Forum

Portal in člani

Pozdravljeni,

želela bi napisati par besedic na temo, o kateri razmišljam (bolj ali manj intenzivno) že nekaj časa.

Namreč,osebno pogrešam člane, ki so po mojem mnenju res dobri pesniki, pa so veliko manj na portalu, kot prej. Vem, da sem imela pavze, a kadarkoli sem se pojavila tukaj, so bili prisotni. Sedaj pa zelo redko opazim njihove pesmi. 

Kaj se je spremenilo? Ali jih kaj odvrača? Zase priznam, da se na novem Pesem.si še vedno ne znajdem kot na starem. Pa ne gre za to, da je slabo zasnovan - ne, objektivno je boljši kot prej in ponuja več možnosti. A imam občutek, da smo sedaj nekako manj povezani kot na starem. Tudi kakšna konstruktivna debata se redko razvije. No, čisto verjetno je, da sem kaj takšnega spregledala, ne vem. Rubrik je toliko, da je nemogoče vsemu slediti in hitro se zgodi, da ne opaziš kaj pomembnega ali zanimivega.

Osebno sem nekajkrat prosila za pomoč (šlo je samo za kakšno besedo, ki se mi ni zdela "posrečena" v prevodu, boljše se pa tisti trenutek nisem mogla spomniti) v prevajalskem kotičku pa ni bilo odziva. Saj ni problem, ko pesem malo "odleži", najdem pravo rešitev. Mogoče gre bolj za neko druženje, za dober občutek. Napisala sem tudi predlog o nekem sodelovanju avtorja in prevajalca v smislu skupnega branja na kakšnem neformalnem srečanju, seveda izključno zaradi druženja, ker niti sama nisem (to posamezni člani že veste) oseba, ki se rada izpostavlja ali javno nastopa. Neformalna druženja mi veliko več pomenijo, ne glede na to ali je to virtuala (danes se je tako in tako "infiltrirala" v vse pore družbe in temu se ne da upreti, pa če nam je prav ali ne) ali realen svet. In se je javil samo Ivan s svojo izkušnjo in nihče več. Iz tega logično sklepam, da za takšno idejo ni interesa in sem jo dala "ad acta".

Jasno mi je, da vse ideje ne morejo biti sprejete, a osebno menim, da veliko predlogov marsikateri član niti ne opazi, kaj šele prebere. Včasih zaradi pomanjkanja časa, včasih pa verjetno tudi zaradi tega, ker temo enostavno spregleda.

Tako da ne vem v čem je težava za "izginjanje" res kvalitetnih članov portala - v članih samih (enostavno nimajo časa ali navdiha) ali pa je vzrok na portalu?

Bilo bi lepo, če bi se javil kdo od tistih, ki jih zelo spoštujem in jih ne vidim več pogosto tukaj (sami se bodo prepoznali), prej pa so skoraj dnevno objavljali. Ker nekaj, verjetno, ni tako kot bi moralo biti. Ali se meni samo zdi?

Seveda pa urednikom in skrbnikom portala pohvale za vse, kar ste naredili in delate še naprej. Izjemno lepo se počutim tukaj, le tema, o kateri sem pisala, mi že nekaj časa ne da miru.

Upam, da se kdo javi s svojim mnenjem.

Lp Miša

 

 

Korponai Ivan

Poslano:
13. 06. 2012 ob 13:11
Spremenjeno:
14. 06. 2012 ob 11:22

Pozdravljena,

evo da ti se ja javim, naime ja sam to već negde i komentarisao da sam i ja primetio da u zadnje vreme neki od onih dobrih i boljih pesnika nekako nestaju sa pozornice pesem.si-a, zašto pitao sam se i ja... no odgovora na to pitanje direktno nisam dobio, istina i nisam ni očekivao. Razlog je u tome, ako se i neko javno izrazi i kaže svoje iskreno mišljenje, dobronamerno... nađe se par onih koji se na to mišljenje, a nisu istomišljenici... okome ko lešinari na crkotinu i onda nastaje tiha svađa, svaku reč ti prevrnu i tumače tako kako im paše... ja sam po pravilu tvrdoglav i kada mislim da sam na dobrom putu, ne popuštam... mada od toga sada u zadnje vreme i odstupam, briga me, sa jedne strane a sa druge žao mi je da jedan tako dobar portal kao pesem.si sa time gubi i svoju kvaltetu i svoje dobre pesnike, da bi njihova mesta zauzeli oni koji toga nisu dostojni po kvalitetu svojih radova. Ne želim nikoga kritizirati ko i šta piše, ali teško mi je da u toj zbrki nestaju oni manji poznati, a dobri pesnici...

lp Ivan

ps. pročitaj moj komentar od 28. 09. 2011 u rubriki Prevodi - komentar na prevode...

