Forum

Pesem si 2013, Trubarjeva domačija

DSC_0229

Vsako leto se člani portala, uredniki in avtorji izbranih pesmi zberemo na srečanju na Trubarjevi domačiji na Rašici ob izidu letnega zbornika. Pesem si 2013 prinaša pesmi 80 avtorjev ter obsega skoraj 300 strani. Letošnji program srečanja je bil zanimiv in krajši kot običajno, saj smo predstavili pesmi izbrancev letnih časov (pesmi odsotnih avtorjev sva prebirala Ana Porenta in Gregor Grešak), prisotne so nagovorili tudi uredniki Lidija Brezavšček, Lucija Mlinarič in Peter Reznam, ki je poudaril pomen Pesem si kot trdnega in vzpenjajočega se vznožja pesniške piramide. Svoje pesmi so prebrale Murka Kristan, Majda Kočar, Ivanka Kostantino, Irena Kus, Jure Drljepan, Veronika Šoster, Ernestina Lea Kos ter Silvana Orel Kos, ki je tudi prestavila dopoldansko športno udejstvovanje članic Pesem si.

Dve trojki sta se namreč udeležili Teka trojk v Ljubljani. Tekačice Irena, Lucija, Silvana, Evelina in še dve so nosile majčke, ki so imele na hrbtu odtisnjene verze, ki so nastali na formuski temi ob vabilu na tek in soustvarjanje »tekaških« pesmi.

Posebno noto je prireditvi dala tudi uglasbena poezija. Projekta se je lotila Glasbena šola Ribnica že lani, v sklopu natečaja V iskanju identitete, ki ga je razpisala Knjižnica Miklova hiša iz Ribnice. Za izid zbornika pa so poleg pesmi mladih ribniških avotrjev uglasbili tudi pesem Lidije Brezavšček Pasja uspavanka s čelom, kar je bila za mlade glasbenike premierna izvedba, za avtorico pa veliko prijetno presenečenje. Pesem je uglasbila Anamarija Pelc (mlada violinistka), poleg nje so jo izvedle sopranistka Mojca Šilc, violončelistka Ema Mrhar in učiteljica klavirja Darja Brcar, ki je bila tudi mentorica kompozicije. V čudovitem glasbenem programu so nastopile tudi flavtistka Neža Lesar in Žana Rus, ki igra harmoniko. Ob koncu smo vse omenje ter tudi mentorici Ksenijo Abramovič Grom in Slavico Marinkovič vsi prisotni nagradili z velikim aplavzom in novimi zborniki Pesem si 2013, za katerega pesmi verjamemo, da bodo lahko navdihovale mlade glasbenike k novemu ustvarjalnemu snovanju v prihodnjem letu. Za pomoč pri izidu knjige velja zahvala tudi občinam Dobrepolje, Ribnica, Sodražica in Velike Lašče ter tiskarni Medium iz Žirovnice.

Pesem si je srečanje, na katerem ne gre brez presenečenj, prvo smo doživeli ob prihodu knjig iz tiskarne, saj so platnice zbornika letos v črno beli barvi, na koncu prireditve smo na pobudo tekačic na mini simpatični dražbi prodali 4 majčke s pesmimi in si pokrili nekaj stroškov prireditive, na druženju v Galeriji Skedenj, ki je sledilo uradnemu izidu zbornika, pa so nas člani portala presenetili z rojstnodnevno tortico za Pesem si s 6 svečkami.

Prisrčno, doživeto, globoko doživetje, ki bo ostalo v spominu do naslednjega snidenja v naslednjem letu. A do Trubarja je še daleč in vmes se bomo podali na turnejo po različnih koncih Slovenije, z različnimi pesniki in koncepti prireditev - šušljali smo že o Ozeljanu, dobrodošle tudi ideje od drugod. Hvala vsem, ki ste bili z nami in sprejeli poezijo z odprtimi rokami.

