ZIDARJI LETIJO V NEBO

tu gara cel dan

tam v Bosni gradi hišo

za prezgodnjo smrt

Tinč

DUSANN

Poslano:
19. 07. 2012 ob 23:08
Spremenjeno:
20. 07. 2012 ob 08:01

Gospod Tinč, bi nekaj dopisal glede tvojega naslova. Mislim, da je zaničljiv, ker večina gradbenih delavcev opravlja pošteno svoje delo in so jih povabili (ne prisilili), da gradijo Slovenijo po drugi svetovni vojni. Čifut je zaničljiv izraz za Jude (spletkarji, kramarji, sleparji). Naj povem, da so s tem izrazom radi Nemci in Avstrijci obkladali Žide, ki so zgradili zahodno kulturo in so jih kar dosti deportirali v koncentracijska taborišča. O tem je dosti pisal Zweig. Slovenci so jih izgnali pred petsto leti. Asimilirani še danes soustvarjajo slovensko družbo (ogromno je recimo zdravnikov z židovskim poreklom). Čefur je izpeljanka iz tega izraza. Rada jo uporabljata tudi Vojnović In Magnifico - ki se ne cenita npr. Se ti ne zdi , da so prevaranti nekateri vodilni gradbenih podjetij.  Mislim, da to nima zveze z nacionalnostjo ali poreklom. Tako imenovane čefurje so soustvarili tudi Slovenci  in starši teh otrok in učitelji. Ker sem starejši se dobro spomnim kaj so počeli v osemdesetih z neslovenci in koliko krivic so jim povzročili, predvsem tistim, ki so bili prilagojeni in so Slovenijo imeli za svojo deželo, ob tem pa so državljanstva delili kriminalcem. To zadevo bo morala Slovenija še urediti. Urejali pa jo bodo na evropskem sodišču.

Brez zamere.

Lep pozdrav, DUSANN

Zastavica

Tinč

Poslano:
21. 07. 2012 ob 09:35

Spoštovani gospod Dusann, imate prav. Cilj moje objave ni bil žaliti te delavce. Namen moje pesmi je pokazati na tragiko neizobraženih delavcev iz drugih reppublik bivše Jugoslavije. Predvsem tistih, ki se vozijo domov čez vikende. V Sloveniji se čez teden izgarajo na gradbiščih, delajo od jutra do mraka, zelo težko delo. Ko pridejo zvečer domov kar padejo v posteljo in na mrtvo zaspijo do naslednjega jutra, ko jih čaka naslednja tlaka. Čez vikend pa gradijo doma v Bosni hišo za svojo družino, ki je povsem odvisna od zaslužka gastarbeiterja v Sloveniji. Del krivde za prezgodnjo izgubo zdravja je seveda tudi na teh delavcih, saj se nezdravo prehranjujejo, zelo veliko kadijo.Vem, da je v naslovu žaljivka, vendar je nisem skoval jaz, naj bo kot opomin na neprimeren izkoriščevalskiodnos gradbenih podjetnikov iz Slovenije.

Lep pozdrav,

Tinč   

Zastavica

DUSANN

Poslano:
21. 07. 2012 ob 10:34
Spremenjeno:
21. 07. 2012 ob 11:23

Hvala gospod Tinč za odgovor. Zmotila me je beseda čefur in vem kaj ste hoteli s svojim haikujem povedati. Brez besede čefur bi bil haiku čisto v redu. Ločeno življenje je zelo težko in strinjam se z vašim komentarjem. Bosansko krajino iz katere prihaja večina gradbenih delavcev niso nikoli razvijali. BiH je razvijala le "pašaluk" okoli Sarajeva. Skubijo jih tudi lastniki raznih agencij ki jim urejajo delo v Sloveniji. Država je totalno skorumpirana in meče krivdo na večnacionalnost.

Izobrazba gradbenih delavcev po večini ni več tako nizka. Kar nekaj jih poznam, ki imajo dokončano srednjo šolo ali  fakulteto. Ker nimajo možnosti "poštene zaposlitve" sprejemajo tudi težaška dela - ne samo v Sloveniji ampak po celem svetu.

Lepo nedeljo vam želim, DUSANN

Zastavica

Tinč

Poslano:
21. 07. 2012 ob 11:58

Gospod Dusann, spoštujem vaše mnenje in sem odstranil žaljivi izraz. Čestitam vam za vaše vrhunske pesmi.

Lep pozdrav,

Tinč

Zastavica

DUSANN

Poslano:
21. 07. 2012 ob 16:25
Spremenjeno:
21. 07. 2012 ob 21:53

Hvala za pohvalo gospod Tinč. Mislim, da je sedaj haiku dosti boljši in naslov deluje dosti bolj poetično in večpomensko.

Lep pozdrav, DUSANN

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Tinč
Napisal/a: Tinč

Pesmi

  • 19. 07. 2012 ob 10:19
  • Prebrano 815 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 195.1
  • Število ocen: 6

Zastavica