Strah

kako naj vem da dotik je res dotik?

kako naj vem da pravilni poti sledim,

ko ni kompasa?

ni severa

ni juga

maj  ugasne luči

junij razžari vse sledi

kam?

 

ujeti melodijo drugega

postrgati prah vseh let nakopičen v dB spomina in strun

vsaka melodija ni ubran duet

ne želim trgati drugih melodij

ne želijm zadušiti zvoka

da našel bi pravi objem

 

zato zaprem se v škatlico brez zraka

kjer ni melodij

kjer ni zvokov

kjer ni upanja za duet

ker hiram 

umiram

sam

nobody

Poslano:
22. 01. 2014 ob 23:04
Spremenjeno:
23. 01. 2014 ob 04:59

<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]-->

Pozdravljen.

Vprašanja se mi zdijo v poeziji zelo delikatna stvar. Kako ga postaviti, da ne bo obvisel v zraku. Oz. da ne bi izpadla preveč patetično. Mnogo vprašanj lahko prepesnimo v »trditve« - torej v verze, ki konkretno povedo (pa je še zmeraj lahko vprašanje tam). Torej bi ti svetovala, da prve tri verze črtaš, ker imaš v naslednjih treh (ni severa, ni juga, maj ugasne luči) v resnici začetek nekega pripovedovanja.

Potem bodi pozoren – v drugi kitici recimo uporabiš dvakrat zvok. A ni škoda? Pa melodija se ti ponavlja. Lahko bi več privoščil domišljiji.

Toliko zaenkrat.

Lp, Tea

<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Navadna tabela"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style>

Zastavica

nobody

Poslano:
23. 01. 2014 ob 21:26

lep pozdrav Tea,

najprej bi se ti rad zahvalil za komentar in nasvete, vendar se z njimi popolnoma ne strinjam. Vprašanja v pesmih jaz začutim kot dvom, ne vem kako naj vem da je ta ljubezen resnična,... to le pripomore, po mojem mnenju k toku pesmi, poveča strah, zaradi tega ker ne vem in se bojim,....

glede uporabe pesmi in melodije se pa strinjam, da bi lahko uporabil še kaj drugega, bom še premislil pa popravil,

še enkrat hvala

lp,

Nobody

Zastavica

Poslano:
24. 01. 2014 ob 00:41
Spremenjeno:
24. 01. 2014 ob 17:30

Čer.

Nisem mislila, da so vprašanja prepovedana. :)

Govorim o tem, da so vprašanja zelo delikatna stvar. V poeziji. Z njimi lahko porušiš vse, kar si gradil ali pa so ti dejansko v pomoč oz. pripomorejo k dramaturgiji pesmi. Ne bi jih jemala tako samoumevno. Ko se sprašujemo - sledi vprašanje. Hm. Ni nujno. Lahko že s trditvijo ustvarimo dvom - konflikt. 

Pa tudi pri izbiri vprašanja ... kako se ti zdi?

Kako naj vem, da dotik je res dotik?

pa razlika:

Dotik je res dotik?

Ko ni kompasa, ni severa, ni juga. itd.

Mogoče preveč razlagalno deluješ v pesmi. Bom napisala - ne podcenjevati bralca. :) V konkretnem primeru, kakšna je razlika v napisanem? V pomenu napisanega? Se spremeni?

Izzivam z vprašanji. :)

lahko noč,

T



Zastavica

nobody

Poslano:
24. 01. 2014 ob 17:38

lepo pozdravljena Tea

hvala še za natančnejša pojasnila (čeprav se popolnoma še ne strinjam) moram pa temeljito razmisliti,... vendar mi je bolj jasno to kar si mi predlagala. Edino zakaj bi me motila trditev " Dotik je res dotik?" v tej pesmi, je ravno to, da je to še vedno trditev, ni toliko dvoma kot pri vprašanju, ta pesem pa predstavlja tolikšen strah, dvom, da nekako ne morem začutit brez vprašanja... Ne vem, ali se motim? - moram še razmislit

in še enkrat hvala, pri drugih pesmih bom z velikim veseljem uporabljal tvoje nasvete, poleg tega pa tudi hvala zato, da si mi dala nekaj o čemer bom lahko veliko razmišljal...

lp, 

Nobody

Zastavica

modricvet

Poslano:
24. 01. 2014 ob 21:07

Pozdravljen!

Jaz sem Teine opombe razumela tako:

Kako naj vem, da dotik je res dotik? - tukaj je avtorjeva opomba (kako naj vem), ki je v bistvu nepotrebna. Ko bralec bere, se vprašanje pojavi v njegovi glavi.

pa razlika:

Dotik je res dotik? - deluje bolj prečiščeno, zgoščeno, brez balasta.

Enako naprej, ko se avtor sprašuje po smeri.

