Jahaš slepe konje?

Vsebina objave odstranjena na zahtevo avtorja.

÷

poetesa

Poslano:
08. 09. 2014 ob 22:11

Važno, da jezdec vidi. V predbesednem ;).

Lp, mm.

Zastavica

(simon)

Poslano:
08. 09. 2014 ob 22:26

v želji lep zapis, a premalo, da bi ga lahko imenoval zaključeno in celovito.

velike misli so ponavadi velike in imajo svojo konkretno predstavo, ne morejo biti male, ki šele postajajo velike. ciljaš na zmedenost misli, a beseda kot taka ni več zgolj tipanje v prazno ali po niču, temveč je že artikulirana, izoblikovana. po mojem mnenju je to vsebinsko nekaj, kar bi pridal k uvodu kake druge pesmi, ki na koncu razvozlja ali še bolj poglobi nesmisel jahanja. pravijo, da beseda ni konj! najbolj morda me moti beseda "beseda" v prvem verzu, ker pove preveč, rabil bi nekaj, kar je pred nastankom besede. če pa so besede take, ki v prazno streljajo, potem konjev in velikih misli ni ...

no, malce razpredanja ...

lpS

Zastavica

poetesa

Poslano:
08. 09. 2014 ob 22:51

Simon ... kaj pa, če besede ne morejo "ujeti" misli? Ker so samo dvodimenzionalen približek neke štiridimenzionalnosti ...

Tako se meni bere.

Lp, mm.

Zastavica

(simon)

Poslano:
08. 09. 2014 ob 23:22
Spremenjeno:
08. 09. 2014 ob 23:32

mucamaca, saj,

a podal sem dvome ...

želja, da bi beseda meso postala, ali misel, ki postaja beseda?

beseda je podatek, s katerim tvorimo informacijo v stavčni zvezi. a beseda je tudi že informacija, če jo vzamemo v minimalni vrednosti.

podstat jahanja slepih konj je, da ne pridejo do cilja, ker ne vidijo, so izgubljeni, razen, če jih zna jezdec prav voditi.

ne sodim. razmišljam o pomenih, in malce nagajam! ...

Zastavica

÷

÷

Poslano:
09. 09. 2014 ob 12:48
Spremenjeno:
09. 09. 2014 ob 12:51

lepo razpredanje.

Lahko bi se strinjal z omenjenim prologom, čeprav sam mislim, da je trdidev bolj celovita kot se zdi na prvi pogled.

Beseda je ime za stvar, pojem, je nosilec pomena. Verjetno nismo toliko pozorni, da bi vsako besedo uporabili z zavedanjem o njenem nastanku. Naprimer mi za. ...

Lepo si uporabil referenco in kar zadel z njo bistvo.

Beseda ni konj! pravijo.

Kdo so oni nima smisla razpredat - je pa jasno, da s takim povzemanjem ali ponavljanjem besedam pridemo težje bližje, oziroma tistemu kar dejansko govorijo.

Ta trditev je dvojna. Ena drži, druga govori nasprotno. K O N J. V mediju pisane besede je svsak vet vedno iz črk in smislov, ki jih redosledijo. gre za besede - nekakšna predimenzioniranost v isti medij.

o podstati jahanja, lahko sklenem, da lahko tvoja izpeljava drži. in je poanta že precej blizu. Ali jezdec vidi ali ne je stvar njegovega zadovoljstva - besede so neumorne, vodile te bojo kot haskiji. Ali je v njih zavest o tem zakaj so in ali so med seboj različne?? So nekatere že po svoji osnovi slabe ali dobre, če upeljemo to kategorijo, ker je lepa - sam mislim, da ne. beseda je vsak sama po sebi izjasnjena entiteta in daje ime svojemu smislu, raje vlogi, da ne rečem namenu. Vse so enakovredno dobre in lepe - saj gre za območje iskrenosti, ker se hitro najdemo ... Odvisno je od njihove rabe- z njimi lahko napišemo čudne zadeve, da ne rečem grde. Metafora je lahko dodatna uganka, in njihova raba je zelo zmuzljiva.

beseda je čista in izceljena informacija o njenem nosilcu (ime, subjekt- sam po sebi). Tudi iz ljudi delamo družbo, čeprav nismo le za to, nujno. Enako je z besedo - lahko gre v stavke - a tam se postavlja v pozicijo integriranosti oziroma vmeščanja njene vloge, do ostalih, v kreacijo sporočila ali besedne interaktivnosti.

