DUH-OVNI-KI SE TRKAJO

Budistom je Buda sonce pravičnosti
Kristjanom je Kristus sonce pravičnosti
Muslimanom je Mohamed sonce pravičnosti
Judom je Mojzes sonce pravičnosti
Hindujcem je Krišna sonce pravičnosti
Ateistom je Humanost sonce pravičnosti
Neo - poganom je Mnogoboštvo sonce pravičnosti

in zakaj so  ne-enotni ?

Svit

srecok

Poslano:
15. 08. 2014 ob 18:41

ja zakaj neki,,,, preveč sonca jih je zaslepilo in od pravičnosti se megli.

Zastavica

Svit

Poslano:
15. 08. 2014 ob 21:07

Ja, v sonce se ne gleda, ker slepi, ampak se opazuje kar osvetljuje, to pa predpostavlja, da ni objekt, temveč subjekt, ki je IN. Božje kraljestvo je IN, duhovščina, bolj ko ne, straši svoje podanike in jih tako veže nase. Jezus za le te pravi tako nekako: ..."gorje vam farizeji in učitelji, stojite pred vrati nebeškega kraljestva, tistim, ki bi radi vstopili branite, samo pa tudi ne vstopate..." Eminence vseh religij se  sprenevedajo, na občasnih medsebojnih srečanjih se objemajo in izražajo "najboljša mnenja", ko pa so vsak sebi delajo po starem...

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
16. 08. 2014 ob 01:17
Spremenjeno:
17. 08. 2014 ob 10:22

ker niso ateisti, kaj pa drugega. 

si že kdaj videl, da bi kje na svetu vojna izbruhnila zaradi ateističnih prepričanj..?

so se ateisti kdaj klali med sabo ... v imenu kurca palca.

so začeli vojno v imeu ateizma, so djali, da je treba njihove otročke krstit za ateiste, ostale pa pobiti?
so si prizadevali za uvedbo ateistične indoktrinacije v vrtcih in šolah.
so kdaj rekli, da je res, ZATO KER  MI TAKO VERJAMEMO!

so kdaj rekli: naš lari fari ni religija, ampak znanost (budistična, se ve,oh, pa še Hitler pride na obisk),

pa bomo še malo lebdeli, ko že snemate.

...itd...itn ...

.................................................

mislim da sem bil vsaj za silo izviren, glede na to, da je na ta vprašanja že izčrpno odgovorila Dawkinsova banda.

slava jim!

lp




Zastavica

Svit

Poslano:
16. 08. 2014 ob 09:31

No, a ti p-r-odajaš tezo, da je od vseh "izmov" ateizem tisto pravo ? Ne vem kako so boljševiki prepričali cariste, zakaj so korejci narazen itd...ideologi so preusmerili pozornost na kult osebnosti, koren problema je v nerazumevanju, kajti sledniki menijo, da je njihov vodja in ideja edina prava in zveličavna, kar avtomatično izključuje drugače misleče in smo tam kjer smo že od kar obstaja tokratna civilizacija, karavana prepirljivcev laja in gre dalje, SONCE pa kar sije, doklej ?

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
16. 08. 2014 ob 09:33

Eden izmed zgoraj predstavljenih vrhovnih duhovnih voditeljev, nekdanji glavni rabin je bil že pred sporno izvolitvijo leta 2003 deležen kritik in novembra lani aretiran zaradi različnih oblik korupcije, po nekaterih drugih virih je v preteklih letih so nanj letele tudi obtožbe spolnih zlorab. LPJ

Zastavica

Svit

Poslano:
16. 08. 2014 ob 09:38

Jupiter nimam nastavitev za tovrstne oglede, za kaj gre ?

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
16. 08. 2014 ob 11:20
Spremenjeno:
16. 08. 2014 ob 12:24

Svit, pozdravljen. Dokumentarec iz leta 2007 predstavlja dvanajst duhovnih voditeljev najvplivnejših ver na svetu. Prikazuje izseke iz njihovega zasebnega življenja in jih sprašuje o temeljnih vprašanjih človeške družbe, tudi o tem, ali je v imenu Boga dovoljeno ubijati.

Mnenje zgoraj omenjenega Jone je tako (od 00:54 dalje):

"Bog nikomur ne daje pravice, da v njegovem imenu ali v imenu vere dela hudodelstva. Osrednji pomen vere je mir med ljudmi in med človekom in Bogom. Zapoved »Ne ubijaj« ne pozna izjem. Tisti, ki zagrešijo teroristična dejanja in se skrivajo ali se hočejo skriti za vero, lažejo, saj vera z ničimer ne daje povoda za take norosti in teroristična dejanja. Nekateri so pripravljeni narediti samomor na osnovi praznih obljub svojih duhovnih voditeljev. Jasno in glasno moramo poudariti, da to ni prav. Vsaka oblika samomora je prepovedana.

