Forum

KONEC-Mojmir

KONEC Z ZAČETKOM NOVEGA KONCA avtor Mojmir


nekaj sem poskušal in me zanima vaše mnenje zdaj tema ni toliko bitna zanima me to trovrstičje z zadnjo besedo ki začne novo kitico in pesem končam z prvo besedo . kaj pravite ali menite o tem

lp Mojmir
 

Ana Porenta

urednica

Poslano:
04. 05. 2011 ob 22:36

Mojmir, sama ideja se mi zdi zanimiva, pa tudi ni neznana (ponavljanje zadnje besede kot prve v novem verzu), toda nisem povsem na jasnem, ali vsebina pesmi ustreza tej repeticiji. Ne ponavljajo se namreč neke ključne besede (ki bi npr. tvorile neko novo sporočilo - kar bi dalo tretjo, le pomensko repeticijo, četudi ni zagledana ob prvem branju), ampak bolj naključne. Ponavljanje se običajno uporablja z nekim posebnim namenom (poudariti pomen ali občutenje, celo vizualizacijo, upočasniti ali pospešiti ritem ...) in tu tega ne vidim toliko. Pesem deluje bolj kot poigravanje z domislico, ki je sicer lušna, morda ni najbolj posrečeno, da si jo preizkusil na vroči aktualni temi. Najbrž bo pesem treba tudi malce idejno izpiliti (se vprašati, kje je sporočilo pesmi, kje je njen vrh, kako narašča in kako njen ritem služi samemu vzdušju pesmi ...).

Lp, Ana

Zastavica

modricvet

Poslano:
05. 05. 2011 ob 20:05

Ana, pa si opazila akrostih?

Mojmir, meni se zdi, da si se zelo potrudil in ti je tudi uspelo združiti vsebino s formo.

LP, mcv

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
05. 05. 2011 ob 20:23

Ja, ja, posvetitev pesmi ... No, akrostih me v primeru sonetnega venca, npr., navduši. Drugače pa razne akrostihe pišejo že vsi po malem, še posebej za kake rojstnodnevne prilike. Nisem oporekala Mojmirjevemu trudu, le zdi se mi, da ta (nekoliko lirična forma z repeticijo) ni ravno na mestu za takšno aktualno in kritično vsebino. Morda tako, kot če bi juho ponudili v kozarcih za viski. Seveda je super, če še kdo kaj doda in Mojmirju bodo ravno ti raznoliki pogledi lahko pomagali k dodelavi pesmi. Saj jaz nočem biti edino merilo. Fajn, da si se oglasila.

Lp, Ana

Zastavica

Y

Y

Poslano:
05. 05. 2011 ob 20:38

Zdravo,

Če bi se odrekel akrostihu bi morda lažje našel boljše besede. Sama forma se mi zdi kar zahtevna. Tudi jaz se strinjam, da si se zelo potrudil!

ponavljajoče se besede so
svobodo, agresor, mir, antikomunistov, borbo, Islama, nevernikov, lažejo, Alaha, denar, egoizmu, nedolžnih, ostal

Kot je Ana napisala zgoraj, se meni tudi zdi, da bi bilo fajn če bi bile vse te besede ključne (kot krasen že veliko omenjan primer Večerni vlak), je pa res težko zaradi akrostiha. Saj veliko od teh je (svoboda, agresor, mir, borba, Islam, Alah) druge pa so tako-tako.

Jaz se rad lotim zahtevnih formatov, pa naj stane, kar hoče :) In se mi zdi krasno, da se ti tudi.

Zastavica

Mojmir

Poslano:
06. 05. 2011 ob 04:42

hvala vam za komentarje bil je le poskus ki sem ga napisal v službi in nisem razmišljal kaj preveč kaj bo nastalo zdelo se mi je zanimivo poskusa vredno drugače pa težko sam od sebe popravljam svoje pesmi ker (verjetno zaradi ozkega pogleda) enostavno ko jo napišem in potem preberem ne vidim stvari ki bi jih lahko popravil mogoče slovnične napake še ,druga pa skoraj ne opazim še 1x hvala za komentarje


lp Mojmir

Zastavica

modricvet

Poslano:
06. 05. 2011 ob 11:24

Spomnila sem se nečesa, kar me pa moti pri tej pesmi: nekako se mi zdi nelogično, da bi človek opeval (posvečal) pesem nekomu tako negativnemu. Običajno pišemo pesmi z akrostihom nekomu (nečemu), kar ljubimo.

Kar groza me je ob misli, da bodo morda naredili film o Osami, saj tudi negativna reklama je še vedno reklama.

LP, mcv

Zastavica

Mojmir

Poslano:
06. 05. 2011 ob 22:29

no ja če sem ga opeval ali poveličeval sicer ne vem tudi titu so pisali hvalnice pa je bil diktator sem pa rekel na začetku da tema ni pomembna je bilo pač prvo kaj mi je padlo na pamet

film o osami pa bo sigurno (čeprav verjamem da ni nikoli obstajal in je vse ameriška izmišljotina)

lp Mojmir

Zastavica

Komentiranje je zaprto!