Forum

večer v dvoje - Lothlorien

Večer v dvoje avtor Lothlorien

Lep pozdrav v imenu uredništva, Lothlorien.

Hej, tole je pa prav simpatična, dobrovoljna, ritmično dodelana pesmica, ki razvedri!
lepo!
Lp, lidija
 

Lucija Lotus Mlinarič

Poslano:
15. 04. 2011 ob 02:36

Živjo,

pesem je zagotovo igriva in lahkotna, ima tudi ritem, vendarle pa je nekaj stvari, ki me motijo in o katerih bi bilo smiselno razmisliti. Pravzaprav so to stvari, ki so bile "že tisočkrat povedane" in pravzaprav ničesar ne doprinesejo (meni osebno pa dajo občutek, kot da sem to že brala in vprašanje - le zakaj si avtorica ni izmislila nekaj novega?). Te besede / besedne zveze / verzi so

- ko prva zvezda se utrne (zakaj se vedno utrne prva zvezda? zakaj ne tretja ali petindvajseta? ali zakaj ne bi povedali, da se zvečeri, kako drugače?),

- dvoje vedrih src (zdi se mi, da to slišim v skoraj vsaki ljudski pesmi),

- roka v roki (to je bilo tudi že tisočkrat napisano; in ne moti me toliko, da se taka besedna zveza/fraza uporabi, moti me, da je nihče ne uporabi inovativno in nekako drugače, sicer pa jo je težko uporabiti drugače, saj je zelo direktna),

- čas tišine (tudi za to velja, da je uporabljena prepogosto in pesem naredi samo predvidljivo in nezanimivo).


Tako. Toliko z moje strani. In naj poudarim, da mi je pesem všeč, da je res prijetno lahkotna in njeno branje je sproščujoče; le nekoliko preveč predvidljiva in klišejska je na trenutke.

Vse lepo,
Lucija Lotus

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
15. 04. 2011 ob 07:35

Seveda se strinjam z vsm, kar je Lucija napisala v zgornjem postu. Pesmica ni izpostavljena zaradi kakšne "originalnosti", pač pa prav zaradi svoje lahkotnosti in preprostosti (zaradi tega nekako spregledamo par
( poudarjam!) -ne prebolečih klišejev ;).
Ker najbrž si bo vsak priznal, včasih je čisto OK prebrati kaj nevsiljivo "navadnega", neobremenjujeočega in hkrati navihano določnega.

LP, lidija

Zastavica

Mima

Poslano:
15. 04. 2011 ob 10:17

Meni je pesem prav všeč :-)! Se strinjam z Lidijo. Končno, tudi veliki pesniki pogosto pišejo o čisto navadnih temah. Eden meni najljubših pesnikov Dobriša Cesarić je pisal o vsakdanjih temah, čeprav so njegove pesmi velikokrat bile alegorijske. A tudi dobesedno razumljene so (vsaj zame) čudovite:
SLAP

Teče i teče, teče jedan slap;
Što u njem znači moja mala kap?

Gle, jedna duga u vodi se stvara,
I sja i dršće u hiljadu šara.

Taj san u slapu da bi mogo sjati,
I moja kaplja pomaže ga tkati.

To je samo eden od tisoč primerov, čudovit pesnik je. Če ga kdo ne pozna in ima rad predvsem globoko in enostavno, a vrhunsko poezijo, mu toplo priporočam, da bere njegove pesmi. V njih se zrcali bogastvo jezika, misli, notranje bogastvo pesnika.
Malo sem se oddaljila od teme, a moje mnenje je - Lothlorien je zelo mlada in na pravi poti. Podpiram jo in držim pesti zanjo :-).

Lp Miša

Zastavica

Žiga Lovšin - Lothlorien

Poslano:
15. 04. 2011 ob 11:05

Hahahaha, jaz sem kvečjemu mlad, baje sem se rodil kot fant :)

Sicer pa je bila ta pesem napisana v času zaljubljenosti, ko res nisem hotel iskati kakšnih inovativnih fraz, ampak le veselo lahkotno ritmičnost, melodijo ... No ja, ne morem reči, da so ostale pesmi kaj veliko bolj moderne, ampak zaenrat objavljam moja starejša dela, saj zadnje čase (beri: zadnjih par let) ne pišem skoraj nič, tako da je že skrajni čas, da se zopet lotim pesnikovanja.

