Haiku 703

na pragu noči
nebo vpleta sončno nit
v zimski ornament

Lea199

Lea199

Poslano:
18. 01. 2013 ob 23:32
Spremenjeno:
18. 01. 2013 ob 23:39

Ne dovolim si ga vzeti, moj je. :)

Lp, Lea

 

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
19. 01. 2013 ob 10:22

v bistvu je haiku 703 enak kot  702, vsaj meni deluje isto, zato izberem tega, pričujočega! Obrazložotev pa je podana že tukaj  http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/75013/haiku_702#komentar97058

 

LP, L

Zastavica

Lea199

Poslano:
19. 01. 2013 ob 13:32
Spremenjeno:
19. 01. 2013 ob 13:35

Lidija:)

v bistvu res ne, zato sem ga tudi tam popravila:) upam pa si trditi, da je v tej obliki za nekaj desetink boljši:)

in še nekaj je, ta haiku me je natanko v tej obliki "zadel", ker pa sem se bala reakcije (za katero sem vedela, da me čaka), sem skušala isto napisati drugače, ni se mi najbolj posrečilo, priznam. 

ubogala sem nasvet, a ponujal mi je nekaj povsem drugega, zato sem ponovno popravljala na to sliko. Žal, ni bila sprejeta.

vesela sem nasveta in hvaležna zanj, a če napišem, da svojega haikuja ne vidim tako, imam rada mir, ne vsljevanja v stilu "samo jaz imam prav". To sem že dovolj odkrito napisala, da bi moralo biti razumljivo, a še vedno ni in mislim, da tudi ne bo. Žal.

cel popoldne me je bolelo, zakaj ne smem pisati s svojimi besedami. Zvečer sem se pesem.si izogibala. Preden sem šla spat sem našla pogum in haiku ponovno objavila, z mislijo, če se lahko objavijo destkrat slabši in po trije na dan, je prostor tudi za mojega. In odleglo mi je.

hvala!

Lp, Lea

Zastavica

ajda

Poslano:
19. 01. 2013 ob 16:36
Spremenjeno:
19. 01. 2013 ob 21:33

Lea, nikjer ni pravil, da ne smeš pisati s svojimi besedami. Res je, da je je haiku žejen in lačen forme 5,7,5 ali 3,5,3 (četudi se ga da z dobro pijačo podkupiti:), a kot vidiš ti ali kdo drug, ko rojeva haiku, je pa njegovo. Ti, kot zelo dobra v pisanju haikujev, bi ne smela kloniti pod težo komentarjev (mi, ki že kar nekaj let gulimo klopi pesem.si mislim, da se moramo malo utrditi in pridobivati na samozavesti). Ne vem, zakaj občutek, da ni bil dobro sprejet, ocene govorijo drugače, res pa je, da marsikdo prebere tisti prvi zapis in se potem ne vrača nazaj, morda niti vseh komentarjev ne prebere (to je logično, ker je veliko novih pesmi), so pa pri tvojem haikuju ocene zelo dobre (govorim o haikuju 702) in zato, saj veš, kot znaš biti trmasta, vztrajna, spogleduj se s samozavestjo z odprtimi očmi in ušesi:). No, to se sicer ne nanaša neposredno na vsebino haikuja, a tako se je zapisalo, ker se je moralo oz. hotelo.

lp, ajda

 

Zastavica

Lea199

Poslano:
19. 01. 2013 ob 22:08

Hvala Ajda,

prav zato, ker smatram, da imam vso pravico uporabljati svoje besede, me boli, da mi nekdo vsiljuje cel prvi verz. Ker ima spet edino on prav. Ko sem mu napisala, da ga ne morem sprejeti, ker v njem ne vidim "svoje" slike, je se je izlila na forum cela razlaga zakaj je tako dobro. In to ni prvič, zadnje mesece se pojavijo popravki za vsak moj zapis, ki je nekoliko boljši. Nekaj komentarjev je na forumu, drugi v ZS in to kljub temu, da sem nekajkrat napisala, da me to moti. Svetovala sem mu komentiranje in kritiko v enem komentarju. Če popravek ali nasvet sprejmem prav, če ne, naj prosim odneha, vendar ne pomaga.
Vesela sem komentarjev, tudi kritičnih in hvaležna za dobre ideje, ki ji navadno z veseljem sprejmem. Za to sem vedno hvaležna.
Na pesem.si sem se dobro počutila, verjamem, da sem dobro sprejeta. Prav nihče drugi mi ni ničesar vsiljeval. Morda sem jaz koga prizadela, nenamerno seveda, a to se je lahko zgodilo samo enkrat, ker nimam navade goniti svoje v nedogled.

