Rišem

Rišem zračne meje
umetne bregove
ki jih ni
samo slutite jih dihate

Rišem
in si domišljam
da je red
nad noro vrtečo kroglo
na kateri stojim v svoji glavi

 

 

                                  Med zidovi sem zrasla
                                           znajdem se
                                    v labirintih in ne
                                  v neskončni praznini
                                                 ki je

Vse je jasno
otroku v stajici
v vrtu začrtanih meja

Gradim jih.
Da se ne ujamem
v praznino.

Beatrice Reiniger

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
08. 05. 2013 ob 06:36
Spremenjeno:
08. 05. 2013 ob 22:33

Beatrice, dobra "risanka", ki prepreda prostor, da bi bil presežen horror vacui. Človek najlaže funkcionira na način, v katerem je zrasel, odkar so ga prvič postavili v jasno izčrtano stajico, jasli ...

Zmoti me pesem na levi

Rišem

  • da bi bilA načela
  • da bi bileE ovire
  • da bi bilI zadržki
  • da bi bilO lepše
  • U ?

Deluje mi odvečno - glede na preostale zarisane dele pesmi. Lahko jo sicer filozofsko, programsko razumem kot skoraj grozljivi presežek želje po vzpostavljanju reda: ko je vse urejeno, ampak zaradi tega ni nič lepše. Ampak kaj vem jaz:

Vse je jasno
otroku v stajici
v vrtu začrtanih meja

Lp, Jupiter!

Zastavica

ius

ius

Poslano:
08. 05. 2013 ob 13:51
Spremenjeno:
08. 05. 2013 ob 22:33

Zdi se mi dobro napisano. Vedno si postavljamo neke meje, tudi kadar si jih mogoče ni treba postavljati. Samo, da bi bili samoglasniki, mogoče vzklik U, tudi na račun soglasnikov. Zdaj otrok tudi mnogi ne dajejo v stajice, se je pa zato z njimi treba več ukvarjati. Mislim, da je boljše tako in otrok prej pride do kakšnih spoznanj. Stajica je pa lahko dobra prispodoba za kaj, ker se je kdo tako navadi, da še kasneje deluje kot iz stajice.

Bravo Beatrice.

Lp ius

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
08. 05. 2013 ob 21:59
Spremenjeno:
08. 05. 2013 ob 22:33

Pesem mi je všeč, naslanja se na prvinsko omejenost, ki je varnost in h kateri težimo, da ne bi zdrsnili v praznino. Tudi mene zmoti tisti aeiou del, ki bi po moje bil čisto OK v kakšni novi pesmi, v to pa vnaša neko motnjo, ki bi bila učinkovita v primeru, da bi ponazarjala praznino. Razmisli in preberi obe verziji ( z in brez tega dela) - kaj pesem dobi / zgubi?

Lp, Ana

Zastavica

Beatrice Reiniger

Poslano:
08. 05. 2013 ob 22:33
Spremenjeno:
08. 05. 2013 ob 22:33

Jupiter, hvala za komentar, morda imaš prav, da zmoti. In ja, mislila sem ta del kot vzpostavljanje reda, kar je precej nasilno (in tudi nemogoče) početje. No, kaj sem mislila niti ni več pomembno, ker bo šel ven. smiley

Ius, hvala, stajice niso nujno dobesedne - tudi če so otroci zaprti v stanovanje, je to neke vrste stajica, le stene so drugačne in noter je več prostora. Tudi parki imajo ograje in nemogoče je, da bi bili zares svobodni. Nazadnje omejujejo sami sebe (ograja je tudi telo) - ker imajo samo omejeno možnost, do kam lahko pridejo, kje se lahko gibajo v določenem času. Da ne rečem da za življenje potrebujejo težnost, torej ne morejo kakor se jim zdi skakati po vesolju, haha. laugh Vse je isto, stvar je samo v tem, kam postaviš mejo. Tako kot veganstvo in rastline.

Urednica, hvala, ker ste mi pomagali pri odločitvi. Mi je bil pa simpatičen tisti Ubogi U, ki nikamor ne paše, tako da mogoče res napišem še eno.

Pozdrav vsem, Beatrice

 

Zastavica

ius

ius

Poslano:
09. 05. 2013 ob 11:03

Aha, že tako nas z vseh strani omejujejo, potem naj bi se pa še sami.
Svobode pa itak ni, samo če malo pomisliš. Če ne skačemo po vesolju,
pa lahko po zeleni travismiley

Lep pozdrav. ius

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
09. 05. 2013 ob 13:01
Spremenjeno:
09. 05. 2013 ob 14:45

Ius, vidim, da te ta tema širše iritira. Če urednik (ali kdo drug) predlaga kot pozorni in kritični bralec izboljšave že tako dobre pesmi, to ni omejevanje svobode, kvečjemu širjenje obzorij. Vsaj jaz gledam na to tako. In konec koncev se mora avtor sam odločiti, če želi kaj upoštevati ali ne. 

Lp, Ana

Zastavica

Beatrice Reiniger

Poslano:
09. 05. 2013 ob 19:40

O, hvala za podčrtanko! smiley
Ius pa, ugibam, ni mislil, da bi me uredniki omejevali, jaz sem razumela, kot da je odgovoril na temo pesmi (recimo starši so nas omejevali s stajicami, potem si pa še sami postavljamo meje). Mislim, da je pesemsi tu zato, da se o napisanem pogovarjamo: jaz sem prav vesela, kadar dobim kakšen uredniški komentar! V redu je, če mi pokažete, kje sem zgrešila, tako se človek nauči. Z večino predlogov se tudi strinjam. Če mi ta način ne bi bil všeč, seveda ne bi pesmi tu objavljala. smiley
Torej hvala še enkrat in lep pozdravček obema,  Beatrice

Zastavica

ius

ius

Poslano:
09. 05. 2013 ob 20:06

Ana, očitno si me narobe razumela. Sploh nisem pomislil pri komentiranju na urednike in, da bi koga kaj omejevali. Nasveti so dobrodošli in nič ne šinfam čez urednike. Mislil sem na vsebino pesmi, tudi omenil sem stajico in tudi soglasnike in samoglasnike. Mi je res žal, da si tako razumela, kot jaz nisem mislil. Seveda se pa s teboj popolnoma strinjam o širjenju obzorij, mogoče upoštevanje še kakšnega vidika, da je to zelo koristno in tudi dobrodošlo avtorju.

Lp ius

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
09. 05. 2013 ob 21:27
Spremenjeno:
09. 05. 2013 ob 21:35

Opravičujem se za napačno razumevanje tvojega komentarja, Ius, drugič bom raje najprej preverila, če morda nisem napačno razumela ... Potem je pa vse v redu in lp obema,

Ana

Zastavica

ius

ius

Poslano:
09. 05. 2013 ob 21:43

No, saj se vse da razjasniti in ni kaj hudega. Je pa boljše, da si omenila, kako si razumela kot da ne bi in bi me brez potrebe videla v slabi luči.
Me res veseli, da ni nepotrebne napetosti.

Lep pozdrav. ius

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Beatrice Reiniger
Napisal/a: Beatrice Reiniger

Pesmi

  • 07. 05. 2013 ob 22:27
  • Prebrano 1246 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 500.13
  • Število ocen: 14

Zastavica