 

malenapetka

Poslano:
14. 05. 2013 ob 12:13
Spremenjeno:
16. 05. 2013 ob 22:35

Lepoooo,

Pa pridite kdaj v Benečijo -mi smo tudi tu:-) 

Zastavica

Miro :

Poslano:
14. 05. 2013 ob 13:55
Spremenjeno:
14. 05. 2013 ob 13:56

Čestitam vsem

Zastavica

tomi

Poslano:
14. 05. 2013 ob 17:17

Tudi jaz iz dežele vzhoda, odkoder se voda DONAT in gora Donačka vidi, se pridružujem čestitki srečanju na RAŠICI.

Lep pozdrav Tomi

Zastavica

Lea199

Poslano:
14. 05. 2013 ob 22:18
Spremenjeno:
18. 05. 2013 ob 06:46

Hvala za ves trud!

Program je bil čudovit, od nagovora, glasbe, do branja.

Tudi druženje je tisto, kar mi vedno veliko pomeni. Srečala sem stare prijatelje, spoznala nove, pogrešala nekatere za katere sem upala, da jih ponovno vidim.

Veselim se srečanja v Ozeljanu. 

Lp, Lea

Zastavica

Gerd

Poslano:
17. 05. 2013 ob 08:14
Spremenjeno:
18. 05. 2013 ob 06:46

Rumeni dotiki

 

V minljivem zvoku dneva

je Trubarjeva domačija

večnost,

poganja ga milina.

 

Sprehajam

se skozi tihe poglede,

ki se priplazijo za mano

in z zamikom se naseljujejo.

 

V muzeju z odtenkom

skrivnosti, odmeva sproščenost,

ki skozi glasbo

še bolj pomirja,

interpretacije pesmi

so kot rumeni dotiki

s težo sonca.

 

In ko lovim  ta občutja,

sem lažja kakor dih.

Zastavica

modricvet

Poslano:
20. 05. 2013 ob 20:52
Spremenjeno:
21. 05. 2013 ob 12:51

Vse lepo in dobro. Ni me bilo zaradi družinske obveznosti.

Škoda pa je (za vse objavljene avtorje), ker je v COBISS-u kot edini avtor navedena urednica Lidija Brezavšček. (Kakor sem omenila že lani, pri JSKD in Mentorju za zbornike V zavetju besede znajo za uradni katalog publikacij korektno navesti vse avtorje in njihove naslove, čeprav jih je veliko).

LP, modricvet

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
20. 05. 2013 ob 22:10

Modricvet hvala za podporo.

Pesem si 13 ni revialna ampak je knjižna objava, zato to žal ni možno. O globljih razlogih zakaj je temu tako in kdaj se bo, če se bo spremenilo, tukaj ne bi želel diskutirati, ker to ni tema objave. 

Zastavica

brezno

Poslano:
21. 05. 2013 ob 05:20
Spremenjeno:
21. 05. 2013 ob 20:48

yes za organizatorje oz. uredništvo.

Glede ostale solate pa, ni mi čisto jasno, zakaj ste samo mene vprašali za soglasje k objavi. Seveda sem se strinjal.

Tak mimogrede, malo za hec pa še, kako prikladne vzdevke imamo nekateri na tem portalu, mislim: brezno, malena ... crying

lp, b.

 

Zastavica

modricvet

Poslano:
21. 05. 2013 ob 13:35
Spremenjeno:
26. 05. 2013 ob 20:27

Gregor: "Pesem si 13 ni revialna ampak je knjižna objava, zato to žal ni možno. O globljih razlogih zakaj je temu tako in kdaj se bo, če se bo spremenilo, tukaj ne bi želel diskutirati, ker to ni tema objave."

Pesem si 13 je zbornik, vsaj tako pravi COBISS, letošnja številka revije je 7. po vrsti. Res pa je, da ima ISBN (ne ISSN kot periodika) in zvrst ni časopis ampak poezija. Morda res ni mogoče navesti vseh avtorjev, a to težko verjamem, saj obstaja rubrika "ostali avtorji".

Druge rubrike, ki bi bila v zvezi z zbornikom Pesem si 13, na forumu nisem zasledila.

