesti uredništva) in se raje dotaknit poezije ? - in ne takole gledat; na odskočno desko, trampolin. Mene je že tko zrukal, da mi besede same padajo iz ust. Zakaj sem prilepljen na desko, pa naj vsak premisli sam.

lp

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
21. 11. 2014 ob 11:41

Jure, prepričan sem, da je odgovor ne, nikakor. Podčrtanke so prevelik zalogaj izključno za tiste, ki jih (podčrtanke) imajo za nekaj, kar v resnici niso.

Podčrtanke na pesem.si so tisto, kar drugje imenujejo "uredniški izbor" ali "objave". Skratka, v drugih literarnih revijah objavijo "samo podčrtanke", ostalo ne obstaja, ne pride do bralca.

Na pesem.si obstaja vse, podčrtanke pa so tisti izbor, ki ga uredništvo priporoča bralcem. Vsa tekmovalnost okoli tega je izključno v domeni tistih, ki so tekmovalni in podčrtanke jemljejo kot "zmage". Od takšnega pojmovanja se pesem.si distancira.

Portalov, kjer ni kategirije podčrtank je dovolj. Kdor bi rad ukinil podčrtanke, lahko preprosto zamenja portal, na katerem objavlja in bo dosegel, kar si želi. Ali ne pravi že star kitajski pregovor: "Kdor želi vrtnico brez trnja, naj vzame krizantemo."


Zastavica

÷

÷

Poslano:
21. 11. 2014 ob 11:57
Spremenjeno:
21. 11. 2014 ob 12:01

spet nočeš dojeti, da tvoj wc ni zvezan nazaj na pitno vodo v lijaku. Okolje tekmovalnosti je nekaj s čimer delate in se ne morete distancirati. Razumem tvojo zasmerjenost in gledanje, videnje ali kakorkoli rečemo zijanju, s tem pa se niste distancirali. Enkrat si me lepo podučil: da tistega česar ne vidim ni. Mislim, da ni treba biti veleum, da si dovoliš kakšno tako lahkoumnost.

Kdor postavlja prostor poezije, naj bo pošten. Mislim, da je tale izjava bolj človeška kot tvoje polaganje vencev!

Če Vam je vsaj kaj mar portala, potem nosi glavo, ne pa zvočnik. dobronamerno.

> včeraj sem slišal eno podobno gosenico v neki glavi, Usta so šla tako: Če je človek poštenjek .... pa sem že - raje pogledal v kravjak.  > človek ne more biti poštenjak, lahko pa je pošten.

Imaš vrvice pa zvonce v glavi še zvezane. kej buta? :))


Zastavica

÷

÷

Poslano:
21. 11. 2014 ob 12:03

in spet gledaš proti meni, namesto da bi videl stran od sebe - moj predlog kaže le to, da imate ogromno možnosti, da podčrtavanje (tudi če ne) dobi svoj smisel. predvsem komentarji, ki jih zadržujete na nivoju božanja samorogocev.

Zastavica

÷

÷

Poslano:
21. 11. 2014 ob 12:05
Spremenjeno:
21. 11. 2014 ob 12:08

gororiš o otem kaj si kdo želi ... ??? s tem ne delamo, a veš.

Kaj si pa ti želiš, da vidimo. k si tok pohoten oziroma le to pripisuješ tistim, ki jim je mar kaj več, kot ti je očitno znano ali jasno!!!!!!!!!!!!!!!!


a ni mogoče karmen vaša direktna žrtev?

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
21. 11. 2014 ob 12:45

Jure, ti bi se rad prepiral. Jaz ne.

Te vrste debate so ponavadi dobrodošle tukaj http://med.over.net/forum5/list.php?151


Zastavica

÷

÷

Poslano:
21. 11. 2014 ob 13:01
Spremenjeno:
21. 11. 2014 ob 13:11

zanimivo, da veš. :) mene pa res to ne vleče. Hvala, da si pokazal luknje- tam, kjer so drugače oči. Ti bi rad deskreditiral, jaz le tisto, kar pada že samo a le ti skrbiš, da stoji.

ko pa postane stvar živa se ti preleviš v babunjo? al kaj, Nisem tako nizek kot ti! ki čuvam le lastne uporabljene papirčke na wc-ju. Zelena pomeni, da ti žolč nagaja ... itn.

A boste pokazali svojo dobro voljo in zastonj dobroto in našli način okoli tega: Jasa Svetlobe ? ali tudi tja ne vidiš, (ker seveda nočeš, da se popraviš s svojimi popterapijami zavesti in svojo sliko, ki jo projeciraš.)

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
21. 11. 2014 ob 13:14

Jure, ti se diskreditiraš sam.

Zaključujem debato.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!