TAMARI SERGEJEVIČ OLJNICKI

Vsebina objave odstranjena na željo avtorja.

DUSANN

modricvet

Poslano:
20. 08. 2011 ob 10:58

Dusann, malce mi gre na jetra, da v svoji poeziji stalno omenjaš/uporabljaš lastna imena drugih, obstoječih ljudi. Nekako ves čas poudarjaš, da si prebral to ali ono literarno delo oz. na kupe knjig in nam slikaš prizore iz njih. V plus ti štejem, da to počneš mnogokrat v svojstvenem (?) bohemskem stilu.

Brez zamere in lep pozdrav!

 

modricvet

Zastavica

DUSANN

Poslano:
20. 08. 2011 ob 11:29
Spremenjeno:
20. 08. 2011 ob 11:30

Ja, hvala za tvoje mnenje. Vsak počne kot mu paše. Pesmi, ki ne omenjajo imen in so manj direktne je na tone in mnogo boljši so v tem od mene. Jaz pač delam po svoje. Imam slovanske korenine in nisem Lorca, Eluard ali Breton, kot drugo nisem "skrivač", kot so bili med drugimi ti pesniki, čeprav jih cenim. Živeli so tudi v drugem času in so morali skrivati svoja nagnenja in čustva, zato so pisali bolj hermetično in zatirali čustva v sebi. Nisem niti razgledan kaj dosti, sem že omenil, da je na portalu kar nekaj ljudi, ki študirajo literaturo in slavistiko, ali so jo doštudirali. Z menoj se ni nikoli noben ukvarjal, berem pa ne več intenzivno deset let in skušaj čim več brezveznih podatkov zmetati iz sebe, ki me bolj ovirajo, kot koristijo. Ker nisem bral selektivno sem skakal sem in tja .Meni je pisanje nekakšna terapija, da ne padem spet v depro, vem pa, da to nima nobene umetniške vrednosti, pisati bi moral bolj hermetično in uporabljati več metafor in prenesenih pomenov in manj imen. To pa jaz ne znam kaj dosti, jih je dosti boljših tudi tu na portalu. Sem zelo omejen in malo nadarjen, s tem se ne slepim. Lp, DUSANN 

Zastavica

Poslano:
20. 08. 2011 ob 12:32
Spremenjeno:
21. 08. 2011 ob 15:49

Obadva...

Vsak ima svoj stil pisanja.
modricvet ti slediš bolj notranjemu vzgibu, tistemu kar čutiš, v odnosu do drugih ljudi
dušan, ti pa ta notranji vzgib vpleteš skozi domišljijo v svoja epsko lirična potovanja.

In tukaj ni pravila, kaj je bolj umetniško, kaj je bolj "high".
Vej je miljon in bi bil dolgčas, če bi vsi pisali na enak način.

In tudi kdaj se lahko okličem za umetnika?
Jaz sem pred tem skoraj rahlo ponižna. Ker niti ni važno, da sem umetnik, da sem glasbenik, da sem pesnik, da sem slikar...
Važna je pot pravjo al kako. :)

zato... modricvet drugič ko posreduješ takšen komentar, raje lepo in precizno povej, zakaj in kako, kje te motijo v tem primeru imena.
se lahko razvije še super debata in od tega bosta oba imela nekaj.

lp S.
 

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
20. 08. 2011 ob 12:34
Spremenjeno:
21. 08. 2011 ob 15:50

mene pa moti samo to, ma ne vem zakaaj mora biti ravno Bajkalsko jezero, zakaj ni Blejsko jezero, kaj domačega, slovenskega, pa proga železne ceste bi lahko potekala od jesenic do nove horice, pa namesto danteja, bi bile lahko omenjene pletne.

lp

Zastavica

breza

Poslano:
20. 08. 2011 ob 13:10

Rada berem tvojo poezijo in prav nič me ne moti, če tu in tam uporabiš kakšno ime, za katero, hm, recimo še nikoli nisem slišala (saj, očitno premalo berem :-))!), ker se mi zdi, da so ta imena le asociacia na nekaj, kar se tekoče zliva v samo bistvo in sporočilnost pesmi. Če ne razumem o kateri osebi govoriš in če nimam dovolj časa, da poiščem več podatkov o tej osebi, si preprosto v glavi izmislim katerokoli ime, ki bi ga lahko "obesila" na preostale besede v pesmi.Tvoje pesmi se me dotaknejo, mogoče še najbolj zaradi tega, ker v njih manj ali več začutim iskrena, pristna čuvstva, mehke so, pitke in človeške. Bralci se razlikujemo, nič manj, kot sami ustvarjalci, in hvala bogu, da je temu tako, ker si lahko izbiramo, kaj želimo brati, ustvarjamo pa tako kot  znamo. Pomembno je le, da beremo in ustvarjamo iz ljubezni do pisane besede. Mar ni to dovolj?

