LavAzza

utrgali

so te materi iz naročja

zvezali

v žaklovinasto vrečo

vrgli

v podpalubje ladje

in odpeljali čez morje

v suženjstvo

 

pražili

so te na vročem soncu

strli

tvoj zadnji odpor

te zmleli

v prah

in skuhali

v lastnem soku

 

uživali so ko so ti

jemali še zadnji

kanček dostojanstva

ko so posrkali tvojo

 

kofeinsko dušo

Srečko Plahutnik

Evelina

Poslano:
29. 02. 2012 ob 06:09

Všeč mi je. Ne vem, če jo prav razumem, toda lepo mi dišicheeky

Zastavica

ajda

Poslano:
29. 02. 2012 ob 15:00

brez kave mi živeti ni:))))))). Ja, kavica je mamljiva droga. Bo treba še kakšno poskusiti, ne pa vztrajati pri barcafeju:)). Sicer pa ta tvoja lavazza je večpomenska. Ja in? To je to:).

lp, ajda

 

Zastavica

Srečko Plahutnik

Poslano:
29. 02. 2012 ob 17:41

@ Evelina, pravilno si jo razumela :)

@ ajda, poiskusi Don Corteza ;)

Lep pozdrav. Srečko

Zastavica

modricvet

Poslano:
29. 02. 2012 ob 19:57

Če bi jo skuhali v lastnem soku, bi jo bolj jedli kot srkali. Po praženju nima več lastnega soka, zato čudna trditev.

Sicer pa domiselno.

mcv

Zastavica

Srečko Plahutnik

Poslano:
29. 02. 2012 ob 21:26

Če ostanemo pri kavi. Kavino zrno pražimo, zmeljemo in skuhamo.

Hvala za odziv.

Lp, Srečko

Zastavica

modricvet

Poslano:
29. 02. 2012 ob 21:37

"in skuhali

v lastnem soku"

naj bi pomenilo v soku, ki ga izločijo sama kavna zrna. Po praženju ...

Brez zamere. LP

Zastavica

Srečko Plahutnik

Poslano:
29. 02. 2012 ob 22:01
Spremenjeno:
10. 03. 2012 ob 18:16

... no, po praženju očitno ostane še nekaj lastnega soka ;)

" Zadnja in izredno pomembna faza je praženje kave. Ta da kavi svojevrstno barvo, aromo in okus. Medtem, ko temperatura v velikih kotlih narašča, kavna zrna izgubijo približno 20% vlage in zaradi specifičnih kemičnih procesov pridobijo okrog 60% volumna. Pri 205 °C se v zrnih začnejo razvijati drugačna olja, med katerimi je najpomembnejši caffeol, ki začne nastajati pri temperaturi okoli 200 °C. To olje je v prvi vrsti zaslužno za kavni okus in aromo."

Lp, Srečko

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Srečko Plahutnik
Napisal/a: Srečko Plahutnik

Pesmi

  • 28. 02. 2012 ob 20:39
  • Prebrano 1287 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 616.9
  • Število ocen: 18

Zastavica