Forum

Znanih 12 FINALISTOV PESNIŠKEGA TURNIRJA 2013

Po dveh polfinalonih turnirjih smo dobili 12 polfinalistov, ki se bodo 20. aprila v Mariboru na finalu potegovali za naziv vitez/vitezinja poezije.

 

Založba Pivec je svojima soorganizatorjema KUD Kentaver iz Ljubljane in Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda izpeljalo polfinalna Pesniška turnirja 2013. Gre za literarno prireditev s trinajstletno tradicijo, na kateri se izbira najboljša neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu.

 

Na prvem polfinalnem nastopu v Ljubljani se je v četrtek, 4. aprila 2013, pomerila prva dvanajsterica polfinalistov Pesniškega turnirja 2013. V prijetnem vzdušju hostla Celica so se svojimi pesmimi predstavili Nina Ditmajer, Marko Elsner Grošelj, Danca Križanič Müller, Tanja P. Hohler, Breda Pugelj, Jana Putrle Srdić, Dušan Šabić, Vesna Šare, Denis Škofič, Jan Šmarčan, Manja Šturm Dolinšek in Štefan Titan.

 

Na drugem polfinalnem nastopu v Šmartnem v Goriških brdih pa se je v soboto, 6. aprila 2013, pomerila še druga dvanajsterica polfinalistov Pesniškega turnirja 2013. V prijetnem vzdušju srednjeveške vasice Šmartno in njene hiše kulture so se svojimi pesmimi predstavili David Bandelj, Petra Bauman, Dani Bedrač, Bernarda Jelen, Simona Kopinšek, Petra Koršič, Lucija Mlinarič, Patricija Peršolja, Sara Remžgar, Ida Semenič in Katjuša Trampuž. Polfinala pa se žal ni udeležil izbrani Franjo Frančič.

 

Prireditvi sta povezovala Zora A. Jurič, pobudnica turnirja, in Nino Flisar, urednik Založbe Pivec. Z odličnimi interpretacijami svojih pesmi se je na obeh turnirjih zvrstilo 23 pesnikov. Ljubljansko prireditev sta z glasbo popestrila duo Koza Riba s svojim lirično etno/jazz glasbo, v Goriških brdih pa sta prisotne s tangom razveseljevala Vesna Zornik (Katalena) in harmonikar Marko Brdnik. Prisotni pa so bili tudi člani strokovne žirije Borut Gombač, Irena Novak Popov in Zoran Pevec. Na obeh prireditvah se je zbralo na vsaki okrog 100 ljubiteljev poezije.

 

Strokovna žirija je v finale na vsakem polfinalu izbrala štiri pesnike, dva pa občinstvo z glasovanjem. V Ljubljani je žirija izbrala Marka Elsnerja Grošlja, Danico Krizanič Müller, Tanjo P. Hohler in Bredo Pugelj; v Goriških brdih pa Davida Bandlja, Simono Kopinšek, Lucijo Mlinarič in Katjušo Trampuž. Občinstvo je v Ljubljani finale izglasovalo v finale Nino Ditmajer in Štefana Titana, v Goriških brdih pa Petro Koršič in Petro Bauman.

Finale bo v soboto, 20. aprila 2013, v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Strokovna žirija bo razglasila viteza/vitezinjo poezije, ki bo prejel/-a finančno nagrado 700 €, ročno kovano vrtnico in knjižno nagrado. Svojega zmagovalca pa bo izbralo tudi občinstvo z glasovanjem. Zmagovalec/zmagovalka bo zastopala Slovenijo na Evropskem pesniškem turnirju.

 

Komentiranje je zaprto!