Forum

Zoran Šteinbauer: IZGUBLJENI GOZD


Eden od finalistov Modre ptice. Intimna izpoved prvoosebnega pripovedovalca Karla, v kateri spremljamo njegovo življenje, predvsem pa njegovo dojemanje sveta od otroških in deških, predvsem študentskih let (v semenišču) do trenutka, ko ga življenje (nemara prehitro in pregrobo) zbrusi v zrelega moža. Karel je preživel hudo psihofizično zlorabo, in to v okolju, ki so mu on in njegovi (že pokojni) starši najbolj zaupali, smrt ljubljenih in kolaps vere v vse, tudi v smisel(nost) življenja; na poti, o kateri se je zdelo, da ga bo vodila le še navzdol, do črnega konca, pa je spoznal, da se iz bolečine lahko rodi sila, ki odpira nova vrata, nova okna, nove smisle; ena od teh sil je tudi moč besede.
Bogato besedišče, zanimive "zastranitve", tu in tam delček folklornega izročila, spretno ubesedenje spolnih stikov ...

Priporočam v branje.

Kerstin

 

Lea199

Poslano:
06. 04. 2012 ob 16:01

Brala sem Ukradeno srce, če je to delo vsaj podobno prebranemu, se mi obeta velik užitek.

Hvala za informacijo, Kerstin:)

Lp, Lea

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
07. 04. 2012 ob 01:29

Ukradeno sonce, Lea. Ja, je podobno in ni. V bistvu je Gozd boljši, bolj je dodelan, vidi se, da se je z besedilom veliko (več) ukvarjal tako na slogovni in vsebinski kot na jezikovni ravni. Zoran je bil pravi zgled dojemljivega avtorja, saj je sprejel ali vsaj razmislil o vseh mojih dvomih in predlogih ter jih tudi mojstrsko popravil oz. vkomponiral v tekst. Založba pa je tudi poskrbela, da je knjiga tudi oblikovno taka, kot mora biti.

 

 

Zastavica

Lea199

Poslano:
07. 04. 2012 ob 10:16

Kerstin,

super če si imela tudi ti "prste zraven", potem verjamem, da je Gozd še boljši. Sonce mi je bilo všeč predvsem zaradi barvitosti (saj veš rada imam barve, kot barve in kot metaforo).

Se mi že cedijo sline;))

Hvala!

Lp, Lea

 

Zastavica

Lea199

Poslano:
02. 11. 2012 ob 15:50
Spremenjeno:
02. 11. 2012 ob 16:26

Kerstin:)

Prebrano.Nekaj podobnosti z Ukradenim soncem sem našla, vendar ne veliko. Morda samo bogato besedišče, ki ga pri Z. Š. občudujem.Všeč mi je zelo dobro izbran naslov.
Strinjam se s tabo o dobrem oblikovanju. 
Vsekakor knjiga, ki se jo splača vzeti v roke.

Lp, Lea

Zastavica

Komentiranje je zaprto!