Oba haikuja 702 in 703 sta dobra in premoreta popolno formo, za spoznanje boljši je 703 (in je moj, tisti ki me je zadel). Seveda sta dobro ocenjena in sprejeta, problem ni v pesem.sijevcih. Le nekdo si ne zna postaviti mej.

Vem, da ga lahko ignoriram, a potem bom vseeno videla, da je komentiral in ne vem, če se bom dobro počutila, če mu ne odgovorim. (sem že poskusila, a ko je komentiral sem komentar odprla in skušala prijazno odgovoriti).

Hvala!

Lp, Lea

Zastavica

okto

Poslano:
19. 01. 2013 ob 23:30
Spremenjeno:
20. 01. 2013 ob 00:23

Lea, moj komentar je bil korekten, enako je napisala tudi urednica, mi je pa žal, da sem dal predlog. Opravičujem se!

_________________________________________________________________

Ajda: (mi, ki že kar nekaj let gulimo klopi pesem.si mislim, da se moramo malo utrditi in pridobivati na samozavesti)

Ajda, lepo, da sta prijateljici, me pa čudi, da manipuliraš z občutkom večvrednosti. Z Leo sva že dovolj komunicirala in vem, da bi brez tvojega podžiganja reagirala drugače. Zanima me koliko časa moram, po tvoje, biti član, da ti bom enakovreden?

:)

 

 

Zastavica

÷

÷

Poslano:
19. 01. 2013 ob 23:36
Spremenjeno:
19. 01. 2013 ob 23:37

Ta komentar je zašel - in ker že omenja manipulacijo, je verjetno, ker se na tistem mestu začenja. Velik pardon - če se zdi potreben ...
Ajda je govorila druge reči ...

Hawk

(eno je vtikanje v pesem z loparčkom, drugo je sesti za mizo, na kavico)

Zastavica

okto

Poslano:
20. 01. 2013 ob 00:51
Spremenjeno:
20. 01. 2013 ob 00:59

Jure, velik pardon, toda pred nekaj dnevi si komentiral, da urednica nima pojma o dobrem haikuju, zato jemljem tvoj komentar z rezervo ;)

lp

 

Zastavica

ajda

Poslano:
20. 01. 2013 ob 00:58

Okto, umiri hormone. Leo nisem nič podžigala s svojim komentarjem. Sem ji napisala o razliki med haikujem in haikujem, ki ga je čutila ona in da tu ne gre le za formo, tisto ki je nekje zapisana in zabetonirana, da je haiku, vsaj zame tisti tapravi, ki se da tudi na drugačen, ne tako direkten način povedati, da ga obogatimo ali kako drugače poudarimo. No, nisem strokovnjak, oz. poklicana za kaj je in kaj ni haiku, a če bereš dosti haikujev, boš ugotovil, da jih je veliko takšnih, ki so nekaj več in to šteje. In verjami, da nisem človek, ki bi se imela za večvredno, očitno me premalo poznaš, oz. ocenjuješ z aviona in to je najslabša pot, ki jo lahko naredi nekdo, od katerega nisem pričakovala takšnega odziva. Verjami, da sem z Leo prijateljica, če uporabim ta termin, tu, na pesem.si, kot sem tvoja, kot sem od vseh, s katerimi delimo ta portal in jasno ti naj bo, da to ni prijateljstvo, tisto osebno, kot napeljuješ ti. Če bi bila Leina osebna prijateljica, bi ji pisala na pwt sporočilo in ne bi javno objavila svojega mnenja.  Enakovreden? Menim, da je vsak izmed nas osebek zase in da tu ne gre za tekmovanje oz. ugotavljanje enakovrednosti. Vsak ima pravico komentirati in izraziti svoje mnenje, zato so komentarji pod pesmimi in avtor ima tudi pravico vzeti za svojega tistega, katerega on hoče in ne tistega, za katerega bi ne bil več to, kar želi in hoče. Me pa čudi, da si me okarakteriziral v tako slabi luči in to pod pesmijo, ki nimajo nobene zveze z Leiinim haikujem. In če je nekdo član že nekaj let a je to potem zate večvrednost, manipuliranje? Ma daj ... Ah, bodi dovolj packanja. Aja, a ti ni nerodno kakšno mnenje si bodo ustvarili o tebi tisti, ki me osebno poznajo? Sicer pa, ti si anonimen in koga briga,kaj pišeš, aneda?

