Forum

Dnevi poezije in vina

Nas pridete kaj pogledat? :)

 

 

Marko Skok - Mezopotamsky

Poslano:
10. 07. 2012 ob 08:02

<header style="outline: none; font-family: Trocchi, serif; font-size: 15px; background-color: rgba(255, 255, 255, 0.496094); ">

http://www.stihoteka.com/sl/2012/

 

Dnevi poezije in vina 2012

</header></p>

Festival Dnevi poezije in vina je v šestnajstih letih v Slovenijo pripeljal več kot 400 pesnikov z vsega sveta. Leta 2010 je svoje mesto našel na Ptuju, kjer nadaljuje s tradicijo velikih večernih branj in koncertov ter srečevanj s pesniki, prevajalci, glasbeniki, igralci, pravljičarji, performerji in ostalimi ljubitelji poezije, vina ter toplih poletnih večerov pod zvezdami. Če so večeri namenjeni predvsem pesnikom in njihovim verzom, ki so brani v najrazličnejših svetovnih jezikih, pa so popoldnevi polni dogodkov za otroke ter priložnosti za bližnja srečanja s pesniškimi gosti – bodisi na pesniških zajtrkih, okroglih mizah ali na zasebnih branjih, ki potekajo na skritih in čarobnih ptujskih dvoriščih. Dvajset pesniških gostov, ki bodo s seboj prinesli verze v svojih domačih jezikih, bo prineslo tudi dvajset novih dvojezičnih pesniških knjižic, ki bodo letos izjemoma nadomestile festivalski zbornik.

Festival bo tudi letos zaživel v zadnjih avgustovskih dneh, med 21. in 25. avgustom, ko se bodo s ptujskih oken spustile zastave z verzi in ko se bodo asfaltirane ulice spremenile v travnike poezije. V slovenščino in angleščino prevedene verze, obraze pesnikov, ki ste jih ali jih morda šele boste srečali na Ptuju, ter druge pesniške utrinke pa lahko vse leto najdete na festivalski spletni straniwww.stihoteka.com, kjer hkrati nastaja največji slovenski arhiv sodobne poezije.

Letošnji pesniški gostje so:

Toon Tellegen (Nizozemska)

Milan Jesih (Slovenija)

Dan Coman (Romunija)

José F. A. Oliver (Nemčija)

Joseph Gale Burns (Velika Britanija)

Ekaterina Josifova (Bolgarija)

András Gerevich (Madžarska)

Oleksander Irvanec (Ukrajina)

Andrzej Sosnowski (Poljska)

Mile Stojić (BiH)

Eduard Escoffet (Španija)

Maarja Kangro (Estonija)

Semier Insayif (Avstrija)

André Velter (Francija)

Valerie Mejer (Mehika)

Ilma Rakusa (Švica)

Gajas Al-Madhun (Palestina)

Tina Kozin (Slovenija)

Katja Perat (Slovenija)

Mateja Bizjak Petit (Slovenija)

 

 

Zastavica

Komentiranje je zaprto!