Forum

samuraj? - dusann

SAMURAJ avtor DUSANN

dusan, poskus, ki me (morda samo mene) ni prepričal.
Tole je daleč od samurajeve logike. In samuraj ne "išče" harakirija. Pač pa ga obredno izvede. Odločitev je dokončna in edino pravo orožje je kratki nož (eden izmed obeh mečev). In ni harakiri (ta izraz je ameriška spakedranka za SEPUKU).
LP, lidija
 

DUSANN

Poslano:
22. 05. 2011 ob 14:37

Lidija o tem smo se že menili. O logiki, ki je dostikrat največja ovira modernističnih pesmi. Če ti ne razumeš, morda kdo drug vidi kaj v temu. Jaz vem kaj je harakiri in sem mnogo bolj razgledan kot vi mislite. To pesem mi je Gradišnik zelo pohvalil. On je videl nekaj v tem in jaz tudi,če ne ne bi tega zapisal.
Tudi Šteger uporablja recimo navidezne nelogizme, skača iz enega časa v drugega. Iz prve osebe v drugo. Kaj pa ludizem naprimer? Cohen včasih piše komentarje, uporablja zatiče in podobno. Ni vsega v Bedračevi knjigi, so dobri napotki, pa tudi kiksi. Sem jih kar dosti našel. Za začetek pa je knjiga ok. Sem zbrisal in ne vem kaj sem se sploh zapletel, ker si človek, ki ima vedno prav in je brez kompromisov in ne pušča človeka dihati. Lahko temo zaprete.
Lp. DUSANN

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
23. 05. 2011 ob 08:36

Dusann, spet prenaglo sklepaš. Zgoraj sem napisala, da najbrž "samo mene" ne prepričaš. Gre za to, da je izraz harakiri poamerikaniziran izraz za sepuku in uporaba le-tega žali japonsko tradicijo. Če rečeš "harakiri! poudarjeno izpostaviš nerazumevanje tradicije in to moti, ker izpostavi površnost. Morda motisamo mene, ki sem imela priložnost o tem debatirati z Japonci.

Pa še to , kot sem omenila "iskati harakiri" je neroden izraz, kvečjemu morda "iskati priložnost za harakiri" ... ne vem. Tu gre pa za skladenjsko neprimernost.

Dusann, prehitro si užaljen, to se ti večkrat dogaja, saj sam veš, škoda za pesem, ki bi bila lahko z dodelavo odlična.

Toliko, pa brez zamere, ker pač ni na mestu!
LP, lidija

Zastavica

DUSANN

Poslano:
23. 05. 2011 ob 14:30

Ja, naglo sklepam ... Ko sem pisal odgovor je mama butala z valjerjem. Tudi ti bi hitro sklepala ob tem. Bom pesem popravil, morda res ni najbolj posrečen izraz. Hočem napisati malo bolj stilizirane pesmi brez odkritih zgodb. Tile študirani te samo zmedejo. Uzdaj se use i u svoje kljuse.

Lp, DUSANN

Zastavica

Komentiranje je zaprto!