Imejta se lepo!

Lp, breza

Zastavica

breza

Poslano:
20. 08. 2011 ob 13:16

Hehehe, Serigala, Brundo, kolk sta hitra, prehitela sta mewink, ko sem začela pisati, sploh vas ni bilo na vidiku ... cccccc, vidi se da pešamcheeky

Zastavica

Nemo

Poslano:
20. 08. 2011 ob 17:44

Dušan meni je pesem všeč - in tisto prepletanje, ki so ga omenili drugi - med literaturo in tvojimi občutji se mi zdi enkratno! :) Res je mogoče lažje, če dela in pisatelje, ki si jih navajal poznaš in si jih prebral, ampak kanček radovednosti pa tudi ne škodi - torej tudi če jih ne poznaš preveriš & pogledaš in je.

Zelo se me dotakne konec, res :) Dobre zaključke pesmi imaš ponavadi. Vse pohvale! Tudi glede oklepajev v pesmi, nj.vsebina mi zveni včasih hudomušno, ampak v dobrem pomenu besede, ne pojasnjujejo preveč in so ravno na mestu :)

Se pa strinjam s Serigalo in Brezo glede povedane teme, ni kaj za dodat ;)

LP

Nemo

Zastavica

Marko Skok - Mezopotamsky

Poslano:
20. 08. 2011 ob 20:39

Vsi smo različni odtenki iste lepote, ki jo vsak na svoj način zrcalimo v svet.

 

Dušan, še ena krasna pesem. (Nadarjenosti se ne meri s spričevali in diplomami.)

 

Uredništvo opozarjam na popravek: - senilni vlak naju bo ...

 

Lp, Mezopotamsky

Zastavica

DUSANN

Poslano:
20. 08. 2011 ob 21:15

Hvala vsem za vaše dobre komentarje in mnenja. O Rusiji dostikrat razmišljam, vedno me je fascinirala s svojimi nasprotji in močno kulturo, ravnotako imam zelo pozitiven odnos do Židov kar se kulture tiče, saj se eni glavnih nosilcev zahodne civilizacije. Nekako so mi za zgled, posebej ti, ki so liberalnejši. Po znanju so nenadkriljivi in rušijo omejenost, ki se zopet poraja v svetu z obujanjem skrajnih ideologij. Spomnimo se samo Pariza in Dunaja in velikih umetnikov, ki so kreirali francosko in ostalo zahodno kulturo.

 

Lp, DUSANN

Zastavica

Andrejka

Poslano:
21. 08. 2011 ob 11:17

Dušan, našel si svoj stil in drži se ga. V tej zadnji pesmi izvrstno odseva tvoja občutljiva slovanska duša. Peljem se po tvojih pokrajinah in diham njeno zračnost. Nič zato, če dostikrat omenjaš literarne ustvarjalce in njihove literarne karakterje. Vidi se, da te navdihujejo.

LP Andrejka

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
21. 08. 2011 ob 22:08

Po je popravljen v bo. Dušan, izjemno dobro ti je uspela ta pesem, čestitam! Vse se zdi, kot da mora biti na mestu, v senilnem vlaku, z vsemi imeni in obešenci in vsemi nežnimi pozivi (ne ozri se ...). Samo ti si lahko napisal to pesem - in čeprav je zdaj povsem svoja entiteta - kot so rekli že pred menoj: ko najdeš svoj lastni izraz in ga piliš, si ustvaril avtorsko poetiko, ki je prepoznavna. Čeprav konec koncev ni važno, kdo je napisal pesem. Čim boljša je, tem bolj samostojno lahko osvoji bralca.

Še veliko navdiha,

Ana

Zastavica

DUSANN

Poslano:
21. 08. 2011 ob 23:23
Spremenjeno:
03. 09. 2011 ob 07:57

Hvala Andrejka in Ana za spodbudne besede. Jaz imam težave z ocenjevanjem svojega dela, vedno sem v dvomih in razcepih. Hitro me vrže iz tira.Ne samo, kar se pisanja tiče. Nekako ne znam vzpostaviti neko sredino in nekakšen odnos do sebe kot človeka in ustvarjalca. Ne delam pa se pametnega, ta imena se mi sama pojavljajo, ker cenim pisatelje, glasbenike, slikarje ali poete, saj so mi pomagali preživeti. Vedno sem se bal biti drugačen, čeprav se mnogokrat delam, da mi je to všeč. Imam malo knjig doma, ampak so mi kot biblije. Ne pišem o Mahlerju, Mozartu zato, da se delam pametnega, ampak zato ker živim na nek način z njimi.

 

Lp, DUSANN 

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

DUSANN
Napisal/a: DUSANN

Pesmi

  • 20. 08. 2011 ob 09:30
  • Prebrano 1308 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 745.79
  • Število ocen: 18

Zastavica