Pisava

Samo dva od mojih šestih moških

bi lahko dosegla slavo Jamesa Joycea.

Ostali bi se znašli v antologiji

trubadurske lirike.

Samo enemu bi dala tiskati

     ponatis

na moj trebuh, zadnjico in stegna,

še preden  sem  zapila oblake.

      Nič v robove,

vmes utrinek, suha solza.

        Nič je celota.

Nazadnje je pesem tvoja pisava. 

modrina

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
24. 04. 2013 ob 01:28

Pozdravljena,

zanimiva perspektiva pogleda na bivše zveze, čeprav me zmoti "mešanje" prispodob s pisavo (kot nekaj "grafološkega") in literarnimi prvinami (pisatelj, trubadurska lirika).

Še popravka: Joyce - Joycea in na koncu verza Nič v robove manjka vejica.

In vprašanje: je zadnja pika v pesmi namenoma "sama" (torej nestična)?

Lep pozdrav,

Kerstin

Zastavica

modrina

Poslano:
24. 04. 2013 ob 08:53

Hvala za opozorilo na slovnične napake. To mešanje grafoloških in... pa ne razumem, kaj si s tem mislila. Človek se ti zariše pod kožo, zapiše, postane tvoj najljubši pesnik, umetnik, ljubimec. Če si nekaj ponovno želiš, je lahko ponovitev, ponatis... kar nima veze z grafološkim. LPN

 

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
24. 04. 2013 ob 15:40

Ja, ko rečeš "zapiše", je drugače kot "pisava". Z "grafološkim" sem hotela ponazoriti to razliko, češ, pisava kot nekaj "tehničnega", torej grafomotorična spretnost zapisovanja črk, številk, simbolov itd., lepa pisava, grda pisava, vadimo pisavo, učimo se pravilne/lepe pisave ... Zapisal si se vame kot sonet, na primer; ne bi pa rekla: tvoja pisava je sonet. To je tisto, kar me je zmotilo.

Zastavica

modrina

Poslano:
24. 04. 2013 ob 21:57
Spremenjeno:
24. 04. 2013 ob 22:49

Draga Aleksandra,

izraz pisava ima veliko pomenov in kot vsaka druga beseda, se lahko simbolično uporablja. Npr. že leta obstaja na RTV oddaja Pisave, ki je literarna oddaja in nima veze z grafološkim. Kar se literarnih prvin v literaturi tiče, jih je že Prešeren uporabljal (V spomin Valentinu Vodniku npr., Le čevlje sodi naj Kopitar, Sonet naj novi se Slovencem vije)... da ne naštevam stoletja poezije naprej. Predlagam, da vzameš v roke Uroša Zupana in druge sodobnike, ki pišejo refleksije in reciklaže. Lepo bodi in se kmalu vidimo. LPN

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
25. 04. 2013 ob 01:15
Spremenjeno:
25. 04. 2013 ob 09:56

Aha, bralec mora razumeti, da v prenesenem pomenu pisava lahko pomeni več od tega, kar ji pripisuje SSKJ oz. "nevtralna raba". Prenos metaforike pisava >> dejansko literarno delo je pravzaprav fina reč, kot omenjaš naslov RTV-oddaje in vsebino, a morda bi si zaslužil "podrobnejšo obdelavo" že zaradi svežine metaforike in možnosti, ki jih nudi. V isti sapi moram, vidim, pojasniti svoj prvi zapis, ker ni bil prav razumljen: mešanje prispodob s pisavo s prispodobami z literarnimi prvinami, to sem mislila (samo da nisem ponovila "prispodob"). Kot si pojasnila, gre torej za prenos oz. širitev pojma pisave na prav to, torej na literarne prvine, torej v bistvu ne gre za mešanje prispodob z dveh različnih (čeprav povezanih) področij ... če "pisavo" razumemo v tem širšem oz. metaforičnem smislu. Ah, v živo bi debata tekla verjetno bolj razumljivo. Glede na vse povedano/razloženo se mi zdi, da je tale širši oz. manj ustaljeni pomen "pisave" tako močan, da bi bilo super graditi dalje s tega vidika (npr. beseda - ne kot jezikovna enota iz glasov, temveč kot cel roman, celotna pesem, celo človek; ali črka: ne kot grafični simbol za glas, temveč delec zgodbe, delec človeka ipd.). To je le moje razmišljanje, no, pa vseeno hvala za nasvete. Brez ogromnih količin prebranega (tudi sodobnikov, tudi Zupana) bi morda razmišljala drugače in še bolj drugače.

Lp,

K.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

modrina
Napisal/a: modrina

Pesmi

  • 23. 04. 2013 ob 15:05
  • Prebrano 1498 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 304.98
  • Število ocen: 10

Zastavica