Forum

Izšlo: Nič ali skrivnost pesmi http

No, zdaj pa je, po nekaj težavicah je končno izšla moja knjigica (pesniška zbirka, sevedacheeky) Nič ali skrivnost pesmi (založba Maks Viktor  http://www.maks-viktor.si/knjigarna , Ljubljana; Zavod za razvijanje ustvarjalnosti, Velike Lašče)

Predpredstavitev je že bila (nekaj slikje tukaj):

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/67711/fotoreportaza_trubarjev_cetrtek_z_lidijo_brezavscek

 Uradna predstavitev še bo.  Nekaj osnovnih podatkov.

Zbirka obsega tri dele (Rimanke - 10 pesmi, Soneti- 10 pesmi in Razrimanke- 30 pesmi)

 Spremno besedo so napisali:

 Aleksandra Kocmut (k Rimankam in Sonetom):

"Pesnica ritem izbira spontano, glede na vsebino, slog in vzdušje vsebine, s čimer utemelji in osmisli rabo stalnih pesniških oblik. Prehaja iz splošnejših vtisov k intimnejšim orisom ali smotrom in obratno, s tem induktivno-deduktivnim pristopom pa bralcu omogoča široko polje sodoživetja njenega pesniškega sveta. Ne boji se pisati o abstraktnejših temah – o predsodkih (Poza), o besedi (Nema, Razbesedena, Pod kamnom), zlasti pa o pesmi sami (Če prideš slučajno, Bela, Iskana, Nič ali skrivnost pesmi, Rimanje kroga). V teh verzih upodobi pesem kot samostojno in tudi samosvoje bitje, kot nekaj, kar pride (ali pa ne) samo od sebe, kar preprosto je, kar v pesniku (in seveda bralcu) zgolj odseva. Neločljivo prepletenost pesmi z njenim nosilcem (ali celo medijem) še posebej nazorno zapiše v pesmi Beg; poskus bega pred pesmijo in poezijo na sploh se bo namreč vselej, dokler jo bo »trenutek znotraj open bivanja« goltal vase, izjalovil. In v tem je tudi smisel, ki se skriva pod opnami človeškega bivanja: preseči životarjenje, seči po nečem več, po tistem, kar dvigne dušo. Pa naj bo to glasba, slika, ples. Ali poezija, ki – tista prava – vključuje vse troje in še kaj."

Peter Rezman (Razrimanke):

"Pri pesmih Lidije Brezavšček pa na srečo, kljub nenehnemu preskakovanju različnih pesniških »obrazcev«, pesmi presenetijo z vsebino. Tako pesnica s kompletiranimi pesmimi (s formo in vsebino), najeda urbano »pravilo« o (pre)velikem pomenu forme. Kajti njene pesmi so (tudi v tej) razvezani »formi« vsebinsko bogate in silno (iz)povedne tudi na prej ilustrirane načine, ko se forma ((u)strojeno telo) giblje, pogosto na videz brez čustev, po prostoru, ki jim ga pesnica določi. S to »brezčustvenostjo«, ki na trenutke široko zazeva iz pesmi, izpostavi točno ta primanjkljaj (vsebine v urbanosti) bolj učinkovito, kot bi za to porabila na stotine besed:

/nič mi ne bo pokvarilo dneva/ ker ta dan / ni moj  ""

in Ana Porenta (povezovalni tekst)

"S svojo poezijo Brezavščkova trka na vrata našega bralskega sladokusja in velikega spoštovanja do besed. Prepričana sem, da bodo pesmi našle velik krog bralcev. S svojo dvojnostjo in oblikovno ter vsebinsko protislovnostjo zbirka odpira tretji prostor, v katerem se pesmi, brane skupaj, sestavijo v novo zanimivo celoto. In napolnijo skrivnost pesmi s tistim „nič“, medprostorom, v katerem je vse videno, doživeto, (za)mišljeno, (ob)čuteno, izraženo z besedami, da bi iz bralca z odmevi izvabilo nove pomene."

 

zbirko se da naročiti pri Zavodu za razvijanje ustvarjalnosti (Gregor Grešak) ali pri meni (ZS na pesem.si)

cena 19€

 

LP, lidija

PS: in tukajle: http://www.maks-viktor.si/knjigarna

 

 

Pankracija

Poslano:
30. 06. 2012 ob 11:04
Spremenjeno:
02. 07. 2012 ob 14:57

Čestitke :))

Zastavica

Lea199

Poslano:
30. 06. 2012 ob 15:09
Spremenjeno:
02. 07. 2012 ob 14:57

super :),

moje čestitke :)

Lp, Lea

Zastavica

÷

÷

Poslano:
02. 07. 2012 ob 08:27

bravo Lidija! čestitke

Zastavica

menišček

Poslano:
02. 07. 2012 ob 14:59

Čestitam Joži

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
03. 07. 2012 ob 12:23
Spremenjeno:
03. 07. 2012 ob 12:23

Hvala vsem !

 ker je poletje zelo neprimeren čas za predstavitve, se bodo dogajale od septembra naprej.

