Forum

Vitezinja Evropskega pesniškega turnirja 2013 je Senka Marić-Šarić iz BiH

Iz založbe Pivec so sporočili rezultate Evropskega pesniškega turnirja.

EU pesniški turnir

"Na tretjem Evropskem pesniškem turnirju v Mariboru je strokovno žirijo najbolj prepričala pesem Dobro je, prvič se je zgodilo, da smo dobili vitezinjo in prvič, da je strokovna žirija bila istega mnenja kot občinstvo.

Mariborska Založba Pivec je izvedla tretji Evropski pesniški turnir, mednarodno nagradno tekmovanje za najboljšo neobjavljeno pesem v sodelujočih državah, na katerem so se pomerili zmagovalci nacionalnih izborov iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Italije, Slovaške in Slovenije. Na tej svojevrstni pesniški »evroviziji« so sodelovali 

Renate Aichinger (Avstrija)
Senka Marić-Šarić (Bosna in Hercegovina)Nemiri (Hrvaška)
Mirjana Mrkela (Hrvaška)
Zsolt Szalai (Madžarska)
Marco Bellini (Italija)
Ivona Pekárková (Slovaška)
Lucija Mlinarič (Slovenija)


Tretji Evropski pesniški turnir je potekal v soboto,16. novembra 2013, ob 19. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor. Povezovala sta ga Katja Šulc in Nino Flisar. Na začetku sat pozdravna govora imela predsednik Društva slovenskih pisateljev, Veno Taufer, in direktorica založbe Pivec, Milena Pivec. Za tem se je, kot to veleva protokol predstavilo vseh 7 finalistov (zmagovalcev nacionalnih izborov). Avtorji so svoje pesmi brali v izvirnih jezikih, prevode pesmi pa sta brala pobudnica turnirja, Zora A Jurič, in dramski igralec Nejc Ropret. Prireditev sta z glasbo popestrila Vasko Atanasovski in Dejan Lapanja. 

Vrhunec večera pa je bila seveda podelitev obeh nagrad. Občinstvo je največ glasov namenilo pesmi Dobro je bosansko-hercegovske pesnice Senke Marić-Šarić, istega mnenja je bila tudi mednarodna strokovna žirija v sestavi Ferida Duraković (Bosna in Hercegovina), Andrej Brvar (Slovenija) in zmagovalec leta 2011 Győző Ferencz, ki ji je podelila naziv vitezinje Evropskega pesniškega turnirja 2013, zmagovalka je ob laskavem nazivu v trajno last prejela še kovano vrtnico, simbol pesniškega viteštva, ki jo ji je podelil lanskoletni vitez Franci Novak, in denarno nagrado v višini 1000 evrov, ki mu jo je podelila predstavnica organizatorja Milena Pivec, direktorica Založbe Pivec. Vseh 7 finalnih pesmi, vključno s prevodi v vse jezike sodelujočih držav in angleščino so pri Založbi Pivec izdali v zborniku, ki ga je prejelo v dar občinstvo na finalu, distribuiran pa bo tudi v vseh sodelujočih državah.


Evropski pesniški turnir 2013 pa še ni zaključen, tudi letos je namreč sestavljen iz treh dogodkov, prvi revijalni turnir v Sarajevu je bil izveden 26. oktobra, 7. decembra pa bo Evropski pesniški turnir gostoval v programu Evropske prestolnice kulture Košice 2013 in bo tako edini dogodek mariborskega EPK, ki bo svoje mesto našel na kateri od letošnjih evropskih prestolnic kulture."

Vir: Facebook stran Založbe Pivec

 

Komentiranje je zaprto!