 

Mima

Poslano:
13. 06. 2012 ob 14:58
Spremenjeno:
22. 06. 2012 ob 18:34

Pozdravljen, Ivan!

Najlepša ti hvala za komentar! Tako in tako sem že razmišljala, ali sploh ima smisla pisati o tem, kar sem opazila. A nekako mislim, da smo tukaj zato, da se vsi skupaj potrudimo za kvaliteto portala, da pritegne ljudi, ki jim poezija (tudi proza, torej na splošno ta veja umetnosti) v življenju veliko pomeni. Zato mi je žal, ko vidim, da nekatera imena, katerih pesmi sem z veseljem prebirala, vidim tukaj zelo redko. In sledi, po mojem mnenju, logično vprašanje - zakaj? 

Na tem portalu se zelo dobro počutim, z veseljem prevedem kakšno pesem, ki se me posebej dotakne (strinjam se s tistim, kar si napisal v komentarju v Prevajalskem kotičku, da "nije lako ili bolje rečeno jednostavno nečije stihove prevesti na neki drugi jezik..."). Trudim se svoje delo opraviti kar se da dobro in v veliko veselje mi je, ko dobim povratno informacijo avtorja, ki je zadovoljen s prevodom. Tudi to, da so me neki avtorji tukaj že vprašali ali bi jim prevedla pesmi za natečaje, mi pomeni priznanje za moje delo. Kakšno je tvoje mnenje o mojem prevajanju ne vem, na splošno pa vem, da bi sprejela in pohvalo in kritiko, če bi bila dobronamerna - saj vsaki normalen človek si prizadeva biti boljši, pohvale in dobronamerne kritike pa nam vsekakor v tem pomagajo. 

Toliko o prevajanju, čeprav to ni bila tema, zaradi katere sem pisala. A očitno je zavzela največji del tega pisanja.

Tako da ostaja začetno vprašanje v zvezi s portalom in člani, na katero pa, najverjetneje, ni odgovora.

Kakorkoli, osebno sem presrečna, da sem (čisto slučajno) lani našla ta portal in sem lahko med vami. Veliko mi to pomeni in tisti, ki sem jih imela priliko spoznati tudi v živo, so me v to še dodatno prepričali.

Lp Miša

 

Zastavica

brezno

Poslano:
13. 06. 2012 ob 16:38
Spremenjeno:
13. 06. 2012 ob 22:20

blush

Navodilo za uporabo: kljuni osuplega (če si drzneš).

 

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
13. 06. 2012 ob 18:03
Spremenjeno:
15. 06. 2012 ob 01:08

no, bom poizkusil biti konkreten in bom komentiral sebe.
zaskrbljewnost je odveč - res manj objavljam zadnje čase, vendar nikamor nisem izginil. tudi ne morem reči, da me je zapustil navdih - gre le zato, da sem po kar nekaj spodobnih objavljenih pesmih (šale so seveda izvzete) na zasluženem počitku.

džozefina, v svojem depriviligiranem komentarju imaš dva škratka.
namreč, uporabila si eno piko in eno veliko začetnico.

lp

Zastavica

brezno

Poslano:
13. 06. 2012 ob 18:11
Spremenjeno:
17. 06. 2012 ob 21:50

Uf, a pol ti nisi odšel zaradi mene? Naj se javi še kdo, drugač dans ne bom mogel spati. In če ne morem spati potem pišem take katastrofalne pesmi. In če še ne morem spati, jih objavljam na nekem portalu pesem.si. Uredništvo, ki tudi ne more spati, ker se zavedajo problema, ki ga imajo z BREZNOM, jih včasih iz usmiljenja podčrta. Potem pa še bolj ne morem spati, pa jih še bolj pišem. In to je potem en tak začarani krog. Eni pa pol to celo čitajo, uf..., saj štekam, da se jim dela tema pred očmi.

Pa-pa!

