Forum

SiGrejev indeks

Zdravo!

Boste napisali par besed, kako do boljšega SiGre-jevega indeksa (saj to je tista črtica pod sličico člana na predstavitveni strani?)

In kako ohranjati vitalnost skozi čas :)

lp, gnu

 

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
10. 06. 2011 ob 12:51
Spremenjeno:
10. 06. 2011 ob 14:17

Pozdravljen!

Tako kot Google bova povedala nekaj, nekaj pa bo iz očitnih razlogov ostalo skrito.

Dolgoročno je pomembna aktivnost, torej objavljanje tako pesmi kot komentarjev. Z eno objavo se sicer ne spremeni nič, vendar se stvari sčasoma seštevajo. Po drugi strani pa lahko veliko število nerelevantnih komentarjev izrazito škodi. Kako računalnik odloči o relevantnosti komentarjev, vam pustim ugibati ;)

Izrazito koristne so vsebinsko bogate in kvalitetne objave na forumu. Objava, ki jo uredništvo spremeni iz forumske teme v članek (čez kak teden bo omogočeno), indeks poveča.

Dobro se je izogibati moderaciji, torej kakršnikoli potrebi, da bi urednik prestavil, zaklenil, spremenil ali celo zbrisal objavo.

Pod aktivnost šteje in koristi tudi ocenjevanje, a le uravnoteženo ocenjevanje, torej takšno, pri katerem ocenjevalec uporablja več kot le eno oceno.

Pri vseh teh stvareh eno posamezno dejanje ne šteje nič, ampak le vzorec ponavljanja v nekem časovnem obdobju. Zato se vam ni treba prav nič sekirati, če kdaj kaj naredite narobe. Algoritem je narejen tako, da sankcionira samo ponavljajoče se vzorce, nagrajuje pa stopenjsko (po korakih).

Ker gre za kompleksno zadevo, Čuvaj indeksa Sigi bdi nad njegovim obnašanjem in ga prilagaja, skupaj pa ga dopolnjujeva z novimi idejami.

V vsakem primeru ga je pri uporabi portala, tako kot Googlov PageRank, najbolje odmisliti.

 

 

 

Zastavica

okto

Poslano:
16. 06. 2011 ob 23:28

Citiram Gregorjev 5. odstavek: »Pod aktivnost šteje in koristi tudi ocenjevanje, a le uravnoteženo ocenjevanje, torej takšno, pri katerem ocenjevalec uporablja več kot le eno oceno.«

Ocenjevanje je objektivno, kadar, po svojem prepričanju, odlično pesem ocenim z odlično oceno in subjektivno, če odlično pesem, ki meni ne »sede« ocenim s slabo oceno, zato ocenjujem le pesmi, katere so meni všeč in največkrat jih ocenim še predno postanejo podčrtanke, ostale pa prepustim ostalim članom v ocenjevanje.

Moje ocene dobrih pesmi so »umetniški presežek« in do danes sem jih lahko ocenjeval z desetimi točkami, ker pa takim pesmim dam največkrat največje možno število točk s katerimi razpolagam (10), me je vaš program spustil na maksimalnih 5 točk.

Prav, … s tem bodo dobre pesmi od mene dobile manj točk, ali pa ne bom več ocenjeval, ker nima smisla. Iz mojega izbora pa je jasno, da ne favoriziram nikogar in tudi nikogar ne poznam, kot tudi mene nihče.

Pač, iz SiGre 16 sem padel na 14 … vseeno mi pa ni, saj je logika kaznovanja v tem (vsaj moja), če ocenjuješ slabe pesmi z največ točkami, ne pa dobrih.

Razmislita ...

Lp, okto.

 

 

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
17. 06. 2011 ob 06:56

Pozdravljen Okto!

To je bila prav gotovo ena večjih dilem, ki pravzaprav ostaja, saj indeks spremljava. Gotovo bo pri tem še prišlo do sprememb, kajti sistem je še v preizkušanju.

Lahko bi skušal pojasniti logiko takšnega popravka indeksa navzdol a bom namesto tega postavil samo vprašanje, za katerega upam, da bo pomagalo pri razumevanju bolj, kot kopica besed:

Ali je prav, da pesem, ki jo prebereš a ti ne "sede" dovolj, da bi jo ocelnil z Umetniškim presežkom, "kaznuješ" z 0 točkami? Se ti ne zdi, da si vsaka pesem, ki si jo prebral, zasluži vsaj nekaj točk?

Mislim, da je to nekaj, o čemer bi morali pravzaprav vsi razmisliti.

S Sigijem o tem razmišljava še naprej, zato sem ti hvaležen, Okto, za tale odziv.

Zastavica

modricvet

Poslano:
11. 07. 2011 ob 22:13
Spremenjeno:
12. 07. 2011 ob 11:30

Vem, da bom spet sebi delala škodo, ker se usajam (pri čemer imam maksimalen faktor), a vseeno mi ne da miru.

Malo sem pogledala, kako število objavljenih pesmi vpliva na ta faktor, pa vidim, da ni nobene logike. Samo nekaj primerov (ne moremo pa videti, koliko in kako kdo ocenjuje druge pesmi):

I. Žuravlev: 288 pesmi, od tega 9 podčrtank, 7 forumskih tem, faktor 2 (!)

Mojmir: 125 pesmi, od tega 13 podčrtank, 34 forumskih tem, faktor 10 (!)

B. Žvirc: 82 pesmi, od tega 19 podčrtank, 2 forumski temi, faktor 52

Ob potoku: 75 pesmi, od tega 5 podčrtank, 0 forumskih tem, faktor 36

Albin: 27 pesmi, od tega 11 podčrtank, 0 forumskih tem, faktor 94 (!)

Amadeus: 8 pesmi, od tega 1 podčrtank, faktor 2

Predvsem zelo izstopa Albin z majhnim številom pesmi in ogromnim faktorjem v primerjavi z Igorjem in Mojmirjem, ki imata veliko pesmi in beden faktor (upam, da ne zato, ker so jima bile na starem portalu všeč moje pesmi in sta jih redno ocenjevala s 50 točkami).

Tako posredno trpijo tudi ocene mojih pesmi, ki od njiju lahko dobi vsaka maksimalno 12 točk namesto prejšnjih 100.

Si je Albin, ki je na portalu šele od aprila letos, priklikal svoj faktor zgolj z ocenjevanjem pesmi?

LP, modricvet

Zastavica

Komentiranje je zaprto!