Forum

Matičkove Dile 18 - bralna delavnica

Tanka črta prvega krajca lune, ki je skrivnostno lebdela nad meglicami, je naznanjala večer. Sonce, ki je tako razkošno obsipavalo dan, je že pred časom reklo zadnjo besedo. Sedaj so bile na vrsti sveče. In glasba, in misli. Izjokane, izsmejane, zaklete in zašepetane. Zapisane na liste so nam razgrnile svoje resnice.
Maja, predsednica KUD Matiček, je s svojim obiskom počakala na polnoletnost Dil (osemnajste po vrsti). Ujela je pravšnji trenutek, saj sta obisk morali odpovedati stalni članici Vlasta in Tanja. Prišel je še Mojmir in tako smo že sestavljali konkretno množino.
Večer z Lucijo Mlinarič, tokratno gostjo, se je razvil v zelo zanimivo in plodno branje. Led smo prebili z mojimi zadnjimi pesmimi. Že takoj se je pokazalo, zakaj je Lucija urednica na pesem.si. Z eleganco poznavalke je izluščila nekaj nepotrebnih besed iz njih. Kako zvenijo njene pesmi, smo slišali kmalu. Njena poezija je nabita in zgoščena do popolnosti. Izvirne metafore se vrstijo brez milosti za bralca. Kmalu smo ugotovili, da jih je potrebno večkrat prebrati, da se odkrije ves njihov sijaj.
Resnično zahtevno, in tudi zato, čudovito branje.
Mojmirove pesmi, za katere je značilen epski zamah (kot tudi za moje), so sedle med nas z občutkom ugodja. Tudi on je z veliko vneme zapisoval Lucijina mnenja. Z užitkom smo prebrali njegove zadnje, "še vroče" stvaritve.
In se je, ob sproščenem pogovoru za konec, zaključilo osemnajsto branje.

Za naslednjič napovedujemo gostjo Tonjo Tonja Jelen, ki jo čisto malo poznamo že iz predstave POVEJ MI KDO SI, uprizorjeno lanskega novembra v šoli na Spodnji Polskavi. Tokrat o njej in njeni poeziji zvemo kaj več.
Zapisal: Milan Novak

 

Ana Porenta

urednica

Poslano:
28. 02. 2012 ob 22:03

Super, Milan! Zelo sočno in nazorno poročilo - skoraj se mi že zazdi, da sem bila z vami;-) Takih poročil o dogodkih sem zelo vesela - kar občutiš lahko, kako ste se imeli. In seveda, bravo, Lucija. Tonjo pa  lahko tisti, ki ste iz Ljubljane ali okolice, spoznate ta petek na Litru jezika v Trubarjevi hiši literature.

Še na mnoge dile,

lp, Ana

 

Zastavica

Lucija Lotus Mlinarič

Poslano:
28. 02. 2012 ob 22:17

Milan, še enkrat hvala za vabilo. Super je bilo. :) In seveda hvala za članek. :)

Ana, hvala. :) Veliko o poeziji sem se naučila ravno od tebe ... :)

Zastavica

Milan Novak

Poslano:
29. 02. 2012 ob 14:35
Spremenjeno:
29. 02. 2012 ob 20:26

Hvala Ana, za komentar. Hja, precej lahkotno roko sem imel, ko sem pisal to poročilo. Prav gotovo zato, ker je bilo res tako prijetno.
To so pač naše male Dile :-))

Lucija, hvala tebi, za obisk (čeprav sem res malo tudi jaz kriv, ko sem te pripeljal, hehe)  smileydevil

 

Zastavica

Komentiranje je zaprto!