lp, ajda

 

Zastavica

okto

Poslano:
20. 01. 2013 ob 02:05

Ajda, vsak od vas, ki ste se tukaj vtaknili, je že večkrat komu sugeriral (se vtaknil) spremembo v pesem (Lea, Ajda, Jure), zdaj pa mene napadate. Spremembe nisem vsiljeval, ampak jo predlagal. V čem je problem? Zakaj si, Ajda, tako nestrpna, da se sprašuješ kakšno mnenje si bodo ustvarili o meni tisti, ki te poznajo? Član na Pesem.si sem že skoraj dve leti in ne bojim se, da bi zaradi tebe kdorkoli spremenil mnenje o meni. Komentarji so zato, da pesmi komentiramo, če pa kdo tega ne prenese, ima možnost, da komentarje zaklene! Prosim te, najdi en sam moj komentar, ki je neprimeren in ga prilepi in s tem dokaži, da v anonimnosti, kot pišeš, neprimerno pišem.

Ah, ... bolje da se odpeljem v Celje in te povabim na kavo :))

lp, okto

 

Zastavica

ajda

Poslano:
20. 01. 2013 ob 09:40

Lej, ti si se sam določil za napadenega in se tako okarakteriziral. Noben v komentarju pod Leino pesmijo ni zapisal, da tvoj predlog oz. sugestija ni na mestu. Nihče ni omenjal tvojega imena in vsaj z moje strani, ga na tak način nisem omenjala, oz. napisala, Okto pa že nima prav ali pa kaj drugega. Z moje strani je debate dovolj. Kar se pa tiče kave in Celja kot si omenil, nisem nikomur odrekla prijazne geste.

lp, ajda

 

Zastavica

÷

÷

Poslano:
20. 01. 2013 ob 09:49
Spremenjeno:
20. 01. 2013 ob 09:51

moji komentarji glede haikuja bodo še držali ... naj tudi razumevanje teče z rezervo - to ni slabo, Okto, nisem te želel napasti. Sem pa stopil v bran besedam, ki jih je Ajda z drugim namenom podelila (Lei) in ne tako kot si želel videti. Mislim da ni šlo za podžiganje (in poleg tega da smo tukaj že razmeroma razviti osebki, mislim, da to tudi ne more tako delovati). Ajda mislim, da je želela z nečem optimističnim pristopit k Lei in ne izrabljati tvojih potez za maščevanje proti tebi ... ali kakorkoli že. Samo to sem želel - da ne bi zašli v osebno obtoževanje in užaljenost ...
Glede vtikanja v pesmi, pa je to zelo nerodna reč ja - ko me pesem požgečka najprej malo pretipam lastne "občutke" - dostikrat mi že sama pesem pokaže, da je širša od mojega prvega nazora ... sicer pa je, tudi jaz si drznem skočiti v tujo pesem. Ampak se trudim, da ne izpadem kot da jo znam "popraviti". kot razmislek se malo širše postavim okoli pesmi in pustim, da se odgovori po svoje. ne pričakujem odgovorov in nimam fix ideja kaj naj bi bilo prav - pa če je še tako ohlapno , široka ... Rečem enkrat ... pustim, učim se, gledam, berem sam ... sicer pa mine in potem rajši sam kaj napišem, kot da bi hotel na zametkih drugih pesmi sebe iskati kot pesnika ...
 

Glede haikuja pa ja. To še trdim! Pa ne gre za urednice. Večina ne ve čemu ga imamo!

Tako, to pa si mislim - kar ne pomeni, da ne znam gledati slik, ki jih rišejo evropski in posteksistencialistični manevri prenosa forme misli, ideje ... v literaturi. Tukaj imamo veliko masla in marsikaj za preštudirat (znotraj sebe)

Ja. Haiku ne zadane bistva v latinici. Ne Gre!
to so zahodni haikuidi

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
20. 01. 2013 ob 18:40
Spremenjeno:
20. 01. 2013 ob 22:01

Bil sem pozvan, da nekatere komentarje pod tem haikujem premaknem drugam. Prebral sem debato in ugotovil, da bi kjerkoli drugje bili povsem iz konteksta.

