ZAPIS O PTICAMA

(Tomislavu Dretaru)

u bocuani kažu
na jeziku cuana
da mali ptići u gnijezdu
otvaraju kljun čak i Onoj
ptici koja dolazi


da ih pojede, filozofi
kažu:i svoj..i njen

i tek tako da
zapis o pticama postaje

cjelovit
(ja ne kažem ništa

nisam filozof
nisam iz bocuane

premda se slažem
sa njima da je u pitanju
nesvijest o krilima

i odsustvo svake
jasne misli

o smrti
ja ne kažem ništa

liči na cjelov)

 

Mensur Ćatić

 < 1 2

DUSANN

Poslano:
16. 12. 2011 ob 09:28
Spremenjeno:
17. 12. 2011 ob 11:01

Hvala Zauvek tvoja. Mensur sem dobro prebral  tvoj tekst. Kaj lahko zaključiva? Se mi zdi, da je ustvarjalec najbolj močan v času ustvarjanja, preden da izdelek iz roke, drugače pa funkcionira v družbi kot vsi ostali ljudje. Nekateri se vedejo kot, ko dajo v vojski nekomu čin desetarja, manjši del se bo vedel vzorno, nekateri pa bodo to izkoriščali in šli čez vse meje. Važna je predvsem osebnostna struktura človeka, ki mnogokrat nima dosti s pisanjem recimor. Večina piscev in ostalih artistov ima zelo močan ego, posebno pevci in igralci, ki imajo tudi izrazito narcistično noto. Kompenzacijska stran tudi ni zanemarljiva (želja po dokazovanju in saj sem v redu če ...). Oblastniki, šefi, nadrejeni ponavadi kar dobro prečitajo osebnostne poteze ljudi in jih znajo tudi dobro izkoristiti. Bolj je družba urejena, če hočete demokratična (zelo izribana beseda) manj je tega. Mnogi naši vrli pesniki in drugi mnogokrat pozabljajo, da so bili in so še vedno mnogi priviligirani pri koritih v prejšnjem sistemu, da imajo ljudje različne poglede tudi na ustvarjanje in na način dela. Da je mesto v družbi za: "Kajuha in Balantiča". Čeprav govorijo o toleranci, je tega še premalo.  Recimo primer z Gradišnikom in Mazzinijem (ki imata seveda tudi slabe strani ) ali ignoranca ostalih, ki se ukvarjajo s kulturo. Nekje vmes je sredina, kot pravi Zalka v svoji pesmi. Kulturo ustvarja tudi ljubiteljska dejavnost in ni samo privesek nebodigatreba. Vse to je del družbe, ki jo vsak po svoje sestavlja, po svojih zmožnostih. Manj ošabna je meja med enimi in drugimi, družba boljše funkcionira. Kultura ne kreira države, ni državotvorna ima pa pomemben segment, saj družbe in naroda brez kulture ni. Ljudske pesmi, sevdah so ravnotako pomembne, kot pesmi elitnih pesnikov. Dobra slovenska popevka tudi kreira kulturo, enako kot samospevi Huga Wollfa. Zapiranje kulture v svoj ozek prostor je ponavadi prej kontraproduktivno kot produktivno.

Lp, DUSANN

Zastavica

Mensur Ćatić

Poslano:
17. 12. 2011 ob 11:12

da, slažem se DUSANN, imam negdje pjesmicu gdje mislim da sam nešto rekao o tome, budem je potražio..ima već postavljena ovdje pjesmica Hej, lingvista, jarane gdje rekoh da je u osnovi svake kulture srce..kultura je jedan od pojmova, kategorija, riječi o kojoj, premda su definicije skoro neoborive i nepomične, imam merak dodati i svoj stav iz pjesme koju kako rekoh budem našao, jer nisam oduševljen baš time da me kroz život lupaju, a lupali su, po glavi definicijama kulture u tvrdom i teškom papiru oni za koje mislim da su licemjerni..mislim, kad mi se zgrozi nad psovkom neko ko se nije zgrozio kad su mu pred očima ubijali i ponižavali ljude,žene i djecu onda ja bih šutnuo nogom poeziju i samo psovao do kraja života..hvala DUSANN, hvala za divan razgovor, bila mi je čast i radost

Zastavica

Mensur Ćatić

Poslano:
17. 12. 2011 ob 11:12

hvala Matjaž, Ido, Marko, čast mi je i radost

Zastavica

DUSANN

Poslano:
17. 12. 2011 ob 12:30
Spremenjeno:
17. 12. 2011 ob 13:57

Ni zakaj Mensur. Ko smo bili v srednji šoli smo cele popoldneve debatirali o tem "v Vinskih mušicah". To je bila luknja gostilne Kolovrat v stari Ljubljani. Potem so nekaj časa notri prodajali italijanske škarpe. Od nekdaj je bila zbirališče umetnikov, še od Prešernovih časov in prej. Udba je potem vmešala prste in se je naše omizje počasi razblinilo, ko so začeli hoditi "pravi pesniki" in so nas vlačili po policijskih postajah koncem sedemdesetih in v začetku osemdesetih. Sedaj je to šminkerski lokal, kjer so zamazali pesmi Penatov, ki so krasile stene stoletja.