Problem

 

 

Zastavica

ajda

Poslano:
13. 06. 2012 ob 19:49
Spremenjeno:
17. 06. 2012 ob 21:50

Meni se ne zdi tako , da bi bil upad članov oz. manj kvalitetnih kot nekdaj. Verjetno imamo bolj objektivno sliko o odhodih, prihodih in dogajanju člani, ki smo že skoraj od samega začetka tu in lahko vidimo to sliko verjetno malo drugače kot nekateri, ki so krajši čas tu.  Vsak ima pravico do mnenja s tem se strinjam in tako nimam nič proti zapisu Miše, katera v svojem prispevku piše, da ji je pač to ležalo že nekaj časa na duši in sedaj je napisala.  V njenem zapisu me pa zmoti, zakaj poimensko ne napiše koga ni, koga pogreša in verjetno ji bo potem lahko marsikdo odgovoril zakaj, čemu nekoga ni. Tako pa, govoriti nekaj "na pamet" (se oproščam za te besede Miša) in potem sprožiti reakcije, takšne in drugačne. Seveda ima vsakdoizmed nas pravico do prihoda in seveda pravico do odhoda z nekega portala in tu ni nobenih posebnih pravil, le tista, ki so napisana, ko se pač nekam včlaniš, da jih spoštuješ. Verjetno je več tistih, ki preberejo le naslovnico, da bi pokukali še v teme, če se kje kaj dogaja, jih je pa verjetno malo manj in to je ni nič tako zaskrbljujoče, da bi bili plat zvona:). Tako da, spoštovana Miša, upam, da mi ne boš zamerila tega posta, le napiši koga pogrešaš in kot sem napisala, morda dobiš odgovor, tudi tisti objektiven.

lp, ajda

 

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
13. 06. 2012 ob 21:38
Spremenjeno:
17. 06. 2012 ob 21:50

Josephin, oziroma Mojmir, kot je tvoje pravo ime, nihče te nikoli ni silil, da prideš na portal in ta Brezno, ki ti gre toliko v nos je na pesem.si objavljal že veliko prej kot ti in nihče ni imel z njim nobenih problemov, dokler se ga niste ti in nekaj tvojih prijateljev lotili samo za to, ker ste mu zavidali njegovo uspešnost.

Mislim, da ima Miša do neke mere prav: forum je manj odziven, kot je bil nekoč, po drugi strani pa se objavlja in komentira več pesmi, kar je tudi glavni namen portala. Problem foruma je, da je nepregleden. To imam v namenu narediti.

Mi je pa v veliko veselje, da se na portalu objavlja vedno več predvsem kvalitetne poezije in da naši člani pogosto zmagujejo na raznih literarnih natečajih. To je dokaz, da je portal pravilno usmerjen, in da opravlja poslanstvo, ki si ga je zastavil, kar pa ni razlog, da si ne bi želeli biti še boljši.

 

 

Zastavica

Mima

Poslano:
13. 06. 2012 ob 22:18
Spremenjeno:
22. 06. 2012 ob 18:34

Pozdravljeni,

nekako ne bi rada veliko polemizirala na to temo, napisala sem svoje občutke, ki pa niso nujno tudi objektivna slika. Vsekakor se strinjam s tabo, Ajda, da vi, ki ste na portalu veliko dlje, bolj poznate situacijo. O imenih ne bi, ker imena niso pomembna, končno vsak ima svoje razloge in jih ni dolžan razlagati na portalu. Stari latinski pregovor pravi: "Nomina sunt odiosa", slovenski pa: "Greh se pove, grešnika pa ne". Čeprav ne gre za greh :-).

Seveda pa nič ne zamerim, kako le? Kot si napisala, vsak človek ima pravico do svojega mnenja, pa tudi do svojih občutkov.

Josephine, tebi bi rada povedala, da nikoli nisem imela občutka, da so eni člani privilegirani. Vsaj do sedaj ne (priznam pa tudi, da se v te zadeve ne poglabljam kaj dosti, tukaj sem predvsem zaradi poezije). Konkretno do mene so vsi bili vedno prijazni in pripravljeni pomagati, lani na pesniškem pikniku pa sem spoznala res drage ljudi, tako da se ne morem strinjati s tabo, vsekakor pa spoštujem tvoje mnenje.

Portal Literarni val bežno poznam, zasledila sem ga na internetu, o tem pa, da bi se preselila tja in zapustila Pesem.si, sploh ne razmišljam. Kvečjemu bi bila na obeh, če bi si zelo želela priti na Literarni val, Pesem.si pa mi preveč pomeni, da bi ga zapustila. Vsaj zaenkrat je tako. Vsem pavzam navkljub :-).