Ničkoliko zgodovinskih strani je popisanih z bitkami in vojnami, v katerih sta se obe strani sklicevali na Boga, kot da bi Bogu ugajalo pobijanje sovražnikov. V imenu vere je sicer dovoljeno. »Tistega, ki bi te rad ubil, sam prvi ubij.« Brani se. Ni pa tega, da bi kar tako ubijal v imenu vere. Judovski zakon pravi, da ne smemo napasti naroda, da bi ga podjarmili. Res je, da je zaradi obrambe treba tudi streljati in včasih tudi ubiti. Kot poveljnik sem to tudi počel. Vera daje človeku moč, da se spopade s tegobami, saj se lahko na nekaj opre, in to mu daje moč. Med neko bitko sem bil v operativni tankovski enoti. Skozi periskop sem meril v sovražnika. Neki ateist je pristopil k meni in rekel, da mi zavida: »Kadar jaz gledam skozi periskop, vidim samo svojo ženo in otroke. Zato težko vidim. Tebi pa vera daje to moč."

Ateist ima v tem primeru bolj human pogled skozi periskop: vidi ljudi, ne pa sovražnika. A tudi on je v tanku.

Očitno je, da Jona ne govori na splošno o vlogi vere, temveč o konfliktu med dvema konkretnima narodoma. Samomor v imenu Boga obsoja, ubijanje zaradi obrambe pa je dovoljeno. Le da je tu pojmovanje »obrambe« gotovo precej elastično.


Ni problem v veri, temveč v vernikih, v ljudeh, in da jo uporabljajo navzven, namesto da bi jo navznoter. Oz. če bi povedala po tvoje, vero je treba uporabiti za delo na sebi, ne na drugih. LPJ

Zastavica

Svit

Poslano:
16. 08. 2014 ob 13:03

Kakopak, ena od desetih zapovedi je čisto kratka: ne ubij, mesojedim predlagam naj pogledajo v kakšno klavnico.

Gavrilo je "iz principa" poknil Prestolonaslednika in s tem podrl domino ki je sesula veliko Avstrijo. Potem so katoliški vojščaki napovedali pravoslavnim vojno, duhovniki obeh strani, pa so prosili "Kristusa" za uspeh. Ko razpade Juga srbski naciji izkoristijo priložnost da ustanovijo davne sanje: veliko Srbijo, tudi hrvatom šine isto v glasvo (v hercegovini). Žrtve so bile strahovite, za dodatek pa srbi, ki več kot 600 let vzdržuje mit o porazu na kosovu, to dokončno tudi doživijo.

Povsem zagotovo je samo eno: če ne ukinemo "institucijo vojne" bo slej ko prej po nas. Ali bomo pričeli sodelovati in se vesti kot Sonce, ki nepristransko greje črne in bele, dobre in slabe, te ale one vere in ukinemo nepravičnost in pohlep, ki ga predvsem izvajamo beli in zahodni pripadniki saj smo odgovorni da na Planetu obilja strada domala milijarda bratov in sester...DA, ljudje rešujemo probleme, ne pa v mojem zapisu omenjeni Posvečenci, oni so, vsak na svoj način pokazali kaj in kako naj počnemo, svoje so opravili, kar se tiče lastnega razvoja, mi smo tisti, ki se bomo sporazumeli, ali pa klavrno propadli...

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
16. 08. 2014 ob 18:43

Ena po Kajuhu:

Očetu

Takrat, ko je prvič ročice razprl,
takrat si v radosti lahno vztrepetal:
Samo da ne bi, nama ne bi umrl!

Takrat, ko na prsih je ženinih spal,
takrat si s ponosom mu šepetal:
Glej, kmalu iz tebe cel fant bo postal.

Postal je tak fant, da bi gore premikal,
nikdar se ni klicu dolžnosti izmikal.
Tako si mu segel poslednjič v roko
in v tebi je tlelo: Da! Vrnil se bo!

Zdaj satelit nosi besede njegove,
prisluhni natanko, da čuješ glasove:
Lepo je, veš, Oče, lepo je živeti,
toda za kar zdaj živim,
ne bi hotel še enkrat vojne začeti.

Zastavica

Svit

Poslano:
16. 08. 2014 ob 20:51

Lepo,

živel Kajuh,

hvala za izmenjavo.