Lahko bi jih torej samo brisal, vendar se mi to ne zdi potrebno. Mislim celo, da je debata, čeprav ali pa prav zato, ker je nastala skozi nekaj slabe volje zelo poučna.

Haiku je polje, kjer se krešeta racionalno in čustveno. Stroga forma nas sili v racionalno, sam haiku pa mora prebuditi čute. Ravno zato je "prav" v haikuju pogosto narobe. Nekaj je prav, na racionalnem nivoju a ne deluje na čustvenem. S tem imam tudi sam izkušnje. Kadar močno čutiš, da je ena možnost pravilna, takrat skoraj ni mogoče, da bi bila druga "boljša".

Preizkušnja ki jo je doživela Lea, je dobra, čeprav nekoliko neprijetna: če tako močno čutiš, da je neka možnost boljša, je edino prav da jo obdržiš. Brez občutka dolžnosti, da bi moral "ubogati" tiste, ki so mnenja, da je njihov predlog boljši, tudi slabe volje verjetno ne bi bilo.

Predlogi naj bodo vedno dobrodošli: lahko so preizkušnja ali moja različica drži, ali pa uporabni namigi. Nikoli pa naj se avtor ne počuti dolžnega, da nek predlog sprejme, če ni povsem prepričan, da je dober.

Jure, tebi pa predlagam branje eseja o haikuju, ki ga je Tomaž Mahkovic napisal na pesem.si, saj ti bo pomagal pri razmišljanju. Tukaj je link

http://www.pesem.si/tomazmahkovic/forum/pesnisko_razpredaj

Tudi sam sem se v haiku poglobil in sem prepričan, da je slovenščina zelo primeren jezik za haiku (veliko bolj kot npr. angleščina), saj je naše in japonsko pojmovanje zlogov zelo podobno.

Haiku se piše enako dobro v kana in kenji pisavah, torej ni nobenih ovir za to, da se ne bi pisal v latinici.

Mejo poimenovanja "haiku" si postavljamo sami. Na portalu so se izoblikovali določeni standardi, ki so precej konzervativni, seveda pa to ne pomeni, da so ti standardi "pravi" ali "univerzalni".

O haikuju je bilo na pesem.si že kar nekaj debat, zato bi bilo korektno, če želimo debato nadaljevati, da jo nadaljujemo v eni izmed za ta namen odprtih tem na forumu. Npr. tukaj

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/40081/o_haiku_poeziji

Zastavica

÷

÷

Poslano:
20. 01. 2013 ob 19:00
Spremenjeno:
20. 01. 2013 ob 19:34

... hvala Gregor (že večkrat sem se lotil, pa ...) bom že prišel do konca :) - vrtam po sebi

(je pa zanimiva primerjava z zlogi in verjetno smo s slovenščino res na boljšem)

Zastavica

Lea199

Poslano:
20. 01. 2013 ob 21:11
Spremenjeno:
20. 01. 2013 ob 21:32

Gregor se strinjam s tvojim komentarjem.

Tomaž Mahkovic mi je v nekem pogovoru rekel, da se tistega dne, ko se mu "pišejo" haikuji, drugače počuti. Tudi sama se takrat, ko "vidim, začutim" haiku počutim povsem drugače, kot ko me ta ne zadene. S tem mislim, na tisti pravi (moj) haiku, ne tistih za vajo v štetju zlogov.
Tudi za naprej bom upoštevala pravila foruma pesem.si, a slika, ki jo bom vpletla v ta okvir, bo samo moja. Zdaj vem, da nisem dolžna nikogar ubogati, če tega sama nočem.
Ja, boleča šola, ki je prinesla nova spoznanja in ne nazadnje nekaj samozavesti.

Hvala!

Lp, Lea

Zastavica

okto

Poslano:
20. 01. 2013 ob 22:01
Spremenjeno:
20. 01. 2013 ob 22:31

Gregor, tudi jaz se strinjam s tvojim komentarjem. Predlog je že v osnovi dobronameren, sam pa odločaš ali ga boš vzel ali ne, brez nepotrebne slabe volje.

Primer:

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/74267/senryu_2#.UPxYUPKdat8

Lp, okto

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Lea199
Napisal/a: Lea199

Pesmi

  • 18. 01. 2013 ob 23:31
  • Prebrano 1460 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 634.85
  • Število ocen: 17

Zastavica