Hvala vsem za komentarje, čeprav veliko rajši prevajam pesmi, celo napišem kakšno svojo, kot pa pišem na forumu, a včasih brez tega ne gre. Mislim tudi, da podobnih tem na forumu ne bom več odpirala, razen seveda kakšnih o jeziku, prevajanju, itd. če se mi bo zdelo potrebno.

Lep večer in lp.

Miša

Zastavica

Mima

Poslano:
13. 06. 2012 ob 22:27
Spremenjeno:
22. 06. 2012 ob 18:35

Gregor, tvoj post sem videla potem, ko sem poslala svoj odgovor in se s tabo strinjam.  Res lepo, da razmišljaš o tem, da bi forum bil bolj pregleden in, da boš to uredil. Se že veselim, ker se tukaj zelo dobro počutim in vsaka sprememba na boljše me razveseli.

Lp Miša

 

Zastavica

Lea199

Poslano:
13. 06. 2012 ob 22:41
Spremenjeno:
17. 06. 2012 ob 21:49

Miša, že dolgo sem tukaj in verjemi, da se dobro počutim (motijo me edino prepirljivci, ki so prišli daleč za mano). Trije ali štirje člani, ki jih najbolj pogrešam, trenutno ne pišejo veliko (sem ter tja kašno malenkost). Tako, da je vsak preplah odveč. Razen tega ima vsak član pravico priti ali oditi po svoji presoji in svoji želji. Res je tudi, da je kvaliteta v zadnjem času napisanih pesmi boljša. Tudi sama upam, da mi ne zameriš.
Josepina ali Mojmir ali kdo že si, vedi, da kdor seje jezo, to tudi žanje. Tisti tvoj PRVI komentar (64 letnica), ki si ga napisal je bila žalitev in nanjo si dobil premil odgovor. Razumem, da nekdo ne razume pesmi, ali da mu ni všeč. To lahko tudi napiše, vendar na pijazen način. Tudi zate upam, da ne zameriš, če rečem bobu bob. Preprosto iskrena sem, kadar mi je kaj všeč pohvalim, ko vidim stvari, ki ni niso všeč, ne morem ploskati.
Prostora je za vse dovolj in lahko smo prijazni drug z drugim, to nas prav nič ne stane. Fovšarija je vse prej kot lepa čednost.

Lp, Lea

Zastavica

Mima

Poslano:
13. 06. 2012 ob 22:58
Spremenjeno:
13. 06. 2012 ob 23:00

Lea, hvala tudi tebi za komentar. Nikomur ne zamerim ničesar, saj nikjer nisem napisala, da pesmi na portalu niso kvalitetne (nisem niti kompetentna za takšne izjave), če bi tako mislila, ne bi bila tukaj. Ker predvsem si želim nekaj naučiti, to pa se lahko samo tam, kjer menim, da so ljudje, od katerih se lahko učim :-).

Lep večer ti želim! "Hišice" so malo zastale, dialekt me muči :-(. A bom, saj mi jih je samo še par ostalo. Naj "odležijo". Počasi :-)!

Lp Miša

Zastavica

Lea199

Poslano:
13. 06. 2012 ob 23:05
Spremenjeno:
13. 06. 2012 ob 23:10

Glede učenja, na forumu se da marsikaj najti, seveda bi rada, da se družimo v delavnicah ob vedno novih izzivih.:)

Zelo sem vesela tvojih prevodov, ki so zares čudoviti. Hvala ti!
Tudi meni ne grejo v zadnjem času "Hiške" najbolje od rok, tipk:)
Še par jih bom nekega dne napisala (ni več veliko spominov).

Počasi in obe bova veseli:)

Lep večer, Lea

Zastavica

Mima

Poslano:
13. 06. 2012 ob 23:12
Spremenjeno:
13. 06. 2012 ob 23:14

Ja, saj meni kar odgovarja, da imaš pavze s hišicami, tako se mi ne bo preveč "nabralo".

Res me veseli, da si z mojimi prevodi zadovoljna. Se bom potrudila tudi v naprej :-)!

Ti pa krasno pišeš :-)!