LP, mcv

(pa nisem tako pametna, da bi sama to pogruntala. Naučili so me na pesniških delavnicah.)

Zastavica

Poslano:
25. 01. 2014 ob 13:55

Ja, modricvet. Tja sem se nagibala. Se opravičujem, včasih imam še probleme s točno razlago tistega, kar mislim. :)

Torej kot je modricvet napisala - bralec prebere pesem in se vprašanje (najbrž) postavi v njegovi glavi. Torej bralec umetniško delo (naj bi) reflektiral v sebi.

In z vprašanjem - kako naj vem, da je dotik res dotik? - tukaj dodajaš precej svoje osebne note. In lahko da se bo bralec zato težje sam našel v tej konkretni pesmi. Ker ne nagovarjaš njega, ampak sebe. Ravno zaradi stavka - kako naj vem. 
Bralcu bi bilo zadostno, če bi napisal -
Dotik je res dotik?
Razbremeniš ga svojega doživljanja.

In tukaj se spet odpira vprašanje. Koliko pa lahko dodajam svoje osebne note v umetnosti, konkretno v poeziji?
Doživljanje je seveda tvoje, moje oz. vsak dojema stvari na svoj način in zato so ta doživljanja žlahtna.
A vendar - ko pišemo, ne pišemo samo zase (govorim o poeziji, ki se jo objavi).
Torej ko pesem objavim, ta ni več samo moja. Namenjena je nekomu - bralcu. Zato je vedno dobro imeti delček misli tudi na bralcu. 
Ker je potem pesem tudi lažje dostopna nekomu.
In hkrati se po drugi strani ne preveč opirati na bralca, ker potem lahko ne izhajam več iz sebe. In nastane delo, ki ni pristno.

Krogotok bi rekla, je to vse skupaj. :)
Te nianse, ki so na prvi pogled absurdne. A ravnovesje pravijo, da je najboljše in najtežje doseči. To je pa izziv umetniku?

Upam, da sem razumljiva in da nisem preveč zašla. :)

lepo soboto,
Tea

Zastavica

nobody

Poslano:
25. 01. 2014 ob 15:13

lepo pozdravljeni Tea in Modricvet,

zelo sem vama hvaležen za to dodatno razlago, ki mi je še bolj razjasnila vajine nasvete,  vendar še vedno nisem prepričan, oz. bolje rečeno, kako vem, kdaj je preveč, in kdaj premalo osebno?... Pri tej pesmi ne vidim da bi bilo preveč, mogoče ravno zato ker sem jo sam napisal, ne vem?... ampak a ne ko bere bralec to vprašanje, se on sprašuje, ne sprašujem se jaz,... ker je on ta prva oseba ednine, ko jaz berem pa sem jaz ta oseba,... meni se zdi da to ravno približa pesem bralcu,... nevem,...

res je da sem mlad pesnik, mogoče svojeglav, vendar res želim razumet zakaj je nekaj tako kot je, oz. zakaj je bolje, ker samo tako bom lahko to tudi pravilno uporabljal,...


hvala, še enkrat

in lep pozdrav,


Nobody

Zastavica

Poslano:
25. 01. 2014 ob 20:36
Spremenjeno:
25. 01. 2014 ob 22:51

Hm.

Bom poskusila drugače.

Pesem je vedno osebno izpovedna. Tudi če ni v prvi osebi, tudi če ni o nas samih oz. lahko pišemo o nekom drugem, a so tudi naša opažanja vedno prisotna.

Gre se za patetiko (pretiranega čustvovanja).

Recimo pesmi z ljubezensko tematiko. Hitro lahko preidemo v kliše. - Kako te ljubim, že ptički žvrgolijo. Čemu si vsa hladna do mene? Tvoja ljubezen me je ubila itd. Besedne zveze, ki so že prežvečene. In ne delujejo sveže. - Tak se mi zdi tudi začetek tvoje pesmi.

Vse zgodbe so bojda že napisane. Kako jih povemo, je pa druga stvar. Vsak doživlja ljubezen drugače, strah, smrt ... Torej nam je to lahko v korist. Naša čustva in doživljanja so nam lahko super orodje za ustvarjanje. 

No, nisem te hotela v ničesar prepričati. Pesem je tvoja in lahko počneš z njo karkoli hočeš. :)

Če ti ne klapa z mojim videnjem, ni nič narobe. Vsak bi najbrž komentiral drugače. Na tebi je, da vzameš, kar misliš, da je dobro. In če misliš, da ni dobro, potem ovrzi. :)

lp, Tea



Zastavica

nobody

Poslano:
25. 01. 2014 ob 22:52

Tea,

hvala, bom premislil


lp,

Nobody


Zastavica

Komentiranje je zaprto!

nobody
Napisal/a: nobody

Pesmi

  • 22. 01. 2014 ob 21:02
  • Prebrano 924 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 126.08
  • Število ocen: 6

Zastavica