Poslano:
14. 03. 2012 ob 20:37
Spremenjeno:
14. 03. 2012 ob 23:01
aha, kemija..
(Pamet) lahko soliš tudi s pravšnjo mešanico jedkosti in žajfnice.
Ja ja, zdaj se spomnim (v gimnaziji sem zamenjal preveč profesoric kemije, da bi se resnično lahko osredotočil na snov ).
Skušal je v obe smeri povzeti temo dneva in biti njen labodji spev.
Lep pozdrav,
Jaka Racman.
Sama sem že v 7. razredu mešala baker s palico, ko sem želela dobiti bron. Ja, kemija me je zares dolgočasila;))))))
Lp, Lea
Poslano:
14. 03. 2012 ob 21:19
Spremenjeno:
14. 03. 2012 ob 21:46
jaz sem pa postal pesnik tako, da sem začel mešati kekse - črke,
kar še zdaj počnem.
Poslano:
14. 03. 2012 ob 21:45
Spremenjeno:
14. 03. 2012 ob 21:47
(čeprav, Brundo, tale glagol (postati) nima veliko s tem ... Kako že gre: Pesnik ne postaneš, pesnik se rodiš)
Lep pozdrav,
Jaka Racman.
ja, tko pravijo tršice. če se prav spomnim pa sem res že zelo zgodaj
začel nekaj pisati na kahlo, žal pa je bilo nečitljivo,
pa tudi fotografije ne obstajajo,
ker so bile uničene v požaru.
Ne vem sicer kako točno gre; iz kje in od koga natančno je naslednja cvetka, skoraj prepričan pa sem, da je s tega portala:
Pesniki se rodijo po smrti.
Poslano:
14. 03. 2012 ob 22:20
Spremenjeno:
14. 03. 2012 ob 23:02
Upam, da imam še veliko časa do svojega rojstva;)))))
sam ne verjamem v to, pri vseh teh možnostih objav in pretoku informacij ...
malo verjetno. pa tudi ogromno ljudi piše, bere, dvomim, da se lahko kaj izmuzne spregledano ...
Poslano:
14. 03. 2012 ob 23:08
Spremenjeno:
14. 03. 2012 ob 23:15
Pri teh stvareh (upam, da ne izzveni kot nadmudrivanje) postaja - bolj kot (ne)spregledanost, ravno zaradi množičnosti, kjer lahko pogosto prihaja do razvrednotenja kvalitete, zaradi kvantitete -, pomembna distanca. Distanca in zaključen opus, ki ga lahko potem (če sorodniki niso prevelike živine) "stroka" secira po vseh dosegljivih metodologijah.
Tako vsaj jaz razumem zgoraj navedeni zapis.
Lep pozdrav,
Jaka Racman.
e, nisem še na ta način tuhtal, imaš najbrž kar prav.
Matjaž,
Včeraj sem v vsem vrvežu aforističnih komentarjev in (mini)delavnic na komentarjih kar pozabil kaj tehtnega odvrniti na tvoj kemijsko in aforistično premišljen komentar mojega Neslan(A)for(a)izma. (tisto prvo je bila bolj reakcija, kot odziv)
Tvoj komentar:
aha, kemija..
(Pamet) lahko soliš tudi s pravšnjo mešanico jedkosti in žajfnice.
... je bil na mestu. Ne vem sicer, če se je začetni vzklik nanašal na prvotni naslov (kemijski), ki je bil le malo časa aktualen, ali zgolj obče na tematiko soljenja ...
Mi je pa danes, po ponovnem branju (očitno sem bolj počasne sorte) padlo v oči sijajno skladje jedkosti in žajfnice - v vseh pogledih ... čeprav je res, da sem s svojim poskusom dvosmernega aforizma hotel težišče teme postaviti na nevtralizacijo (soljenje - neslanosti; neslanosti - soljenje).
