Forum

BALADA

Vsebina objave odstranjena na željo avtorja.

 

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
24. 03. 2011 ob 21:24

Pozdravljen, Dušan,

v tvoje mnenje o epu seveda ne bom posegala, povem naj le, da tole NI ep. (Kot prvo je za ep dosti prekratko. :) In še marsikaj bi manjkalo, preden bi iz tega lahko nastal ep.)

Je lirska balada, s pridihom epskosti kot pripovedi. Ne, nič novega ne prinaša; je le skromnejši primer zgodb, ki jih poznamo (npr. Tristan in Izolda). Če je zato slaba, bodi tako. Je pa umeščena na slovenska tla; to ji štejem v plus. In to, da upesnjuje izsek naše preteklosti, temo, ki je nasploh v poeziji vse manj in manj prisotna.

Lp,
Kerstin

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
24. 03. 2011 ob 21:53
Spremenjeno:
19. 06. 2012 ob 21:18

Čestitam za krasno, mojstrsko dodelanost balade, bere se tako gladko, pripoved teče kar sama. To, da je del naše preteklosti, ji tudi jaz štejem v plus!

LP, lidija

Zastavica

MAKI

Poslano:
24. 03. 2011 ob 21:54
Spremenjeno:
19. 06. 2012 ob 21:18

Upam, da ne bo DUSANN jezen na mene, če rečem, da je moje mnenje ravno nasprotno. Ne vem, zakaj tale stvarca ni po volji, zakaj bi bila staromodna. Kerstin ima zelo pester opus, piše različne pesmi i ta balada je več kot posrečena. Največ pri njej cenim ravno to raznolikost, kajti, zakaj bi vse pesmi bile iste, podobne kot jajca. Razen tega, v to pesem je vloženo veliko truda in tega, enostavno vsi ne premoremo. Je pa, seveda, stvar vsakega posameznika, kaj mu je všeč in kaj ni.
Kerstin, bravo!

Pozdrav,
MAKI

Zastavica

jabolko

Poslano:
24. 03. 2011 ob 23:05
Spremenjeno:
19. 06. 2012 ob 21:19

Kerstin,
pesem je prava mojstrovina. Redki so, ki so sposobni tako spretno loviti rimo in držati gladkost branja - vsaj tu na portalu. Staromodno ali ne, meni to ni pomembno. Pesmi so lahko odlične, ne glede na to, v kakem duhu so napisane - staromodnem ali skrajno modernističnem. Prav povsem se strinjam z MAKIjem, ki spoznava tvoj raznolik okus, široko paleto slogov, ki jih premoreš. Sem namreč mnenja, da bi tudi sami morali, če že ne negovati, pa vsaj občasno poskusiti z različnimi stili. To bi nas gotovo obogatilo za kako spoznanje več. Tako pesem napisati je vse prej kot enostavno, tako da - POKLON.

jabolko

Zastavica

DUSANN

Poslano:
24. 03. 2011 ob 23:11

Nimam biti kaj jezen Maki, samo povedal sem svoje mnenje, saj ni treba, da se kdo strinja z njim. Vsak ima svoj pogled. Nekomu je to všeč, nekomu ni. Kerstin, tebe poznam po pesmih, ki so mi boljše. Tako jaz mislim. Morda mi lepše ležijo. Zadnjič je bila ena zelo dobra izpovedna in ko jo primerjam s to me enostavno ne leže, čeprav vem, da je oblikovno dobro narejena, ker to dobro obvladaš. Lepo je, če človek obvlada več stilov, a vendar je najboljši v tistem, ki mu najbolj leži in se najlažje izpoveduje.

Lp. DUSANN

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
24. 03. 2011 ob 23:18

Lidija, Maki, Jabolko - hvala.

Različni slogi mi dišijo. :) Odvisno, kako začutim pesem, kako in kaj jo porodi - zadnja leta pišem predvsem v prostem verzu, pred tem sem veliko pisala v formi, tudi nekaj balad (te sem že v najstniških letih opustila, k njim sem se vrnila z bajžami, Jabolko, če odtipkaš v naš iskalnik bajža, jih boš našel). No, tale zgodba se mi je sanjala in sem se ukvarjala z zamislijo, da bi napisala kratko zgodbo, a me je kmalu potegnilo v pesniške vode. :)

Dušan, razumem tvoj pogled na stvar. Če bi tole (sanjsko) doživetje zapisala v prostem verzu, bi bilo takšno - izpovedno. Morda še pride. Slike oz. občutja so še zelo živa.

Lp,
Kerstin

Zastavica

DUSANN

Poslano:
25. 03. 2011 ob 08:32

Ok. Kerstin, če rada pišev v različnih slogih. Recimo Kamenbrus se mi zdi zelo dobra pesem. Res pa je, da imam jaz odpor do "narodnozavednih", "domoljubnih", "tradicije polnih". Jaz sem napisal Bosno, ampak tam je tudi kritika v njej (ili si sama sebe okrala ... naprimer), kjer kažem na bebasto mentaliteto, dvoličnost, kot v njej, kot v celem svetu in s tem nekako presekam patetiko ali idealiziranje. Lp. DUSANN

Zastavica

Komentiranje je zaprto!