homo.neander-talec

ko je Neandertalec živel že štiristo petdeset tisoč let

se je nenadoma pojavil Človek in postal njegov ljubimec

 

mešala sta se ... kljub temu ga je izrinil iz obličja sveta

kot je Kajn ubil Abela

 

a še do danes je ohranil nanj globok spomin

dva odstotka, zakoreninjena v človeških genih

 

zato naj Človek nikoli več ne bo

čistokrven homo sapiens

(simon)

Srečko Luštrek

Poslano:
03. 09. 2014 ob 09:32

he, zaradi teh dveh odstotkov je še upanje.


lp

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
05. 09. 2014 ob 18:53

Je res, pa zanimiva. Morda malce brušenja, če se ti zdi?

...

kakor je Kajn ubil Abela.

...

dva odstotka je njegovih zakoreninjenih v človeških genih.

(dva odstotka, zakoreninjena v človeških genih)

zato naj Človek nikoli več ne bo

čistokrven homo sapiens.

Lp, Ana


Zastavica

(simon)

Poslano:
05. 09. 2014 ob 21:37

hvala, Ana!

nekaj sem upošteval, drugo malce drugače,

treba je ohraniti nek ritem in dramatiko zapisa,

gola pravilnost ni zmeraj prava rešitev,

"naj" sem ohranil, ker ponuja velelnik, sugestijo, kazen ...

S

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
06. 09. 2014 ob 12:09

Rada bi dodala nekaj svojega razmišljanja o Neander-talcih. Tolmačenja prazgodovinskega materiala časovno precej odstopajo - odvisno od natančnosti in zanesljivosti merilnih postopkov - edini zapisi, ki jih imamo, so genetski. Po podatkih, ki sem jim sledila v preteklih letih, se je Neandertalec kot samostojna vrsta pojavil najmanj pred 200.000 leti, z genetskimi raziskavami pa ugotavljajo, da celo mnogo prej. Homo sapiens naj bi se v Evropi naselil pred okrog 40.000 leti. Torej za toliko časa nazaj je težko reči, da je Neandertalec živel "že štiri tisoč petsto let" pred Homo sapiensom, bilo je verjetno mnogo več (deset) tisoč let. Lahko pa najdeš podatek, da naj bi Neandertalci in homosapiensi v Evropi sobivali (?) okrog 4000-5000 let. Po novejših tolmačenjih naj bi prve jamske poslikave prispeval že umetniško nadahnjeni Neandertalci, izumrli pa naj bi pred 30.000 leti ali tam okrog - letnico zadnja leta spuščajo/dvigajo ? proti našemu štetju.  Kar bi pomenilo, da so si Neandertalci in homosapiensi gledali iz oči v oči lahko tudi 10.000 let.

Po novejši podatkih v evropskem človeku nista samo 2 % neandertalskih genov, najbolj neandertalski od nas imajo celo do 4 % tega primarnega dednega materiala.

Genetske raziskave kažejo, da je v naši krvi dedni zapis neandertalskih moških, kar pomeni, da so se v zgodovino vključili nekateri potomci neandertalskega moškega in homosapienke. Zdaj se sicer že pojavljajo ugibanja, da je tu pa tam tudi kakšna obratna kombinacija, ampak v glavnem govorijo, da menda obratno nista bila paritveno kompatibilna ipd. Nihče pa preprosto ne izpostavi, da so Neandertalci kot narod, družba (ali pač biološka vrsta)  itak izumrli. Ali so jih potolkli Homosapiensi ali so se naravne razmere toliko spremenile, da v njih Neandertalci niso več mogli preživeti - bodo še nekaj časa ugotavljali drugi. Ena od teorij je, da je bil neandertalski rod narejen za ledenodobne razmere in da mu otoplitev ni koristila. Podoben biološki odziv sem zasledila pri Jaganih na (sicer precej ledeni) Ognjeni zemlji: množično so začeli (iz)umirati, ko so jim misionarji začeli na gola telesa natikati oblačila.