Lp Miša

Zastavica

Y

Y

Poslano:
14. 06. 2012 ob 07:21
Spremenjeno:
14. 06. 2012 ob 23:40

Zdravo Miša,

v času odkar sem član portala sem tudi jaz opazil nenehno spreminjanje strukture objavljenih pesmi in avtorjev, ki veliko objavljajo. Nekateri morda gremo skozi fazo 'entuziazma' in odkrivanja ter tako bruhamo ogromne količine materiala. Drugi so recimo prišli sem že z veliko zalogo napisanih pesmi in objavljajo 'za nazaj'. Nekateri občasno objavijo kako pesem (to se mi zdi so nekakšna zrela leta) - če pišeš kot jaz včasih po tri pesmi na dan, se ti zdijo tri pesmi na mesec totalna suša. Je nekaj pesnikov, ki jih začnem pogrešati - dajte objavite kaj - vendar potem uletijo s kako pesmijo. 

Saj če bi vsi delali na polno, bi se nam pa urednice preselile :)

lp, M.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
14. 06. 2012 ob 21:39
Spremenjeno:
15. 06. 2012 ob 12:31

ja. Tako ;)

ampak saj nam kar gre ;)

 

Zastavica

DUSANN

Poslano:
15. 06. 2012 ob 12:29
Spremenjeno:
22. 06. 2012 ob 18:41

Živjo Miša! Dobrodošla nazaj na portalu. Pogrešali smo tvoje prevode in pomoč, ki si jo nam mnogokrat nudila. Posebno meni, ki imam težave s hrvaškim, bošnjaškim in srbskim jezikom. Kaj se dogaja, pa vidiš med vrsticami že v odgovorih na tvoj prispevek. Vsak, ki ima vsaj malce čustvene inteligence to vidi. Jaz sem dosti pisal na forumu, mnogokrat se ni nihče odzval, ali pa se je kdo odzval, da mi je prispevek "uničil" (Kaj se pa ta meša? Hoče biti pameten). Zato to sedaj raje počnem za revije, kjer moje prispevke radi sprejemajo in imajo spoštljiv odnos do mene. Včasih kakšno malenkost tudi napišem tu, ker mi ne da žilica.

Upam, da boš naredila še dosti dobrih prevodov in napisala še dosti avtorskih pesmi.

Lep pozdrav, DUSANN

 

Zastavica

Mima

Poslano:
20. 06. 2012 ob 22:01
Spremenjeno:
22. 06. 2012 ob 18:41

Matjaž, Lidija, hvala za vaša komentarja.

Dušan, tudi tebi hvala za komentar! Nekako menim, kot sem tudi napisala prej - podobnih tem ne bom (ali vsaj trudila se bom, da ne bi) odpirala več. Tako in tako takšne "debate" ne peljejo nikamor - vsaki član portala ima svoje mnenje, vidi s svojimi očmi in tudi prav je tako. Absolutne resnice ni.

Tukaj sem predvsem zaradi poezije, pa ne glede na to ali so to prevodi, ali pa tudi kakšna moja pesem. In tako naj tudi ostane. Kakšne debate v zvezi s poezijo ali z jezikom in ev.jezikovnimi dilemami pa bom vedno vesela :-).

Hvala, ker si si vzel čas, vse skupaj prebral in napisal svoje mnenje. 

Lp Miša

Zastavica

DUSANN

Poslano:
20. 06. 2012 ob 22:57
Spremenjeno:
21. 06. 2012 ob 07:49

Hvala Miša za tvoj odgovor in mnenje Mislim, da vse debate niso nekoristne. Tudi tvoja, ki si jo odprla je smiselna in tudi opažanja. Res je da včasih udarijo v temo, včasih pa se dosežejo tudi s sintezo in nov pogled ali misel. Seveda se vsi učimo komunikacije in spoštljivosti do sogovornika ali pisca, ki je odprl temo. Bedno je, če se nihče ne odzove ali ti  nekdo debato  potuhnjeno zabije - ponavadi z nevmesnimi dejanji. S tem kaže nezrelost in nezmožnost komunikacije. Pred časom sva imela zanimivo debato z Ivom Podostrojškom. Vsak nekaj ve in vsi ne vemo vse in včasih se nam še kaj odpre. Škoda ker ga ni več tu, ker je bil zanimiv sogovornik.

Samo hvaljenje ne pripelje nikamor. Prav nadležno zna postati, če ni iskreno in veje zmedo med člane. Seveda je lepo koga pohvaliti, še lepše pa je, če argumentiraš zakaj misliš, da je tako. Enako je pri kritiki pesmi.

Lep pozdrav, DUSANN

Zastavica

Komentiranje je zaprto!