Lep vilinski pozdrav!
lp, Lothlorien (Žiga)

Zastavica

modricvet

Poslano:
15. 04. 2011 ob 17:36

Lucija, bravo! (kdaj so klišeji dovoljeni in kdaj ne, tudi meni ni jasno)

Mene poleg klišejev zmoti tudi naslednje:

Ko prva zvezda se utrne,
večer preide v noč.
In mesec prek neba se zvrne
vesel, pijan, plešoč.

Na klopci pod vdovelo krošnjo (prav 'ovdovela', ampak kako - ali ji je umrl mož? Morda bi popravili v 'uvelo krošnjo', kar krošnja je lahko)
se dvoje vedrih src smeji.
In petje listja v rahlem vetru
kot mila glasba se mi zdi.

In še sva tu in še sva sama,
vse bližje mi je tvoj obraz.
A to, kar se zgodi med nama,
ostane naj skrivnost za vas. :) - ves čas je subjekt sam s partnerico (sama ti in jaz), potem pa se od nikoder nenadoma pojavi občinstvo, ki ga nagovori - a to je malo manj moteče.


Aja, Žiga, tudi jaz sem bila pred leti navdušena nad knjigo in filmi Gospodar prstanov) :))

LP, mcv

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
15. 04. 2011 ob 18:06

Ne gre za to, da bi bili klišeji "dovoljeni" ali pa "prepovedani". Napiše, uporabi jih ali pa pač ne pesnik sam. Njegova stvar, njegova izbira.
Kako pa potem delujejo v pesmi (odbijajoče ali pač čisto simpatično, če so nesluzasti) je pa drugo vprašanje in tukaj je potrebno imeti malo občutka.

Glede ovdovele krošnje - zakaj pa ne - pesnik že ve! Zdi se mi prav simpatina oznaka, ki vzbuja polno asociacij, ne vem, če se je potrebno vtikati v pesnikov izbor tega, kako bo opisal predmet, ki ga je sam izbral.

;)
in VDOVELA je seveda pravilen zapis, MCV!
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=vdovela&hs=1

Še enkrat, pesmica, ki razvedri, Žiga. Zdaj pa veselo - v pesnjenje - naprej!

LP, Lidija

Zastavica

Mima

Poslano:
15. 04. 2011 ob 18:16

Žiga, oprosti! Nisem mogla vedeti :-(.

Lp Miša

Zastavica

Lucija Lotus Mlinarič

Poslano:
15. 04. 2011 ob 20:54

Upam, da mi avtor ne zameri, da sem mu spremenila spol - vzdevek se mi je zdel nekako ženski. In upam, da ne razumete kritike napak. Pesem mi je, kot sem že povedala, všeč ravno zaradi te lahkotnosti, igrivosti in tega, da ti ob njej ni treba razmišljati, izpostavila sem zgolj nekaj stvari, ki bi jih avtor morda lahko spremenil v nekaj novejšega in podobno preprostega in bi s tem pesem postala še boljša. Drugače pa priznam, da jaz sama ne znam napisati pesmi, ki bi bila tako preprosta in hkrati tako dobra; meja me nekvalitetno in kvalitetno pesmijo se mi v takih primerih zdi dokaj tanka in vse čestitke avtorju, da mu je uspelo to zapisati zelo dobro.

Lp,
Lucija

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
15. 04. 2011 ob 22:35

Točno pravi izraz si ujela, se mi zdi, Lucija - hktrati tako preprosta in tako dobra. Mojster za take je naš član Brezinbor, ki pa se zadnje čase redko oglaša.
en vzorček:
Najine sanje avtor Brezinbor

LP, lidija

Zastavica

Žiga Lovšin - Lothlorien

Poslano:
17. 04. 2011 ob 19:10

Dobra pesem od Brezinbora! Sem tudi nekaj ostalih njegovih pesmi prebral in so mi precej všeč.

@modricvet: subjekt že res, da je ves čas sam s partnerico, a to pesem govori občinstvu. Če ni občinstva, je pesem nesmiselno pisati, ker je nimaš komu predstaviti (no ja, to je diskutabilno). Subjekt pripoveduje občinstvu, kaj se je takrat dogajalo, a jim ne pove čisto vsega in jih tako namenoma pusti v nevednosti :)

Sicer pa mi knjiga LOTR ni bila tako dobra kot sem pričakoval (verjetno zato, ker sem že prej pogledal filme, čeprav je veliko razlik in pomanjkljivosti). Silmarillion je bil precej boljši. V bistvu najboljši :)

Zastavica

Komentiranje je zaprto!