Vidim pa skozi tvoj komentar šibkost (verjetno le eno izmed njih ;)) ) svojega aforizma. Preveč maksimalističen je v nedopuščanju drugačnih možnosti ...
Skratka, (vsaj) LAHKO mu je manjkal.
Hvala.
Bom dopolnil.
Lep pozdrav,
Jaka Racman.
Baje si pesnik uradno šele, ko izdaš svoj pesniški prvenec.
Poslano:
15. 03. 2012 ob 22:59
Spremenjeno:
15. 03. 2012 ob 23:07
Jaz sem bolj mnenja (sicer spet ena šolska) da si pesnik (sebi) lahko vedno; pesnik (drugim) pa ... hja, ko te sprejmejo.
Sam se (tudi po dobro sprejetem prvencu, ali pa prav zaradi njega, zdaj ko je že deset let mimo) nikakor nimam za pesnika. Čeprav pišem ... morda bo kdaj kaj več od tega ... zaenkrat je bolj (samo)spoznavanje.
Lep pozdrav,
Jaka Racman.
ja, to soljenje je široka in sipka tematika. kemija pa tudi :) napetostna vrsta pa to.. se spomnim kako nas je učiteljica dobesedno solila, precej smo delali v laboratoriju. Edino, kar se spomnim za ziher je, da kislina+baza ->> sol in voda. ja pa če vzameš HCl+Zn -> ZnCl2 + H2 za polnit balončke (takrat se ni kar tako dobilo helijevih balonov.. so pa bile to bolj leteče bombe)
Lahko pa lahko z lahkoto prav pride za lajšanje absolutizma :)
urednica
Poslano:
16. 03. 2012 ob 08:46
Spremenjeno:
16. 03. 2012 ob 09:37
(Pamet) lahko soliš tudi s pravšnjo mešanico jedkosti in žajfnice (Matjaž Pihler)
Torej, jo zakisiš in potem izlužiš. Ali najprej izlužiš in potem poliješ s kislino.
Sledi: potem je tisto, kar ostane - voda. Sol pa ... kdo ve, kje je potem sol ...
Mater, preveč matramo tole pamet! ;)
:)))
Poslano:
16. 03. 2012 ob 12:13
Spremenjeno:
16. 03. 2012 ob 12:18
Hej Lidija, sol ponavadi nastane kot reakcija kisline in baze, a veš. In 'sol' v glavi naj rajši nastane pod vplivom lastnih .. kot da jo vnašamo umetno.. hmm.!
Recimo znameniti primer : HCl + NaOH = NaCl + H2O
(klorovodikova kislina in natrijeva baza -> dobimo kuhinjsko sol in vodo)
reakcije so pa BURNE!!!
Še vedno poudarjam, da je težišče mojega aforizma želelo biti postavljeno na nevtralizacijo ... Kaj o tem?
urednica
Poslano:
16. 03. 2012 ob 13:22
Spremenjeno:
16. 03. 2012 ob 18:31
Matjaž, se vidi, da nimam pojma o kemiji in si razlagam "pesniško"! :)))
jaka, saj - voda je nevrealizacija ;)
Lidija, ne vem če bi se strinjal ... Voda je stranski produkt reakcije, ki proizvaja najbolj razširjeno - kuhinjsko oz. jedilno sol. Reakcija je - kolikor se spomnim nereverzibilna
Za redčenje nasičenosti sicer lahko pride prav tudi voda (tudi na ravni presoljenih celic v organizmih ... nekaj v povezavi z osmozo, se mi zdi)
Za nevtralizacijo soljenja pameti, pa trmasto vztrajam pri neslanostih ... (te - v primernem laboratorijskem okolju (portala), ki nudi idealne pogoje - omogočajo in celo spodbujajo reverzibilnost ).
Je pa (tudi brez mojega komentarja) tema, priznam, že rahlo zvodenela.
Lep pozdrav,
Jaka Racman.
Komentiranje je zaprto!
Napisal/a: jaka racman
Uredniško pregledano.
Ocenjevanje je zaključeno!