Forum

Senada Smajić: KIBELA

 

    Milan Novak

    

    »Si zdaj ponosna name?«

 

     Senada Smajić: KIBELA

     (MARIBORSKA LITERARNA DRUŽBA; Maribor, 2011)

 

 

    Presunljivo!

    Pesmi z izjemno bogatim besediščem. In neposredno bolečino. Globoko zakoreninjeno trpljenje, ki izvira že iz mladosti (MED   SKORJAMI NEDELJSKIH KOSIL), je brez milosti do same sebe in neposredno predano zrklom bralcev. (Očesna anatomija in razčlenjevanje telesa nasploh, je iz nekih razlogov avtorici zelo blizu.) Senada Smajić na mističen način samo sebe predstavi kot žrtev, izbranko za lepljenko nesreče. Temu je zelo predana in na nek način sprejema to poslanstvo. S štetjem korakov, obratov, stopnic, stopnjuje obrednost.

Pesmi v sodobnem prostem verzu se nagibajo v obliko prozne pesmi, kar govori o tem, da Senadi beseda zelo dobro teče. Njeni izrazi čustvenosti se mešajo s sunki surovosti, kar daje podobam v njenih pesmih svojstven odtenek. Slike, ki jih tako sestavlja, so zavite v na videz realna okolja, vendar pozorno branje razkrije imaginarnost njenih pokrajin.

Senada vstavlja svoje telo v tančico skrivnosti Kibele ovito okolje. Po kosih. In se nam odkriva le toliko, da zmoremo videti njene občutke. Proti koncu zbirke prehaja v trpko in pikro kritičnost do družbe. Tudi uporniško. In kot da ji je zmanjkalo sape za zadnje metre teka, končuje zbirko v duhu sprave s samo seboj. Ali pa Senadi prav lucidnost resnice (MIR), do katere se vendarle dokoplje, pokaže, da pravzaprav ne izbiramo, ampak sprejemamo. Ali pa ne.

 

 

Ana Porenta

urednica

Poslano:
13. 05. 2013 ob 21:37
Spremenjeno:
08. 08. 2013 ob 13:14

Milan, zanimiv, poglobljen pogled v Kibelo, prepričana sem, da bo Brezi zelo všeč, vendar je zdaj nekaj časa ne bo v Sloveniji ... k sreči pa napisano ostane. Hvala ti, tudi jaz Kibelo zelo priporočam. Če jo boste brali zres, vas bo zasegla Senadina simbolika in vam ne bo dala miru, dokler se ne pogreznete vanjo, in ne boste mogli proč in včasih bo zelo bolelo, a bo očiščujoče.

Lp, Ana

Zastavica

breza

Poslano:
08. 08. 2013 ob 13:17
Spremenjeno:
14. 08. 2013 ob 20:22

... Sem, Milan, zelo ponosna sem natewink!

Upam, da nikoli ni prepozno za iskreno zahvalo za čas, ki si mi ga podaril. Oprosti, bila sem dalj časa odsotna in brez možnosti internetne povezave. Hvala ti, počaščena sem, resnično sem počaščena tvojim doživetjem Kibele!

Tudi tebi hvala, draga Ana!

Lp, breza

 

Zastavica

Komentiranje je zaprto!