Forum

Podzavestno posnemanje?

Zdravo!

Oglašam se, ker sem med brskanjem po portalu našel pesem Gabriela Stormerja z naslovom Brez besed:

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/32432/brez_besed

Pesem je bila objavljena 30.12.2010, torej teden dni pred mojo Pesem brez besed

http://www.pesem.si/a/objava/prikaz/32661/pesem_brez_besed

, ki sem jo napisal pol ure pred objavo.

 

Pesmi sta vsebinsko in izrazno zelo podobni! Glede na to, da sem jo sedaj prvič prebral, se mi zdi zanimivo, da sva skoraj istočasno napisala  tako podobni pesmi (Gabriel malo pred mano).  Prvo sem pomislil, da je šlo za (moje) nezavedno posnemanje, vendar sem prepričan, da Gabrielove pesmi nisem prej nikoli prebral. Kdo ve, morda pa sva oba črpala iz nekega tretjega vira :)

Tedaj tudi nihče drug ni opazil podobnosti (oz. ni tega napisal med komentarji). Čudna so pota naših misli.. 

lp, gnu

 

P.S. seveda dopuščam možnost podzavestnega posnemanja, morda sem pesem prebral in se tega ne spominjam. Kolikokrat se nam to zgodi? Vem da je npr. McCartney več mesecev iskal izvor melodije Yesterday, ker se mu je posvetila v sanjah, in je šele nato (ko ni našel izvora) privolil v objavo. Nekateri muzikologi so mnenja, da je nezavedno posnemal Georgia on my mind od Raya Charlesa. 

P.P.S. Ima kdo kakšne podobne izkušnje?

 

Lea199

Poslano:
08. 08. 2011 ob 22:00

Pozdravljen Gnu,

ne ravno tako, vendar sem večkrat opazila, da je kar nekaj prispevkov na isto temo. Kljub temu, da ni zaradi katerega koli vzroka aktualna. Posebno krajše stvari, ki jih domislim v glavi, brez pisanja (brez kukanja na računalnik), zvečer ko sedem za računalnik ugotovim, da so tudi drugi pisali o tem (med letom večinoma najdem čas za računalnik zvečer).

Pred časom sem prebrala nek haiku, za katerega sem bila v tenutku prepričana, da ga poznam, vendar se nisem mogla spomnit od kod. Nekoliko sem brskala po netu, nisem ga našla. Sem morda sanjala?

Tako, ni ravno tisto po čemer si spraševal, vendar nadvse zanimivo.

Lp, Lea

Zastavica

Y

Y

Poslano:
09. 08. 2011 ob 22:21

 

Zdravo Lea, 

Res je, da zaradi preferenčnega opazovalnega sistema dostikrat najdemo podobne stvari, ko nekaj objavimo. Ali pa, če gre za tematsko aktualno vsebino. Ali pa modno muho :)

V drugih primerih pa gre morda za podzavestno posnemanje, ali pa pač le muza išče pravi svinčnik :)

Hvala za tvoje izkušnje, so zanimive. 

lp, gnu

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
16. 08. 2011 ob 02:26

Ker res ogromno berem, se mi včasih zazdi, zlasti pri čem krajšem (haiku, domislica, aforizem ...), da to že poznam, da sem že brala. Verjetno v kaki različici tudi zares sem, saj veš tisto, da ni več ničesar novega, ostajajo nam le še novi načini ubeseditve. :)

Kar se podobnosti v pesmi tiče, imam kar nekaj izkušenj; žal so mi konkretnosti ušle iz glave, ampak vsaj petkrat se mi je že zgodilo, da je nekdo objavil nekaj, kar je bilo vsaj z ene perspektive tako zelo podobno mojemu (že davno prej napisanemu, a še ne objavljenemu), da sem potem večinoma tisto objavila - predvsem zato, da sem nakazala, kako se včasih poklopimo. Dule Metulj bi temu rekel ples sinhronicitet. :)

Obstaja pa še en, meni ljubši pregovor: Great minds think alike.

:P

Lp,

Kerstin

Zastavica

Y

Y

Poslano:
17. 08. 2011 ob 22:28

Vidiš, zato se jaz že vse življenje držim principa - čimmanj brat :o)

Bo treba kaj literature v roke vzet, pa potem čimveč

preplonklat muhahah :)

Zastavica

Komentiranje je zaprto!