***

besede so zato,

da se znjimidela

lepo

***

Debata o tem je lahko poglavje za razpravo o besedi nasploh (simon) ... :) če že omenjaš nagajivost, je pojem besede res tak, ki vsakemu lahko malo nagaja. 

Najmočnejši moment te pesmi je premislek o tem ali besede uporabljam ali se z njimi (do njih) oziram po realnem svetu, ki me čudi, pa mi besede omogočijo suveren prostor, kjer je svet preslikan in ga in se soočam z različnimi koti vpogleda v situacijo. Iz tega hitro sledi pomislek, čemu besede sploh so.

latinica je simbolno likovni kod, ki nam lahko figuraliko naših elementarni stanj približa - spet imamo na sporedu urbanizem - katere črke tvorijo kakšno besedo - besede niso dane, pred znanjem, ki ga danes človek le uporablja, so črke s svojimi nagnjenji tvorile besede, danes pa njihovega razvoja pojma skoraj ni videti, če si človek ne drzne razumeti oblik črk. Če so črke karakterji, besede osebnosti je delo z njimi dobro, če je vestno. Izjava, da beseda ni konj je hitra izjava, ki jo danes človek spet le uporabi za tisto smer kamor hoče govorit - to še ne pomeni da rečenici ni ostala še druga oziroma, vse ostale poti.

Skratka človek želi povedati eno, izbere besede, in misli, da lahko nedvoumno nekaj pove. z ozirom na kompleksno kompozicijsko situacijo, pa besede nosijo pomene te iste rečenice v vseh svojih variacijah. Tako se človek neha zaletavati in misliti, da zna jasno govoriti. Ker enako kot smo tu ljudje na kupu, če si rečemo skupina, ne moremo reči kakšna smo, saj se odvisnosti med nami pretakajo po potrebah višjega reda.

Enkrat, ko veš, da je črka orodje za besedeo, da je beseda orodje za vstopanje v druge glave in z rahlim poznavanjem poteka kulture in mistike, religije in politike obstanemo pred vprašanjem. Pa res, kako jim uspelo zakleniti jezik, da ljudje besede rabijo kot bloke in se z njimi dotikajo le površinskih sporočil - umevanje biti je skoraj že v takšni ironiji (stanje sveta danes) da si težko predstavljam kakšne muke bo človeštvo moralo premagati, da se ponovno sreča z resničnostjo bivanja, govorjenja ... širina, ki si jo lepo iznagajal je tolikšna, da je vsak odgovor že prag v filozofsko in filološko materijo.

lp, ufff

hvala (simon)

in mucamaca, ko si slep se razumeš brez njih, plašnic mislim, ki kažejo pot.

Ni je, in ni kam iti :))

Slepa kura tudi zrno najde. Kaj drugega pa tudi, verjetno.

Zastavica

(simon)

Poslano:
09. 09. 2014 ob 20:40

meni se zdi zanimivo vprašanje, kdaj beseda postane beseda.

takrat, ko jo zapišemo, preberemo, izgovorimo ali slišimo, ali je beseda že, ko jo mislimo? se pravi: mislimo lahko tudi brez besed. misli so lahko brez oblike, brez forme, pa imajo svoj pomen, točno vemo, o čem razmišljamo; torej, še preden je nastala beseda. zato je včasih misli tako težko prevesti v besedo, še posebej če hočemo zraven še pesnikovati.

beseda je v bistvu le orodje za sporazumevanje (orodje človeške kulture), tako kot je sporazumevanje tudi smeh ali jok itd... živali se med seboj prav dobro sporazumevajo, pa ne uporabljajo besed. torej je beseda zgolj kulturološki izzum človeške evolucije, ker je s njo podana večja točnost pomena. beseda je enakovredna črti na listu papirja, le da je bolj enoznačna. beseda je nujno zlo za prevajanje misli, kajti moja misel brez orodja za drugega ne obstaja.

