Forum

Patrick Süskind: Parfum

Pretresljiva zgodba pariške sirote brez lastnega vonja, največjega genija na področju vonjav in hkrati perverznega, asocialnega morilca.

 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
28. 05. 2012 ob 18:51

po zgodbi je posnet  dober film (2006), http://www.perfumemovie.com/patrick-suskind.html

Zastavica

brezno

Poslano:
31. 05. 2012 ob 10:16
Spremenjeno:
31. 05. 2012 ob 11:34

Ja, vsekakor knjiga, ki se jo splača še enkrat (pa mogoče čez par let še enkrat) prebrati. Čutila, manipulacije, feromoni, psihopati. Univerzalno, pa vendar posebno. Pa tudi film je vreden reprize. Ker sem len si bom tega privoščil še danes, knjigo pa mogoče za vikend.

Hvala za vzpodbudo, lp.

A.

 

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
03. 06. 2012 ob 00:01

Enako lahko rečem za tole (za ponovno branje, čeprav ne dviga optimizma, je pa polna posebne poetike (ne, ni poezija je roman!):

Cormac McCarthy,  CESTA

Zastavica

DUSANN

Poslano:
04. 06. 2012 ob 18:08
Spremenjeno:
04. 06. 2012 ob 22:31

Tele dve knjige sem bral pred leti. Ameriški psiho in Manj kot nič. Dobre so za ugotavljanje zgrešenega novodobnega načina življenja. Parfum sem bral pred leti, pa me ni navdušil- je preveč pop in veje iz njega slaba energija. Še ena opomba pri zapisu Parfuma. Genij ne more biti znanstvenik -lahko je le filozof ali umetnik. Njegovo znanje je preveč omejeno. V njem mora biti ves svet z religijo vred. Ljudje dostikrat mešajo. Recimo,  zelo nadarjene šahiste nazivajo z geniji, znanstvenike in finančne uspešneže. Ti nimajo nič z genijalnostjo. Politiki so pa itak zelo omejeni in destruktivni.  Zweigova Novela o šahu govori o tem. Mislim, da sem jo že priporočal.

Lp, DUSANN

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
06. 06. 2012 ob 23:03

Zanimivo, meni pa CESTA sploh ni potegnila. Zdela se mi je preveč - pesniška. :)

Preveč pesniška za roman in seveda predolga (preromaneskna) za pesem.

Odloženo na prvi tretjini ... Filma si sploh ne "upam" začeti gledati.

PARFUM sem gledala. Nekateri pravijo, da je knjiga še boljša kot film (pri odličnih knjigah je žal skoraj vedno tako, da jih film ne dohaja). Nekoč se je gotovo lotim, saj me je že film prevzel. Sem pa brala kritiko, da je v filmu morilec prikazan preveč všečno, da je v knjigi drugače. Je to res?

No, jaz vidim kvaliteto ravno v tem, da junaka tako orišeš (ali "pofilmaš" :), da čeprav je negativec, gledalec vseeno čuti vsaj nekaj sočutja do njega. Črno-belo podajanje in sprejemanje je pač (zame) prepuhlo.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
06. 06. 2012 ob 23:10

NO, okusi so različni. Jaz se na Cesto vračam! tretjič.  Me zanima še kakšno mnenje, upam, da si kdo vzame čas, se izplača.

 :)

  lp, lidija

Zastavica

Rok Horžen

Poslano:
07. 06. 2012 ob 01:26

Mojstrovina Parfum je knjiga za (srednješolske) punce. Romantika. Zanimiva privlačna pripoved.

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
07. 06. 2012 ob 07:43
Spremenjeno:
07. 06. 2012 ob 14:52

Jaz filma nisem gledal, sem slišal zanj.

V knjigi je Grenouille prikazan kot kak Gollum, skratka zares gnusno bitje. Zaradi prebolenja hude (za večino smrtne) bolezni v mladosti je poln brazgotin in temnih lis po telesu.

Hkrati je poudarjeno njegovo nerazumevanje za vse kar je človeškega, ker življenje dojema izključno skozi vonjave. Ostali njegovi čuti so zaradi tega povsem zapuščeni, jih sicer ima a jih komaj uporablja: za orientacijo ne potrebuje vida, je lahko čisto vse, zato vedno preživi,ljudje ga z mimiko in govorico telesa in tonom glasu ne morejo prelisičiti. Od tod hkrati njegovo nerazumevanje vsega, kar je za ostale ljudi pomembno.

To se mi zdi eden pomembnejših aspektov knjige, če že ne njeno bistvo, saj lahko hitro potegnemo vzporednico in ustrezna vprašanja, ki se tičejo družbe, v kateri je izgled edina relevantna lastnost in ljudi, ki svet dojemajo skoraj izključno skozi vid.

Lidija, za Cesto bi bilo mogoče smiselno odpreti novo temo :)

Zastavica

Lea199

Poslano:
07. 06. 2012 ob 11:01
Spremenjeno:
07. 06. 2012 ob 11:02

Parfum sem prebrala, rekla bi, splačalo se je. Ne veliko več.

Cesta za spoznanje bolje, čeprav mi ni zlezla "pod kožo" in nimam nobene želje po ponovnem branju. 

Sama bi odprla debato o: Samo skupaj, nič drugega - Anna Gavalda, prebrala sem jo dvakrat in verjetno jo bom še:)

Prisegam predvsem na naše pisatelje, veliko jih je zelo dobrih, le sem ter tja vzamem v roke kakšen prevod. Zgoraj omenjena knjiga je bila zadetek v polno.

Verjetno bi morala odpreti novo temo:) Če je potrebno popravim:)

Lp, Lea

Zastavica

ajda

Poslano:
07. 06. 2012 ob 11:53

Film Parfum sem gledala, se pa strinjam s Kerstin, da je glavni lik prikazan zelo všečno in da tako v knjigi, kot je bilo povedano,  ni. Knjige nisem brala, morda se jo lotim:)

lp, ajda

 

Zastavica

Komentiranje je zaprto!