Glede paritvenih kombinacij. Lahko se vprašamo, kako so sobivali pred 40.000 let. Ali je šlo za posilstva, romantične zveze ali celo mešane zakone. Očitno je homosapienki  uspelo obdržati/zaščititi otroka, ga infiltrirati v človeško skupnost. Pričakovala bi sicer tudi obratne kombinacije in mogoče bodo kje našli okostja izumrlih Neandertalcev, iz katerih bodo lahko razbrali obratno dedno kombinacijo. 

Lani  januarja je zaradi domnevno napačnega prevoda oz. interpretacije izjave genetika Georgea Churcha nastala prava mala vojna okrog kloniranja neandertalskega dednega materiala. Tudi sama sem po radiu slišala, da Church išče maternico voljne homosapienke za kloniranega neandertalskega otroka (Neanderthal baby).  Potem je razlagal, da ni bil tako mišljeno. Njegovo izvirno gen-ialno razmišljanje je bilo znatno bolj humano:

"If society becomes comfortable with cloning and sees value in true human diversity, then the whole Neanderthal creature itself could be cloned by a surrogate mother chimp or by an extremely adventurous female human."

George Church in Ed Regis (2012) Regenesis: How Synthetic Biology Will Reinvent Nature and Ourselves.

Ne rečem in ne napišem velikokrat pizdarija, ampak ko to berem, si mislim, Pizdarija, pa kaj se grejo s "človeškim materialom". A mislijo iz maternice ven postrgati 14 dni star zarodek (vse bio in eko-pur, kot jogurt in solata, pa hvala, gospa, ko ste bila tako prijazna) ali bodo opazovali, kako se bo tale 40.000 let star osebek socializiral v jaslih ... Ob takih eksperimentih se v meni zbudi nekaj jako prvinskega. LPJ.

PS Simon, o pesmi kot taki pa ob kakšni drugi priložnosti. :)

Zastavica

(simon)

Poslano:
06. 09. 2014 ob 16:59
Spremenjeno:
06. 09. 2014 ob 17:23

prvotno je bilo zapisano drugače, ko sem popravljal, sem spregledal, da je stotka izginila, ker sem bolj gledal na melodijko pesmi, zato sem zdaj vrnil v prvotno stanje.

prednik, pokončni človek se je v Evropo naselil pred 500 000 leti ali več, iz te veje se je razvil neadertalec. že razviti homosapiens pa je prišel za njim pred okr. 45 000. od tod moja približna izračunica. a za samo pesem ni toliko pomembna točnost matematike, temveč za približno obdobje, koliko časa sta bila oba pokončna človeka ločena, v Afriki homosapiens, v Evropi neandertalec.

kar se parjenja tiče pa, saj vemo, da imajo nekatere ženske rade primitivne moške :)

Zastavica

(simon)

Poslano:
16. 09. 2014 ob 05:03
Spremenjeno:
16. 09. 2014 ob 21:14

neandertalca ima v sebi le evropski in azijski človek. afriški in prvobitni avstralski ga nima. zato se neandertalec maščuje z vojnami proti čisti rasi homosapiensa.

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
17. 09. 2014 ob 07:57
Spremenjeno:
17. 09. 2014 ob 08:00

Hm, tole govori pa o hudi genetski Vendeti. Bom razmišljala:)

Sicer pa me zabava, ko berem, da imamo od 100 % genoma  kar dva 2 % od neandertalskih prednikov, 96 % pa takega kot šimpanzi.  Preostala 2 % pa, kaj vem, od alkohola ipd.? Človeka je, zgleda, bolj v sledeh, kot arašidov in oreščkov v mlečni čokoladi. Lp, Jupiter!

Zastavica

(simon)

Poslano:
18. 10. 2014 ob 23:46

malo sem preuredil ...

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

(simon)
Napisal/a: (simon)

Pesmi

  • 03. 09. 2014 ob 09:29
  • Prebrano 1456 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 174.35
  • Število ocen: 6

Zastavica