Zastavica

majamiloševič

Poslano:
10. 09. 2014 ob 12:03

Ne upam jih jahati, zato jih samo opazujem od daleč. Oni me ne vidijo, sem pa prepičana, da čutijo in zaznavajo mojo bližino in slišim njihov šepet, ko mi trosijo misli po moji velikokrat preveč natrpani glavi ...

Vid pač ni edino čutilo, ki obstaja ...

Tako kot si rekel, še slepa kura zrno najde. :)

In pa seveda welcome back, tvoje pesmi, misli in besede (slepe in tiste, ki vidijo) so bile pogrešane.


Lp, M

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
11. 09. 2014 ob 18:29

Vidim besede, ki se okorelo premikajo med mislimi in kdaj pa kdaj ujamejo pomen. Potem ga prevedejo v pisavo in ko jo preberemo, nam besede že zviharijo misli ... ti vrtinci so bržčas drugačni pri prvem in drugem človeku.

Čestitke,

Ana


Zastavica

(simon)

Poslano:
11. 09. 2014 ob 21:19
Spremenjeno:
11. 09. 2014 ob 21:23

haha, ne me smejat! saj sem vedel, da jo bojo še podčrtali!

Ana, tvoja razlaga me ne prepriča, zelo pa podpiram tvojo odločitev! (pisava je več kot lahko naznanja besedni pomen, je še vse tisto zraven, kar je z besedo zamolčano, o tem pa Jure ni pisal. njegova ostane v glavi in ne dobi vizualne vrednosti zapisa, zato se je sploh ne more prebrati.)

pozdrav vsem,

Simon

Zastavica

÷

÷

Poslano:
12. 09. 2014 ob 09:21
Spremenjeno:
12. 09. 2014 ob 12:12

Simon,

odlično si pokril predel uporabe besede, za misel navzven ... tudi misli brez besed so, ja, na ven pa morajo uporabiti kod, če se želijo deliti. Zanimivo je le to, da se človek besede (pri)uči od človeka? Ali je v stvareh, pojmih ... že zapisano njihovo ime?

Je antropologija kulture tudi njihov del?

Simon, kaj misliš, da je sedaj, ko je podčrtano kaj drugače? A ne gre za isti zapis? Zamolčano je nalašč, da človeku ohranim dostojanstvo, in, da ga morda sam v sebi zazna, gre za vest, ki jo z besedami, ki letijo skozi žnable počasi počasi vidiš in ne utapljaš več.


Ali so Bethovnove misli kdaj tvoje ... ali se rad sprehajaš skozi njih?

Apaurin se tudi pogoltne, ali jih jaz narobe uporabljam?


lep dan.


Hvala vsem.

lp

Zastavica

poetesa

Poslano:
12. 09. 2014 ob 12:31

Sanje človeka ... najti besedo, ki pove vse. Ali se ni govor razvil iz hrepenenja postaviti sebe svetu v objem? Biti ljubljen do duše?


Najprej ni bila beseda, ampak jaz.

Zastavica

÷

÷

Poslano:
12. 09. 2014 ob 12:34
Spremenjeno:
12. 09. 2014 ob 12:34

enedve za simona. :) lepe sanje


VPRAŠANJE O BOGU

To ni vprašanje obstoja;
ali obstaja ali ne?
Edino resnično ...
je; ali si ga že srečal ?



Črna mačka spi na haubi spačka

(tralala tralali
na vereji sova
štumfe kvačka)

Pesem je
že vsaka beseda,
ki jo človek zna uporabiti.
Hvala bogu - da je z njimi tako.
Poezija je prostor, kjer smo brez njih -
kjer nas ni.