 Ko sem živel še bolj boemsko so bile zanimive debate, ki so nastajale čisto slučajno. Debate se hitro razblinijo, včasih se pa utrne kakšna iskrica med poplavo srditih besed. Upam, da se nisem komu zameril ali koga užalil, ki bi me narobe razumel.

 

Lp, DUSANN

Zastavica

Mensur Ćatić

Poslano:
17. 12. 2011 ob 13:57

upravo kad ste postavili ovaj svoj komentar neko mi je za pjesmu ,,Mnogo je stvari" spucao čistu  jedinicu i na dosadašnjih 11 petica i prosjek 4,95 snizio taj prosjek na 4, 73, vjerujem i iskreno upam da to niste Vi..ne znam kako dođosmo do udbe, godine 1984 ponudili su mi da ,,surađujemo" da cinkarim nekakvog vojnika muslimana koji je bio pod sumnjom da je fundamentalist i jednog zastavnika koji je išao u crkvu te tako bio sumnjiv jer to oficirima i podoficirima ne priliči..odbio sam, lijepo i jasno, rekao sam:zastavnik Stojanović je najbolji čovjek kojeg sam ovdje sreo, njegov sin je kako znate nastradao u prometnoj nesreći i nebo je jedino mjesto gdje njegov sin još može biti živ, ja vjerujem da jeste i ne želim surađivati s Vama..jebiga, moj DUSANNE, jako su osvetoljubljivi, dugo pamte i nikad mi to nisu zaboravili, njihovi pipci i sad se pružaju, insinuiraju i svete se..LP

Zastavica

DUSANN

Poslano:
17. 12. 2011 ob 19:37
Spremenjeno:
17. 12. 2011 ob 19:47

Mensur, to je bilo pred skoraj tridesetimi leti. Sedaj se ukvarjajo z biznisom. Jaz ocenjujem več kot leto dni pesmi tako, da dam najvišjo oceno, če mi deluje, drugače jih ne ocenjujem. Tudi meni nekdo zmanjšuje in tudi Gnuju, če sem prav obveščen. Upam, da je samo zavist in niso kakšna druga jajca. Napačnega človeka si posumil. Boj se prijaznih in hinavskih.

Lp. DUSANN

Zastavica

Mensur Ćatić

Poslano:
17. 12. 2011 ob 19:58
Spremenjeno:
17. 12. 2011 ob 20:00

hahaha..vjerujem Vam DUSANNE i da budem iskren sad kad čujem da Vi i Matjaž također imate ,,svoje" jediničare onda te jedinice koje dobijam (vjerovatno od istih osoba od kojih i Vi i Matjaž) i nisu tako loša stvar jer na neki način ti ,,jediničari" svojom pakošću daju , doduše malo neobičan, ali ipak kompliment našim pjesmama..nisam sumnjao nego sam Vas na neki način otvoreno pitao jer sam iz razgovora s Vama stekao pouzdan dojam da biste mi to i otvoreno rekli..velika mi je čast s Vama razgovarati i iz  ovakvih otvorenih razgovora čovjek izlazi uvijek bogatiji, moje iskreno poštovanje i zahvalnost,LP

Zastavica

DUSANN

Poslano:
17. 12. 2011 ob 20:27
Spremenjeno:
17. 12. 2011 ob 21:01

Jaz sem za mnoge malo čuden, vendar odkrit človek. Lahko vprašate mojega tavanđiju. Pravi, da ni treba lih vse povedati, jaz pa kar v fris (lice).   Moja zavist je okrnjena. Nisem tipičen prebivalec zelenih pašnikov. Imam nekaj Dantejevskega.

Lp, DUSANN

Zastavica

 < 1 2

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Mensur Ćatić
Napisal/a: Mensur Ćatić

Pesmi

  • 15. 12. 2011 ob 08:08
  • Prebrano 3155 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 448.7
  • Število ocen: 15

Zastavica