Brez zamere, moji nameni so čisto egoistični, brez sprenevedanja: če vpišem svoje ime in priimek kot avtor pri iskanju v COBISS-u, bi želela, da se prikažejo vse publikacije, v katerih je objavljeno kaj mojega. Verjamem, da nisem edina s takšno željo. Gre za vodenje osebne bibliografije (za zanamce - dokument / sled, ki jo človek pusti na svetu tekom svojega kratkega življenja).

Še eno vprašanje: zakaj se izid zbornika ne objavi na strani Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti, pod čigar 'okriljem' deluje portal pesem.si? Zadnji zbornik, ki je tam objavljen, je Pesem si 09 (vsaj tam so navedeni vsi avtorji). Zavod naj bi spodbujal ustvarjalnost in tudi to, da se rezultati te ustvarjalnosti pokažejo ljudem.

Rada bi se tudi zahvalila portalu in vsem, ki ga kreirajo, za resnično spodbujanje (moje) ustvarjalnosti, ker brez vas ne bi ustvarjala niti četrt toliko kot sedaj. Veliko ste me naučili in znatno prispevali k moji literarni dejavnosti. smiley

LP, modricvet

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
21. 05. 2013 ob 20:48
Spremenjeno:
26. 05. 2013 ob 20:30

Res pa je, da ima ISBN (ne ISSN kot periodika) (mcv)

Ja, točno to je to.

Glede strani ZRU: ja, je zanemarjena, ker dajemo prednost porjektu pesem.si Potrebna je prenova sistema, za katero ni časa. Zadnje objave na tej strani datirajo v 2011. Zavod za razvijanje ustvarjalnosti namreč nima zaposlenih oseb, ker si jih ne more privoščit.

Ko dopoldne delaš v službi, popoldne se trudiš, da si z družino, zvečer pa do poznih ur urejaš portal pesem.si, in organiziraš  kup stvari, se ob takih očitkih počutiš kot maratonec, ki ga na cilju zmerjajo, ker se ni smehljal in mahal gledalcem.

Sicer pa razumem tvoje želje in tudi sam želim, da bi bilo cel kup stvari bolje urejenih. Verjamem tudi, da kdaj bo, sicer bi že obupal in vse skupaj zaprl.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
21. 05. 2013 ob 21:01
Spremenjeno:
22. 05. 2013 ob 17:54

Gregor, mi smo s tabo!smiley

Zastavica

Lea199

Poslano:
21. 05. 2013 ob 21:29
Spremenjeno:
22. 05. 2013 ob 17:54

Še enkrat bi se tu zahvalila, pa ne samo za srečanje in zbornik, ampak za vse; ocenjevanje, nasvete in ne nazadnje prijaznost.

Vse to mi/nam dajete. Zato, da smo člani foruma pesem.si, ne plačujemo nobene članarine.

Lp, Lea 

Zastavica

Gerd

Poslano:
21. 05. 2013 ob 22:03
Spremenjeno:
22. 05. 2013 ob 17:54

Tudi jaz se pridružujem Lei, hvala za vse,

lp, Karmen

Zastavica

Marko Skok - Mezopotamsky

Poslano:
26. 05. 2013 ob 15:21

Uf, mene pa še vedno zanima kdo sta bili skrivnostni tekačici ; ))))

Srečanje pa je bilo sladko in kot vedno prekratko : ))))

 

Lp; Marko

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
09. 07. 2016 ob 22:42
Spremenjeno:
09. 07. 2016 ob 22:42

Spoštovana Ana,

zanima me, če obstaja kakšna moja slika s prireditve, rada bi jo dala gor,

da ne bom izpadla še naprej kot kakšen duhec brez skeleta... .

Lahko je bilokatera prireditev in da ni najhujša slika, najraje bi od srečanja

pri Trubarju, ne vem pa več katero leto je to bilo.

Hvala ti za ponovno pomoč.

Lep večerni pozdrav,

Irena,hope

Zastavica

Komentiranje je zaprto!