Zastavica

(simon)

Poslano:
12. 09. 2014 ob 12:50

me veseli, kar hecaj se iz mojih zapovedi!

hvala, ruj, zaenkrat, kot Rocky Balboa si me nokavtiral,

jaz se temu smejem, hahaha, sproti, ko pišem,

a kasneje se boš vrnil v moje misli.

Zastavica

÷

÷

Poslano:
12. 09. 2014 ob 13:25

Hej Simon ...

saj se ne zafrkavam, ša manj pa iz česa hecam. Nisem znal odpreti polja ... (tišine) in sem poskusil rahlo nerodno - da ne boš mislil - obe pesmi sta stari najmanj en mesec - nikdar ne pišem pesmi kot odziv, še manj pa se grem pesnenje kot način komunikacije; tu: na portalu. Pesem si zasluži več. Poezija ni območje, ki bi bilo tako pogojeno.

sicer pa lahko in moram reči, da tvojih misli nisem dal na stran - del, ki sem ga pozabil - glede prenosa misli na ven, mi še vrti kolesje.

LP,

Jure

Zastavica

(simon)

Poslano:
12. 09. 2014 ob 13:58
Spremenjeno:
12. 09. 2014 ob 14:13

Jure, tvoja pesem se mi zdi boljša, kot je to morda razvidno iz mojih komentarjev. če ne drugega je, da sem toliko razpredal, dokaz priznanja. moral pa sem ene stvari napisati in vse kar sem napisal, resno mislim ... šel sem do filozofije, katero je težko sprejeti, do telesa, katerega je težko razumeti. že tukaj sem obrnil vprašanje.

najbolj ljubo mi je bilo humorno stanje.

hvala ti, ki si se ukvarjal z mano,

lpSimon

Zastavica

bp

bp

Poslano:
12. 09. 2014 ob 14:31

Ba-na-na. In kažem s prstom zdaj na banano, zdaj na njeno sliko v knjigi (kar je pri roki), mala pa me debelo gleda in včasih ponovi na-na, večinoma pa ostane reakcija le v njeni glavi. Tako nekako pri nas na prakticiramo tvojo poezijo, vkolikor se ravno ne praskamo po glavi, kako jo razumeti, sicer pa se sporazumevamo v glavnem brez besed (čeprav ne gre brez joka in smeha). V upanju, da bo čez čas, ko bom rekel (ali slišal): "prinesi mi prosim banano", potem kakšna banana (in ne slika) v doglednem času priromala do ust. Se mi zdi, da pa zdaj poznam besedo, ki označuje vse, težko jo je sicer natančno zapisati s črkami, sliši pa se nekako takole: veeeeee ...

;)

Zastavica

Lea199

Poslano:
12. 09. 2014 ob 14:34

Jure, izjemno dober kratek (kar je velik plus) zapis, kot ti znaš.

Vidim! :)

Vsaka nadalnja beseda, razen; iskreno čestitam je tu odveč.

Lp, Lea

Zastavica

÷

÷

Poslano:
12. 09. 2014 ob 16:13

Hvala bp za besede okoli praskanja po glavi. Sam svojih pesmi ne nosim v glavi, hitro grejo mimo ust, in pustijo prostor. svež. Pravijo, da tam nekje do enega leta otrok razume vse jezike, ne vem pa ali bi znal tudi kaj reči o evgeniki ali naprimer raketni znanosti ... mislim da, vsaj veeeee. Najbolje je posaditi palmo in potem videti ali bo obrodila in ali potrebujemo še Lamarcov moment, da jih dosežemo. no ja, razpredam, pa niti ne vem zakaj in kam.

lp.

Lea, sprejemam jih, ponižno, ker drugače ne znam. Hvala. lp

Jure

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

÷
Napisal/a: ÷

Pesmi

  • 08. 09. 2014 ob 11:32
  • Prebrano 1088 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 475.56
  • Število ocen: 17

Zastavica