Forum

tripičje in o delavnicah

Torej, naj nadaljujem s temo "tripičje", ki smo se ga dotaknili že v Prevedi pesem, jaz pa tudi danes v komentarju Ivanove pesmi Ne želim plakati.
Pesem naj bi imela jasno sporočilo. Se strinjam. A kot sem že napisala, velikokrat smo v življenju v dvomih, razmišljamo, se sprašujemo, itd.
Konkretno v Ivanovi pesmi je tudi dosti tripičij, a meni je všeč ravno takšna kot jo je napisal.
Zame je pesem neka slika naših čustev, misli, dvomov. In če čutimo, da bi na določenem mestu v pesmi želeli tripičje, zakaj bi se ga morali izogibati?
Naj mi profesionalni lingvisti, pesniki, pisatelji ne zamerijo. Jasno da pretiravanje s tripičji nima smisla, a ravno izogibati se?
Mogoče so moje dileme komu smešne, a kljub temu prosim za vaša mnenja.

Lp Miša
 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
30. 03. 2011 ob 16:35

Seveda moram odgovoriti najprej jaz, ki sem besedo "izgibati se" uporabila. Morda je napačna, ampak je tudi malo izven konteksta. Mišljeno je bilo tako: Nikar pretiravati s tripičji. Včasih pesnik hoče napisati pesem, potem pa dobimo vtis, da ali si ne upa povedati do konca ali pa si napeljuje na sistem - berite mi misli. To pesmi vsekakor ni v prid.
Moje trditve o uporabi tripičij so splošne, veliko smo se že pogovarjali o tem na forumu ... tudi že kar nekaj članov se je preko ukinjanja prevelikega števila pikic znebilo strahu in nastopilo bolj samozavestno. Seveda ne trdim (to sem napisala že v prejšnjem postu v rubriki, ki jo omenjaš, miša), da je tripičje prepovedano. Nekaterim pesnikom je celo bistven izraz . Redkim sicer.
LP, lidija

Zastavica

Mima

Poslano:
30. 03. 2011 ob 17:06

Res sem vesela, da se tukaj lahko pogovarjamo o vsem, kar nas "muči". In ves čas se mi zdi, da se kaj novega naučim. Hvala ti, Lidija, za to razlago. Imaš prav - dejansko je tripičje lahko tudi znak neodločnosti.
Dejansko sem dojela, da se je treba izogniti tripičju vsepovsod, ker ni resnično nujno. Tvoja razlaga je argumentirana, seveda pa mi je jasno, da včasih, če pesnik res tako čuti, tripičje najde svoje mesto in ni odveč.

LP Miša

P.S. Kerstin je v KOMENTIRAJ PESMI (pod Trenutna pjesma - Miša) pisala o delavnicah. Ti si se udeležila kakšne? Kako to sploh poteka? Če ste že kdaj na forumu pisali o tem, mi prosim napiši kje to najdem.

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
30. 03. 2011 ob 17:25

Pozdravljena, Miša, mi imamo to super možnost, da delavnice potekajo kar na našem portalu: http://www.pesem.si/forum.php?action=vtopic&forum=6
in seveda tudi v živo. V tem trenutku imam sama literarne delavnice z dvema skupinama (sestajamo se enkrat mesečno), in sicer na Vrhniki (naslednjič se dobimo 13. 4.) in v Ribnici (prvo srečanje je 6. 4.). Delavnice poleg "stalnih" udeležencev sprejemajo tudi nove. Imeli smo tudi zelo uspešno tridnevno delavnico Pesem si pilim na Sinjem vrhu: http://www.pesem.si/forum.php?action=vthread&forum=5&topic=5752
pa še fotogalerija s tega podviga: http://foto.zru.si/pesem_si/delavnice_na_sinjem_vrhu Tudi letos bomo izvedli večdnevne pesniške delavnice, najbrž kar poleti.

Seveda tudi druge organizacije prirejajo delavnice, najbolj dejavni so pri JSKD RS, pa še kje bi se našle. Malce posrfaj, pa prideš do podatkov.

Upam, da si zadovoljna z odgovorom, sicer pa še kaj vprašaj.
Lep pesniški pozdrav,
Ana

Zastavica

Komentiranje je zaprto!