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
17. 08. 2014 ob 10:13
Spremenjeno:
17. 08. 2014 ob 10:14

tvoj zapis me je spomnil na svetovni etos, malo sem pobrskal in našel tole
http://home.izum.si/COBISS/OZ/2011_1-2/html/clanek_00.html

tudi sam bi rajši stavil na posameznike. med linkanimi ni samo Jona problematičen, zato imam dvom v to, kako uspešne so lahko pri teh prizadevanjih religijske korporacije.
ko se zazrem v črede vernikov in njihove poglavarje, vidim predvsem maškarado, kolektivne blodnje, moč in oblast nad ljudmi in njihovo svobodo mišljenja - precej velika cena za udejanjanje pozitivnih vrednot, ki so vsem religijam  skupne.
ateizmu je pa precej težko oz.veliko težje nalepiti ideološkost in razne izme saj gre pri njem predvsem za promoviranje kritičnega in na dejstvih utemeljenega nedogmatičnega mišljenja, v zvezi s čimer pa religije trpijo večjo ali manjšo podhranjenost.


tko da, če bi že kaj prodajal ali pr-opag(it)iral bi to vsekakor bili Lennonova Imagine - no religon in Give peace a chance.

drugače so mi všeč vajini komentarji, pa tudi predelani Kajuh je super.

lpp



Zastavica

Svit

Poslano:
17. 08. 2014 ob 10:28

Hvala tudi tebi, ja Imagine je luč,

bodi dobro.

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
17. 08. 2014 ob 14:34
Spremenjeno:
17. 08. 2014 ob 14:36

Debati primeren članek:)

Ateizem, ki temelji na Küngovem svetovnem etosu, deli univerzalno osnovo filozofskih, religioznih ali družbeno-političnih nazorov, ki univerzalno združujejo z "notranjo avtonomijo človeka, samodajanje zakonov in občutek samoodgovornosti." Univerzalnost pa uspešno deluje, (šele) kadar prihaja iz posameznika (ne iz korporativnih pobud), v zgornjem članku je to predstavljeno kot "univerzalizacija partikularnega" oz. "partikularizacija univerzalnega".  V mojem sistemu to v izhodišču ustreza ozaveščenemu "osebnemu etosu", šele potem to osebno neobremenjeno deliš s svetom oz. kot je to pot  bp ponazoril s Kakuanovim zganjanjem bika v komentarju k pesmi  Karmen:

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/97432/tisina_pise_svojo_pesem

http://1.bp.blogspot.com/_E75hV5u-FJY/S61vakprhNI/AAAAAAAABco/Bnscxku_mkA/s1600/ten+bulls.jpg

Lahko tudi v mitu z obvladovanjem Minotavra ali ranjenega bika v Svitovi pesmi:

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/3669/sanja

Ni pa lahko, (ranjeni) bik v 30 ali več letih kar dosti naserje, potem pa je treba najprej ves zagovedeni drek počistiti iz Avgijeve štale. Preblisk v Nobodyjevi pesmi:

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/97399/skrivnost

Kaj drek, včasih se že žganc zatakne v grlu:)

LPJ.

Zastavica

Svit

Poslano:
17. 08. 2014 ob 16:37
Spremenjeno:
17. 08. 2014 ob 17:08

Primerjava bika iz koride in bika iz  labirinta je. Toreador se kot baletnik suka v areni in elegentno ubije surovo moč, sebičen jaz, (nisem pristaš tovrstnih surovih iger). Minotaver, ždi v središču "zapletov," zase zahteva žrtve, značilno za ego je pričakovanje, da se bo zanj kdo žrtvoval, vendar se on za druge ne bo. Tezej-osebni jaz se odloči terorista pokončati, Ariadna-duša (kraljeva hči) mu da meč in klobčič (zavestne) niti, ki jo odvija, da se  lahko vrne na izhodišče. Ego, kot ena od tridelnih entitet, je nujen, a ni dokončen. Rabim-o avtonomijo in lastno stališče, ko je doseženo mora odpasti, kot odpade rezervoar za dodatno gorivo ko raketa doseže predvideno orbito. Ateizem je v kontekstu svobodne volje in izbire vštet, vendar nima transcendentne presežnosti, je zgolj odskočna deska...

Zastavica

srecok

Poslano:
17. 08. 2014 ob 16:59

tudi kar se tiče religije sem anarhist...nikakor pa ne antichrist...BONG in sveta zombijska cerkev blaženega zvonjenja al kar pač smo

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Svit
Napisal/a: Svit

Pesmi

  • 15. 08. 2014 ob 11:51
  • Prebrano 1312 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 321.03
  • Število ocen: 11

Zastavica