  Lp, lidija

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
03. 07. 2012 ob 17:10

Na predpremieri - na Trubarjevi domačiji na Rašici v sklopu Trubarjevih četrtkov pa je bilo super! Še enkrat čestitke, Lidija.

Priporočam knjigo v branje!

Lp, ana

 

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
06. 07. 2012 ob 21:27

Krasno, končno zunaj, v rokah, na papirju ... Se že veselim, da jo v roke dobim! :)

Čestitke, Lidija.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
19. 08. 2012 ob 08:42
Spremenjeno:
22. 08. 2012 ob 19:14

Še link na spetno stran založbe:

http://www.maks-viktor.si/knjigarna

 

LP, Lidija

Zastavica

Svit

Poslano:
25. 09. 2012 ob 20:15

Čestitam Lidija !

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
29. 09. 2012 ob 13:31

Čestitam, prepričana sem, da je predstavitev bila super!

Lp, adisa

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
29. 09. 2012 ob 13:38
Spremenjeno:
29. 09. 2012 ob 23:23

Ja, res je bila (zame) zelo lepa, k temu so pripomogli tudi moji dijaki, ki so se s svojimi prispevki (oblikovanjem, postavitvijo prostora, petjem ((pozor na tole!!!!http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/70896/julija_benet-_za_glas_primorske  )))in branjem svojih ter tudi mojih pesmi) zelo potrudili. Pa Ana in Gregor, ki sta moje pesmi prebrala tako, kot jih jaz ne zmorem, pa Majda ob potoku, ki je uglasbila in na prireditvi zapela dve moji pesmi ...

Presenetilo me je veliko število obiskovalcev večera (najbrž je to plus domačega kraja, pa tudi to, da tukaj okoli nihče ni vedel, da se ena tršica telovadbe :))) ukvarja še s čim, razen s športom :)))

 

  Slike in vtisi sledijo :)

  Hvala, adisa

 

Lp, lidija

Zastavica

Lea199

Poslano:
03. 10. 2012 ob 17:19
Spremenjeno:
03. 10. 2012 ob 18:17

 

Preteklo je kar nekaj časa od takrat, ko mi je pismonoša prinesel to res lepo knjigico.  Že naslovnica me je pritegnila, z dotikom svoje lepote me je nevsiljivo vabila:

„Vzemi me v roke. Beri me. Uživaj.“

Neučakano sem zalistala vanjo, brala sem tu in tam. Uživala.  Nekatere pesmi sem dobro poznala, drugih se le bežno spominjala. Ob vsaki sem se za trenutek pomudila, si skušala podaljšati užitek in si pesem vtisniti v spomin.
Potem sem si vzela čas za Anino spremno besedo. To vedno počnem, občutek imam, da tako bolje razumem prebrano.
Čez nekaj dni sem knjigico ponovno vzela v roke. Težko bi napisala, zakaj sem najprej prebrala pesmi v prostem verzu. Ob vsaki sem se zamislila, iskala in našla sem delček sebe. Prav vsaka izmed njih mi je bila všeč, vendar so mi nekatere  za odtenek ljubše. Izpostavila bi: Pesem brez naslova, Gnezdo, Zajtrk in najljubšo iz tega dela Žalost je smešna. Nasmehnila sem se ob spominu, kako sem ob prvem branju prebrala naslov Krampiček (in ne samo jaz). Precej časa sem si vzela za Ob 15.14; seja (vesela sem, da si jo dala v zbirko) , kar nekajkrat sem jo prebrala in vsakokrat sem jo drugače razumela, ob tem naj napišem, da sem ob prvem branju skoraj jokala.

Nadaljevala sem z meni ljubimi soneti, zelo všečni so mi: Podredje molka, Poza, Nema, Razbesedena (občudovala sem zadnji verz druge kitice - čez rjavo sito v sence presejano). Prav vse pesmi v tem delu so me osvojile zaradi svoje izvirnosti in nežnega valovanja rime.

Branje sem končala na začetku med rimankami. Nič ali skrivnost pesmi mi je ponudila igriv recept  postrežen s poobedkom iz vprašanj, ki mi dajo misliti. Branje sem zaključila na začetku, zaplavala sem v belini pesmi z naslovom Bela.

Pesmi berem vedno znova, sedaj po eno ali dve, tisti kjer se mi knjigica naključno odpre (spet ena izmed mojih navad, pustim, da pesem najde mene in ne jaz nje).

Lp, Lea

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
03. 10. 2012 ob 23:10
Spremenjeno:
07. 10. 2012 ob 11:19

Lea, zahvaljujem se ti za tako lep sprejem knjige :))

nekaj slikic z s predstavitve v Radovljici:

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/71020/predstavitev_nica_

 

Zastavica

Lea199

Poslano:
04. 10. 2012 ob 14:13

:)

hvala za fotke tu in na linku.

Lea

Zastavica

Komentiranje je zaprto!